NASA Perseverance: Η πανοραμική εικόνα από τον πλανήτη Άρη

NASA Perseverance: Η πανοραμική εικόνα από τον πλανήτη Άρη

Το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη

marsperseverence23
Μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση για το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance στον Άρη, δίνεται στη δημοσιότητα η πρώτη εικόνα υψηλής ευκρίνειας από τον κόκκινο πλανήτη.

Screenshot_2021-02-24_at_11_42_58_PM


Η πρώτη φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη, προερχόμενη από τη συγκεκριμένη αποστολή, κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Η επιτυχημένη λήψη εξασφαλίστηκε χάρη στο Mastcam-Z, σύστημα διπλής κάμερας, εξοπλισμένο με λειτουργία ζουμ, επιτρέποντας στις κάμερες να κάνουν μεγέθυνση, εστίαση και λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας, καθώς και πανοραμικές, έγχρωμες και τρισδιάστατες εικόνες της επιφάνειας του Άρη.

Με αυτο το εφόδιο, είναι δυνατή η λεπτομερής εξέταση τόσο των κοντινών όσο και των απομακρυσμένων αντικειμένων.

Οι κάμερες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αξιολογήσουν τη γεωλογική ιστορία και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, όπως και να εντοπίζουν πετρώματα και ιζήματα που αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά.

Θα συμβάλλουν επίσης στον καθορισμό των βράχων που πρέπει να επιλεγούν για δειγματολοληψία.

Το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου  το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία στον πλανήτη Άρη. 

Οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι εντυπωσιακές. Στο βίντεο φαίνονται η κάθοδος του Perseverance με το αλεξίπτωτο, προς το έδαφος του Άρη, αλλά και οι πανηγυρισμοί των ανθρώπων της NASA μετά την επιτυχή αποστολή.

Στο σύντομο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται ένας στριγκός ήχος, ο θόρυβος του ρόβερ, αλλά και ο άνεμος που πνέει στον Άρη. «Ναι, μόλις ακούσατε μια ριπή ανέμου στην επιφάνεια του Άρη, που καταγράφηκε από το μικρόφωνο και στάλθηκε στη Γη», είπε ο Ντέιβ Γκρούελ, ο υπεύθυνος αυτών των εξαρτημάτων. Πρόκειται για «τους πρώτους ήχους που καταγράφονται στην επιφάνεια του Άρη», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με δύο μικρόφωνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται πάνω στο επιστημονικό όργανο SuperCam, μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας που έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπουτσιών.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μικρόφωνα για να συλλαμβάνουμε ήχους», είπε ο Γκρούελ.

Το δεύτερο μικρόφωνο, που η NASA ήλπιζε ότι θα κατέγραφε τον ήχο κατά τη στιγμή της προσεδάφισης, δεν λειτούργησε.


NASA Live: Official Stream of NASATV

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο πάτησε την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη»

Το 1969 όταν ο Νιλ Άμστρονγκ πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι και έλεγε τότε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον την φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» κανείς δεν φανταζόταν ότι 52χρόνια μετά η διαστημική τεχνολογία θα πραγματοποιούσε ακόμα ένα άλμα και θα μας έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε «πραγματικό χρόνο» την προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance» στον Άρη.

Τα επτά λεπτά του τρόμου

Τα επτά λεπτά, τα οποία... έκοψαν την ανάσα σε όλον τον πλανήτη μας, ηταν όταν το Perseverance  «τρύπησε» την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», μέχρι να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον κρατήρα Jezero με στόχο να συνεχίσει την εξαιρετικά σημαντική του αποστολή, μέσω της οποίας θα θα πραγματοποιηθεί ένα καθοριστικό βήμα για την προετοιμασία ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που προγραμματίζει η NASA για τα επόμενα χρόνια. Η NASA, περήφανη για το μεγάλο επίτευγμα, μετέδωσε live την όλη διαδικασία, διατηρώντας το ενδιαφέρον στα ύψη:  

NASA Live: Official Stream of NASA TV's Media Channel

Την προσεδάφισή παρακολούθησε και ο νέος πλανητάρχης, Τζο Μπαίντεν, ο οποίος έστειλε και το δικό του μήνυμα.
«Συγχαρητήρια στη NASA και σε όλους που δούλεψαν σκληρά για να καταστεί δυνατή η ιστορική προσγείωση του Perseverance. Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας, τίποτα δεν είναι πέρα ​​από τη σφαίρα πιθανότητας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη

Στο πλαίσιο της αποστολής «Μars 2020», το διαστημικό όχημα «Perseverance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020 διανύοντας 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

H μεγάλη στιγμή έφτασε: Η πιο εξελιγμένη διαστημοσυσκευή της NASA «πατάει» στον Άρη

Όταν οι επιστήμονες της NASA έλαβαν  το σήμα ότι προσεδαφίστηκε, χρειάστηκε  να περάσουν τα «επτά λεπτά τρόμου» προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι, απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη.

Η διαστημοσυσκευή θα αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μελετήσει την γεωλογική του σύνθεση. Το εξάτροχο ρόβερ «Perseverance», μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.

Ειδήσεις σήμερα

Με 869 νέα κρούσματα δεν βγαίνει από το «βαθύ κόκκινο» η Αττική - Σε 62 περιφερειακές ενότητες ο κορωνοϊός 

Σεξουαλική παρενόχληση: Τέσσερα κακουργήματα στο φάκελο που κατέθεσε ο ΣΕΗ στον εισαγγελέα 

Επιστροφή στην κανονικότητα: Οι 91 ημέρες που κρίνουν το 2021 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης