Βρετανία: Με φυλακή κινδυνεύουν 200 ακαδημαϊκοί – Κατηγορούνται ότι βοήθησαν την Κίνα να αναπτύξει όπλα

Βρετανία: Με φυλακή κινδυνεύουν 200 ακαδημαϊκοί – Κατηγορούνται ότι βοήθησαν την Κίνα να αναπτύξει όπλα

Στο μικροσκόπιο σχεδόν 200 ακαδημαϊκοί από είκοσι βρετανικά πανεπιστήμια – ελέγχονται για το εάν βοήθησαν ακούσια την Κίνα να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής – Αν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθεί κάθειρξη έως 10 ετη

cla-0
Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται μια ομάδα περίπου 200 Βρετανών ακαδημαϊκών από είκοσι πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς διερευνάται αν βοήθησαν ακούσια την κινεζική κυβέρνηση να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αξιωματούχοι ερευνούν ακαδημαϊκούς, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να παραβίασαν νόμους που σχεδιάστηκαν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών συμπεριλαμβάνονται μερικοί και από τα πλέον διάσημα ιδρύματα στη χώρα, ενώ είναι ύποπτοι για την παραβίαση της Εντολής Ελέγχου Εξαγωγών 2008. Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη. Η νομοθεσία είχε στόχο να αποτρέψει την μεταφορά προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας σε πολύ ευαίσθητους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της ασφάλειας, σε εχθρικά κράτη.

Αναμένονται εικόνες ακαδημαϊκών στα δικαστήρια

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, ενδέχεται να υπήρξε αποστολή πρωτοποριακής τεχνολογίας σε αεροσκάφη, σχεδιασμό πυραύλων και κυβερνοόπλων προς την Κίνα.

Κλείσιμο
Αν και επισήμως η κυβέρνηση το διαψεύδει, οι αρμόδιοι ετοιμάζονται να στείλουν περίπου 200 κλητεύσεις στους υπόπτους για τη διαρροή, ενώ πηγή ανέφερε ότι σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν δεκάδες ακαδημαϊκοί στα δικαστήρια. Σε περίπτωση που ακόμη και το 10% οδηγήσει σε διώξεις που να μπορούν να στοιχειοθετηθούν, περίπου 20 ακαδημαϊκοί ενδέχεται να οδηγηθούν στη φυλακή επειδή βοήθησαν την Κίνα να κατασκευάσει υπερόπλα.

Τι φοβούνται οι βρετανικές αρχές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ορισμένοι ακαδημαϊκοί μοιράζονται την πρωτοποριακή βρετανική τεχνολογία, που θα διευκόλυνε στην κυβέρνηση της Κίνας να ασκήσει καταστολή κατά μειονοτήτων και αντιφρονούντων.

Την έρευνα διευθύνει η Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων και Τελωνείων, εν μέσω ανησυχίας της Downing Street ότι οι ακαδημαϊκοί έσπευσαν να επιταχύνουν το κλείσιμο συμφωνιών με τους Κινέζους για επιστημονικές ανακαλύψεις, έναντι αδράς αμοιβής.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι οι εξαγωγείς στρατιωτικών αγαθών και όσοι ασχολούνται με τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως ορίζεται στην Εντολή Ελέγχου Εξαγωγών 2008, ανάμεσά τους τα πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί, χρειάζονται άδεια για να εξάγουν ή να μεταφέρουν εκτός Βρετανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ακύρωσε συμφωνία με κινεζική στρατιωτική τεχνολογική εταιρεία, μετά από ειδοποίηση ότι παρείχε τεχνολογικές πλατφόρμες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Πεκίνου για μαζική παρακολούθηση των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν γνώριζε τον ρόλο της εταιρείας στο ζήτημα.


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον γαμπρό για το γλέντι αρραβώνων εν μέσω κορωνοϊού

Είναι επίσημο: Μήνυση σε θεατρικό σκηνοθέτη για αποπλάνηση και βιασμό 15χρονου

Το μπλακ άουτ κατέστρεψε 11 φιαλίδια από το εμβόλιο του κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης