Κορωνοϊός: Έτσι έκλεισε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Pfizer και Moderna για τα εμβόλια
Τα κράτη μέλη που ήθελαν για τους πολίτες τους περισσότερες δόσεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις - Τι αποκαλύπτει η γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Βασίλης Δαλιάνης
Στην αποκάλυψη ότι τα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπήκαι τις εταιρείες BioNTech-Pfizerκαι Moderna, που παρασκευάζουν εμβόλια βασισμένα στην καινοτόμο τεχνολογία m -RNA, μπόρεσαν να συναφθούν μόνο και μόνο επειδή κάποια κράτη μέλη της ΕΕ δέχθηκαν να προαγοράσουν περισσότερες δόσεις, προέβη η κυρία Σάντρα Γκαλίνα.
Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπός της στα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές έδωσε μια νέα διάσταση στο μέτωπο που έχουν ανοίξει εντός της ΕΕ ορισμένα κράτη μέλη τα οποία, με πρωταγωνίστρια την Αυστρία, ζητούν να υπάρξει ένας «διορθωτικός μηχανισμός» στο θέμα της διανομής των εμβολίων.
Η γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Κομισιόν ζήτησε εξ αρχής να υπάρξει μια δίκαιη διανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του πληθυσμού, ωστόσο πολλές εθνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να επιλέξουν εμβόλια «à la carte», βάσει τους κόστους τους και του τρόπου αποθήκευσής τους.
Η Σάντρα Γκαλίνα
Την περίοδο που τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές δεν είχε εγκριθεί κανένα εμβόλιοακόμα και ουδείς γνώριζε ποιο και πότε θα εγκριθεί. Παράλληλα υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα από αρκετά κράτη μέλη απέναντι στα εμβόλια m -RNA, καθώς ήταν ακριβότερα και απαιτούσαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αποθήκευσης. Έτσι, πολλές εθνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να «ποντάρουν» στο εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με την κυρία Γκαλίνα οι εταιρείες που παρασκεύαζαν εμβόλια m-RNA, δηλαδή οι BioNTech-Pfizer και η Modernaδεν θα είχαν δεχθεί να υπογράψουν συμβόλαιο με την ΕΕ, εάν δεν υπήρχαν μεγάλες προπαραγγελίες. Και παρόλο που πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν θέλησαν να ποντάρουν σε αυτά τα σκευάσματα, η «αλληλεγγύη» που έδειξαν κάποια κράτη μέλη (σ.σ πρόκειται για τη Γερμανία και την Δανία), τα οποία δέχθηκαν να αγοράσουν περισσότερες δόσεις αυτών των εμβολίων, ήταν το κλειδί για να έχουν εγκριθεί σήμερα στην ΕΕ τέσσερα εμβόλια.
Αναφορικά με νέα πιθανά εμβόλια, η κυρία Γκαλίνα αναφέρθηκε σε αυτό της Novavax, ενώ για το ρωσικό Sputnik-V, τόνισε ότι περιμένουμε τα δεδομένα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για την πιθανότητα απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων, η κυρία Γκαλίνα υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η ικανότητα παραγωγής των εμβολίων.
Κλείσιμο
Μιλώντας για τα προβλήματα στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca η κυρία Γκαλίνα υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις παραδόσεις της AstraZeneca», εταιρεία που τη χαρακτήρισε ως «μεγάλο πρόβλημα» και τόνισε ότι δεν τηρεί το συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ΕΕ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πάρουμε τις δόσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με την PrimaDonna Aromatic της De’Longhi απολαμβάνουμε το ζεστό ή κρύο ρόφημά μας στο χώρο μας, από τον κόκκο στο φλιτζάνι, όπως ακριβώς θα το κάναμε στα πιο premium café του κόσμου
Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας