Πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Δεν έχουμε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, μας δημιούργησε η γεωπολιτική

Τι λέει για την διαμάχη με τη Βουλγαρία - Αποκαλύπτει πως είναι λίγοι οι ιστορικοί που υποστηρίζουν την αλήθεια στη χώρα του

Πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Δεν έχουμε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, μας δημιούργησε η γεωπολιτική
Ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στα Σκόπια δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του γειτονικού κρατιδίου, Ντένκο Μαλέσκι στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει πως η χώρα του δεν έχει ούτε αρχαία, ούτε μεσαιωνική ιστορία.

Στο άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES επ' αφορμής της πρόσφατης «σύγκρουσης» Σκοπίων-Σόφιας ο Μαλέσκι καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην κατηγορούνται ως προδότες όποιοι εκφράζουν διαφορετική άποψη και σημειώνει χαρακτηριστικά πως ακόμα και μεταξύ των ιστορικών πρέπει να βρεθεί η αλήθεια.

«Υπάρχουν μόνο δύο χώρες στα Βαλκάνια χωρίς μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά: είναι οι σύγχρονες χώρες Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει στο πλαίσιο αναφοράς του για τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών και ιδίως των γιουγκοσλαβικών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Το σλαβομακεδονικό έθνος και η γλώσσα υπάρχουν και όχι μόνο δεν πρέπει να το αρνούνται, αλλά αντίθετα όλοι πρέπει να το αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Ως σύμμαχοι στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τους υπόλοιπους γιουγκοσλαβικούς λαούς, έχουμε διαρκείς και άθραυστους δεσμούς».
Πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Δεν έχουμε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, μας δημιούργησε η γεωπολιτική
Ο Ντένκο Μαλέσκι
Αναφερόμενος στην ιστορία της χώρας του, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις ρίζες του λαού του.

Παραθέτοντας τα πάθη στην χώρα του, σημειώνει πως κανείς δεν θα έπρεπε να αποκαλεί προδότη κάποιον συμπατριώτη του ο οποίος έχει διαφορετική άποψη και τονίζει πως «μπορούν να υπάρχουν πατριώτες και στις δύο πλευρές της συζήτησης».

«Πρέπει να μάθουμε να μην βάζουμε τουλάχιστον ετικέτες, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να ανακαλούμε ξανά τον Κίρο Γκλιγκόροφ: Η 'Μακεδονία' είναι ένας περίπλοκος σχηματισμός» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «είμαστε όλοι ενοχλημένοι από τη διαφορετική άποψη και ζητούμε σωτηρία από τους 'μακεδόνες' ιστορικούς, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος μονόλιθος για τον ορισμό των Σλαβομακεδόνων στην παγκόσμια ιστορική αφήγηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».

Έτσι, καταλήγει χαρακτηριστικά να λέει: «Μερικοί από τους ιστορικούς μας βρίσκουν τις απαρχές του “μακεδονικού” μας έθνους μεταξύ των αρχαίων Μακεδόνων, άλλοι, στον Μεσαίωνα, και άλλοι στα μέσα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα» δήλωσε. «Και για κατανοητούς λόγους, εξήγησε, οι πρώτοι, δεν θα δεχτούν ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Συνεχίζει δε λέγοντας πως «οι δεύτεροι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον Σαμουήλ και το βασίλειό του και θα αντιταχθούν στη συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας με τη Βουλγαρία. Οι τρίτοι, που βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια, είναι λίγοι».

Ο Ντένκο Μαλέσκι καταλήγει στο άρθρο του με τη διαπίστωση ότι ο εθνικισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στα Βαλκάνια και σημειώνει πως η λεγόμενη πανβουλγαρική ιδέα και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η γεωπολιτική στα μέσα του 19ου αιώνα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του «μακεδονικού έθνους» και ειδικά στις δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Στην Εντατική 15χρονη με επιπλοκές στην καρδιά από τον κορωνοϊό

Μυστήριο με αρπαγή ανηλίκου στην Πάρο: Απείλησαν να με θάψουν, λέει το 16χρονο θύμα

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Εμείς αποφασίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr