Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ θέλει οι ξένες εταιρίες να έχουν την περιφερειακή έδρα τους στο βασίλειο

Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024- 24 διεθνείς εταιρίες έχουν  ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει από το 2024 να συνεργάζεται με ξένες εταιρίες των οποίων η περιφερειακή έδρα βρίσκεται εκτός του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, "προτίθεται να σταματήσει τη σύναψη συμβάσεων με εταιρίες και εμπορικούς οργανισμούς των οποίων τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία δεν βρίσκονται στο βασίλειο", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η απόφαση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, στοχεύει στη "δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, στον περιορισμό της διαρροής κεφαλαίων, στην αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών και στη διασφάλιση ότι τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες παράγονται στο βασίλειο", πρόσθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη αραβική οικονομία, δεν προσελκύει καθόλου ξένα κεφάλαια, πυλώνας ωστόσο του σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης "Vision 2030" του διαδόχου του θρόνου Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που έχει στόχο την τόνωση των εσόδων που δεν προέρχονται από το πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο προηγούμενης κυβερνητικής πρωτοβουλίας, το Ριάντ είχε προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα στις πολυεθνικές για να μεταφέρουν στο βασίλειο την έδρα τους στη Μέση Ανατολή.

Πολλές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο συντηρητικό βασίλειο προτιμούν να έχουν την έδρα τους στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες πρωτεύουσες του Κόλπου που προσφέρουν έναν σχετικά πιο φιλελεύθερο τρόπο ζωής και επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με το SPA, 24 διεθνείς εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ.

Η άσκηση πίεσης στις πολυεθνικές για τα εγκαταστήσουν την έδρα τους στη Σαουδική Αραβία βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ξένες εταιρίες που επωφελούνται από τη σαουδαραβική αγορά, θα πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα", δήλωσε ο Ρόμπερτ Μογκελνίκι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κρατών του Αραβικού Κόλπου, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

"Πρόκειται τελικά για μια επανεκτίμηση της βιωσιμότητας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας και όχι μια σκόπιμη εμπορική πρόκληση έναντι των ΗΑΕ. Αν όμως στεφθεί από επιτυχία, πιθανότατα θα έχει συνέπειες για τα Εμιράτα", πρόσθεσε.

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται σε μια περίοδο που το βασίλειο καταγράφει μεγάλη ανεργία: 14,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή μια ελαφρά βελτίωση από το ρεκόρ 15,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

"Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά εργασίας και την οικονομία" της χώρας, σημείωσε τον Ιανουάριο σε ανακοίνωση το Ινστιτούτο Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας.


Ειδήσεις σήμερα 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Δύσκολη νύχτα με ισχυρές χιονοπτώσεις - Χιόνια σε όλη τη Αθήνα 

Θρίλερ στον Υμηττό: Βρέθηκε και ο τρίτος 14χρονος 

Κορωνοϊός: «Φλέγονται» τα νοσοκομεία σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα - Μόλις 27 ΜΕΘ διαθέσιμες στην πρωτεύουσα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr