Απελπισμένοι πρόσφυγες στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας

Με πυροβολισμούς στον αέρα Τυνήσιοι στρατιώτες προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το κύμα των Αιγύπτιων εργατών που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη...

Με πυροβολισμούς στον αέρα Τυνήσιοι στρατιώτες προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το κύμα των Αιγύπτιων εργατών που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη, καθώς κλιμακώνεται η κρίση των προσφύγων που δημιουργήθηκε με την επανάσταση κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής πετούσαν μπουκάλια με νερό και ψωμί πάνω από το τείχος στην ανθρωποθάλασσα που πλησίαζε την ασφάλεια του τυνησιακού εδάφους, σε μια μάταιη προσπάθεια να τους ηρεμήσουν. Νεαροί Τυνήσιοι, κρατώντας κλαριά δέντρων, τους εμπόδιζαν να σκαρφαλώσουν στον τοίχο μεταξύ των συνοριακών φυλακίων.

Την ίδια ώρα οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες δούλευαν πυρετωδώς ελέγχοντας τα έγγραφα των προσφύγων ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό φρόντιζε όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα ή λιποθυμούσαν από το συνωστισμό και την ένταση. Πανικόβλητοι πρόσφυγες πετούσαν γεμάτες βαλίτσες, κουβέρτες, ακόμη και χαλιά, πάνω από την πύλη ενώ στρατιώτες προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν. Ένας Τυνήσιος αξιωματικός τους διαβεβαίωνε, φωνάζοντας από το μεγάφωνο, ότι θα επιτραπεί σε όλους η είσοδος.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να φύγουν ακόμη από τη Λιβύη. "Δεν μπορούμε να διακρίνουμε πέρα από εκείνο το κτήριο στη λιβυκή πλευρά, όπως πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη που περιμένουν να περάσουν", είπε ο Αϊμάν Γαράιμπεχ, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Ρας Τζεντίρ. "Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί", πρόσθεσε. Τις τελευταίες δύο ημέρες περνούν τα σύνορα με την Τυνησία περίπου 15.000 ημερησίως.

Δεν υπάρχει κανείς για να συντονίσει την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη λιβυκή πλευρά και η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλές να στείλει ανθρώπους της εκεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθούν να συνεργαστούν με τους Λίβυους για να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων.

"Φαίνεται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν... Στο τέλος θα γκρεμίσουν τον τοίχο", είπε ο Γαράιμπεχ.

Ανάμεσα στο πλήθος, στην πλευρά της Λιβύης, υπήρχαν επίσης μετανάστες από το Μπαγκλαντές που είχαν απλώσει ένα σεντόνι, όπου είχαν γράψει τη λέξη "Βοήθεια". Μια ομάδα Βιετναμέζων περίμενε υπομονετικά να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr