Η Σουηδία ανέπτυξε εμβόλιο που προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλάξεις κορωνοϊού

Το εμβόλιο είναι φθηνό, σταθερό και εύκολο στην παραγωγή - Δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για τη μεταφορά και αποθήκευσή του - Φέρει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα εμβολίων DNA που είναι φθηνή, σταθερή, εύκολη στην παραγωγή και δείχνει να έχει καλό προφίλ ασφάλειας.

Μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ποντίκια.

Το εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία DREP-S, βασίζεται σε μια πλατφόρμα RNA που ενισχύθηκε από DNA και αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Karolinska.

Όταν χορηγείται στον οργανισμό του λήπτη και φτάνει στα κύτταρα, απελευθερώνει μεταγραφικό RNA, το οποίο είναι ένα αυτο-ενισχυόμενο μόριο RNA που παράγει πολλαπλά αντίγραφα μιας επιλεγμένης αλληλουχίας RNA.

Η πλατφόρμα αυτή έχει και προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αρκετών εμβολίων που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για μολυσματικές ιογενείς ασθένειες όπως οι ιοί HIV, Έμπολα, chikungunya και HPV.

Είναι επίσης φθηνό, σταθερό και εύκολο στην παραγωγή. Η δυνατότητα αυτο-ενίσχυσης του επιτρέπει τη χορήγηση χαμηλότερων δόσεων και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δύο άλλα πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για τη μεταφορά και αποθήκευση του και ότι είναι κατάλληλο για γρήγορη προσαρμογή σε νέες μεταλλάξεις των ιών.

Το εμβόλιο φέρει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα (S) του SARS-CoV-2 και αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Βιολογίας των Όγκων και των Κυττάρων του φημισμένου σουηδικού επιστημονικού ινστιτούτου.

«Αν και έχουν εγκριθεί αρκετά εμβόλια κατά της COVID-19 για επείγουσα χρήση, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των ανοσολογικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που βασίζονται σε μόρια mRNA πρέπει να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει υλικοτεχνικά προβλήματα και μπορεί να μην είναι καν δυνατή σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου η ανάγκη για εμβόλια είναι μεγάλη», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Ινγκα Σουργκοτ.

Στο πλαίσιο της πειραματικής μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το εμβόλιο DREP-S προκαλεί ανοσία στα ποντίκια, δημιουργώντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG ειδικά για SARS-CoV-2 καθώς και πολύ ισχυρές αποκρίσεις των Τ-κυττάρων.

Είναι σημαντικό ότι τα επαγόμενα από το εμβόλιο αντισώματα ήταν ικανά να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 μετά από μία μόνο έγχυση.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένας δεύτερος εμβολιασμός με διαφορετικό τύπο εμβολίου, που περιείχε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη ακίδα S είχε ως αποτέλεσμα ακόμη καλύτερες ανοσοαποκρίσεις.

«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και πλατφόρμες εμβολίων έχουν τα ξεχωριστά πλεονεκτήματά τους και μπορεί να λειτουργούν συνεργικά σε σχήματα όπου ένας ασθενής λαμβάνει πρώτη δόση από έναν τύπο εμβολίου και δεύτερη από διαφορετικό τύπο. Αυτή η προσέγγιση δίνει συχνά καλύτερα αποτελέσματα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Πέτερ Λιλεστρομ.

Ειδήσεις σήμερα 

Lockdown: «Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» για τα υφιστάμενα μέτρα το μήνυμα Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά 

Όλαφ Σολτς κατά φον ντερ Λάιεν: Η στρατηγική της για τους εμβολιασμούς είναι «σκ...ά»! 

Σοφία Μουτίδου: «Φταίω εγώ τώρα να πω τα ονόματα όλων των σιχαμάτων και να πάω φυλακή;» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr