Συγκλονιστικό: Ζωή στον Άρη!
Η ζωή στον Άρη κερδίζει από σήμερα επιστημονική υποστήριξη. Επιστήμονες της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας «NASA» ανακοίνωσαν , ότι οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στο έδαφος του Άρη παρουσιάζουν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που απαιτούνται για να συντηρήσει ο πλανήτης αυτός ζωή. Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια…μα η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων ετ
Η ζωή στον Άρη κερδίζει από σήμερα επιστημονική υποστήριξη. Επιστήμονες της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας «NASA» ανακοίνωσαν , ότι οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στο έδαφος του Άρη παρουσιάζουν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που απαιτούνται για να συντηρήσει ο πλανήτης αυτός ζωή. Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια…μα η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων ετών είναι πλέον γεγονός.!
NASA: «Έδαφος» για σπαράγγια…στον Άρη
Οι ειδικοί που εργάζονται στην αποστολή του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος «Phoenix» ανέφεραν ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις που έγιναν σε δείγμα εδάφους το οποίο περισυνέλεξε ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αλκαλικό απ\ ότι αναμενόταν. Το διαστημικό όχημα προσγειώθηκε στον Άρη στις 25 Μαΐου μετά από ταξίδι 10 ολόκληρων μηνών.
«Ουσιαστικά βρήκαμε αυτό που φαίνεται ότι είναι η προϋπόθεση για την υποστήριξη της ζωής, στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον», αναφέρει ο Σαμ Κουνάβης, επικεφαλής του χημικού εργαστηρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Είναι το είδος του εδάφους που θα μπορούσατε να έχετε στην αυλή σας, αλκαλικό. Ίσως θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε σπαράγγια σ\ αυτό (...) Είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς. Όλοι μείναμε κατάπληκτοι από τα δεδομένα που λάβαμε», συμπλήρωσε κλείνοντας τις δηλώσεις του.
Η μελέτη επιφανειακών κοιτασμάτων καθαρού πυριτίου, τα οποία εντόπισε τον περασμένο Μάιο ένα από τα δύο αυτά διαστημικά οχήματα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά αναλόγων συγκεντρώσεων στη Γη, που βρίθουν ζωής σε μικροβιακό επίπεδο.
Το ένα από τα δύο ρομποτικά οχήματα που έστειλαν οι αμερικανοί στον Άρη το 2004, το «Spirit» , ανακάλυψε πρόσφατα ένα επιφανειακό στρώμα καθαρού πυριτίου, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά αναλόγων συγκεντρώσεων στη Γη, τα οποία σχηματίζονται κοντά σε υπέρθερμες πηγές νερού ή κοντά σε ηφαίστεια. Το καθαρό πυρίτιο, υλικό από το οποίο φτιάχνουμε το γυαλί, μπορεί να σχηματιστεί είτε λόγω μιας θερμής πηγής, είτε λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται «ατμίδα» και το οποίο προκαλείται όταν ατμός από οξέα ξεπηδά από σχισμές πετρωμάτων ή του εδάφους. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον με αυτά τα φαινόμενα είναι ότι σε κάθε περίπτωση ευνοούν εξαιρετικά την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.
Έρευνα-επισφράγιση ότι ο Άρης ζει…
Τα αποτελέσματα μιας διάσημης έρευνας, που ξεκίνησε το 1996, επιστημόνων από διάφορες χώρες έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός ότι υπάρχουν «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» ότι τα βακτηρίδια έζησαν κάποτε στον Άρη.
Η διεθνής αυτή επιστημονική ομάδα παρουσίασε συγκλονιστικές αποδείξεις ότι στους κρυστάλλους μαγνητίτη, οι οποίοι εμπεριέχονται εντός του γνωστού Αρειανού μετεωρίτη ALH84001 που βρέθηκε στην περιοχή Αλεν Χιλς της Ανταρκτικής το 1984, εντοπίστηκε αρχέγονη μικροβιολογική μορφή ζωής.
Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Precambrian Research» , εξετάστηκαν δύο πρόσθετοι Αρειανοί μετεωρίτες - ο «Nakhla» και ο «Shergotty», που αριθμούν 1.3 δισεκατομμυρίων και 165 έως 175 εκατομμυρίων ετών, αντίστοιχα.
«Εάν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παρατηρήθηκαν στους δύο νεώτερους Αρειανούς μετεωρίτες επιβεβαιωθούν ότι έχουν μια βιογονική προέλευση, η ζωή μπορεί να είχε υπάρξει στον Άρη από 3.9 δισεκατομμύρια έτη έως πρόσφατα 165 έως 175 εκατομμύρια έτη πριν» , είπε ο Everett Κ. Gibson, γεωχημικός στο διαστημικό κέντρο Johnson της «NASA» στο Χιούστον και κύριος συντάκτης του εγγράφου.
Λίγα λόγια για τον πλανήτη Άρη
Ο Άρης είναι πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Είναι ο τέταρτος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στη Γη . Λέγεται και «Κόκκινος Πλανήτης» εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει και που οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του.
Γνωστός ήδη από την προϊστορία, καθώς παρουσιάζεται ως ο πρώτος πλανήτης που παρατηρούμενος με τηλεσκόπιο , λόγω εγγύτητας, τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του, είναι παρόμοια με αυτά της Γης. Ομοιότητα που θέτει βάση αφενός μεν σε μια εκτεταμένη συζήτηση για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, αφετέρου δε σε σκέψεις ακόμη και μελλοντικής αποίκισής του.
Εκτός των άλλων , είναι εύκολα προσεγγίσιμος από τις εξερευνητικές μας διαστημοσυσκευές, καθώς ένα ταξίδι προς τον «Κόκκινο Πλανήτη» απαιτεί χρόνο περίπου έξι μηνών όταν οι θέσεις Γη και Άρη είναι ευνοϊκές, κάτι που συμβαίνει περίπου ανά δυο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς ο Άρης είναι ο καλύτερα εξερευνημένος πλανήτης , έως σήμερα.
Ο Άρης σκοτώνει… το σεξ
Ομάδα επιστημόνων, που συμβουλεύει τη «NASA» , προειδοποίησε τους επικεφαλής της Διεθνούς Διαστημικής Υπηρεσίας πως ο διαστημικό σεξ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και μακροπρόθεσμα να καταστρέψει τα τελευταία σχέδιά της, να στείλει αστροναύτες σε μακρινές αποστολές.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η συνεύρεση στο Διάστημα ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στα υπερευαίσθητα όργανα και τους αισθητήρες με τους οποίους είναι συνδεδεμένοι διαρκώς οι αστροναύτες , όπως και να προκαλέσει σύγχυση στο κέντρο ελέγχου της αποστολής. Επίσης, η έκθεση θέτει το θέμα της ενδεχόμενης επακόλουθης εγκυμοσύνης στο Διάστημα. Η εγκυμοσύνη σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας είναι ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα, λένε οι ειδικοί. Κι αυτό αποτελεί ακόμα έναν λόγο για τον οποίο πρέπει γρήγορα να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο του σεξ στο Διάστημα.
Παρόλα αυτά και όσο οι θεωρίες αυτές κι αν «πουλάνε», θα συνεχίσουν να γράφονται άρθρα , βιβλία και μελέτες , με κάποιους πάντοτε να θησαυρίζουν πατώντας πάνω στην άγνοια , την ευπιστία και την αμάθεια …
Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεωριών είναι η ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Κάτι που άλλωστε χρειάζεται και για τη αξιολόγηση κάθε είδους ιστοριών και θεωριών «συνομωσίας»…ακόμη και όταν φτάσουμε στο σημείο να τις αναλύουμε στην αυλή του Άρη…μαζεύοντας σπαράγγια.!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr