Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των
ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να τηρήσουν
ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τη μνήμη των
500.000 θυμάτων της πανδημίας του
κορωνοϊού στη χώρα.
Ο
Μπάιντεν, η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο δεύτερος κύριος Νταγκ Έμχοφ κράτησαν ενός λεπτού σιγή έξω απο το Λευκό Οίκο στις 18:15 (ώρα ανατολικής ακτής· 01:15 ώρα Ελλάδας),.
«Καλώ όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν μαζί μας καθώς θυμόμαστε τους πάνω από 500.000 συμπολίτες μας που χάσαμε εξαιτίας της COVID-19, να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή κατά τη δύση του ηλίου», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.
Έδωσε επίσης εντολή οι αμερικανικές σημαίες σε ομοσπονδιακούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να
κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες, σημείωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η
Τζεν Ψάκι.
Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 19% των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς πως οι πληθυσμός τους δεν ξεπερνά το 4% του παγκόσμιου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο
Τζονς Χόπκινς, ως χθες το απόγευμα είχαν υποκύψει 500.071 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 από τους 28 εκατομμύρια και πλέον που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Αυτός, ο βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, αντανακλά την έλλειψη συντονισμένης εθνικής αντίδρασης το 2020, όταν η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να πετάξει στις πολιτείες το μπαλάκι της αντίδρασης στη σοβαρότερη υγειονομική κρίση του αιώνα.
Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, εν μέρει τουλάχιστον, διότι οι ψηφοφόροι πίστεψαν ότι θα αντιμετωπίσει με περισσότερη επάρκεια την πανδημία.