Ένα φθινοπωρινό γεύμα διαφορετικό από τα άλλα, μιας και η συνάντηση των εθελοντών της bwin με τους διαμένοντες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Φωτεινή» έδιωξε κάθε… μελαγχολικό συναίσθημα.
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ φοβάται «εμφύλιο πόλεμο», η Κίνα αποκλείει τις κυρώσεις
Παρότι ΗΠΑ και Ηνωενο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέα ομοβροντία κυρώσεων, Κίνα και Ρωσία ως εδώ έχουν αποφύγει να καταδικάσουν ρητά και επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα - 536 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη χούντα
Οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι «το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση», τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ. Ο αντιπρόσωπος της Κίνας, προστάτιδας της Μιανμάρ, κάλεσε πάντως να υπάρξει «επιστροφή στη μετάβαση στη δημοκρατία στη χώρα αυτή».
Και, μολονότι αναφέρθηκε στη «βία και την αιματοχυσία» που «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός», παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δεν συμφώνησε με την πρόταση να απειληθεί η επιβολή κυρώσεων από το ΣΑ, όπως εισηγούνταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η βαρβαρότητα των στρατιωτικών είναι κατάφωρη και πολλές ένοπλες οργανώσεις μειονοτικών εκδηλώνουν καθαρά την εναντίωσή τους» στην επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος, «μεγεθύνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου επιπέδου χωρίς προηγούμενο», προειδοποίησε νωρίτερα η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών.
«Επαπειλείται άμεσα λουτρό αίματος», συμπλήρωσε η ίδια, θυμίζοντας πως η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους έχει καταγράψει πως «536 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη χούντα» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
«Προτρέπω το Συμβούλιο να εξετάσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να λάβει συλλογικά μέτρα και να κάνει αυτό που πρέπει», προκειμένου «να αποφευχθεί μια πολυδιάστατη καταστροφή στην καρδιά της Ασίας», συμπλήρωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, τη σύγκληση της οποίας ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Military's sponsored Terrorists Abducted night 2 guards forcefully tonight in 73th street, #Mandalay.
— Save Myanmar (@SaveMyanmar990) March 31, 2021
UNSC ACT NOW #Mar31Coup#WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/pQ2SnL4kT6
Διαιρέσεις
Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν έπειτα από δύο ώρες κι ένα τέταρτο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Κίνα ζήτησε να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για το σχέδιο ανακοίνωσης που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποσχόμενη να καταλήξει είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση σήμερα Πέμπτη.
Παρότι ΗΠΑ και Ηνωενο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέα ομοβροντία κυρώσεων, Κίνα και Ρωσία ως εδώ έχουν αποφύγει να καταδικάσουν ρητά και επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Στο μεταξύ οι βιρμανοί στρατηγοί, επωφελούμενοι από τις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζουν την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Εκατοντάδες άλλοι, που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε μυστικές τοποθεσίες, αγνοούνται.
Η 75χρονη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1991 αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες από το στρατιωτικό καθεστώς, που της προσάπτει ιδίως διαφθορά.
Δεν της έχει επιτραπεί να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την ομάδα των συνηγόρων της και η χθεσινή βιντεοδιάσκεψη με τον δικηγόρο έγινε με παρόντες φρουρούς και αστυνομικούς, διευκρίνισε ο ίδιος. Μια ακροαματική διαδικασία αναμένεται να γίνει σήμερα. Σύμφωνα με δεύτερο συνήγορό της, θα είναι σύντομη και θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Myanma Gone Yi Street, Mingala Taung Nyunt, Yangon:
— Ro Nay San Lwin (@nslwin) March 31, 2021
Terrorists (#Myanmar security forces) or their informants in plainclothes set the garbage bin on fire. Then filmed by themselves. #WhatsHappeningInMyanmar #Mar31Coup #MilkTeaAlliance pic.twitter.com/HiJHouVxWy
Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα
Η βία της χούντας πυροδότησε το ξέσπασμα της οργής των περίπου είκοσι οργανώσεων ανταρτών που ανήκουν σε διάφορες μειονότητες.
Δύο από αυτές, η Εθνική Ένωση των Κάρεν και ο Στρατός για την Ανεξαρτησία της Κατσίν, εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Χθες Τετάρτη η τελευταία οργάνωση επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Κατσίν, στο βόρειο άκρο της χώρας, σύμφωνα με βιρμανικό μέσο ενημέρωσης.
Άλλο αστυνομικό τμήμα έγινε στόχος επίθεσης με εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή Μπάγκο, βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί.
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν κατέλαβε το Σαββατοκύριακο στρατιωτική βάση, εξέλιξη την οποία ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές του στρατού – οι πρώτες στην επαρχία Κάρεν έπειτα από 20 χρόνια.
Μετά τα πλήγματα, η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» τη λαϊκή εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής χούντας και διεμήνυσε ότι θα τα ανταποδώσει.
Άλλες τρεις οργανώσεις ανταρτών απειλούν να ξαναπάρουν τα όπλα. Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Τανγκ απειλεί να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και να αρχίσει ξανά τον ένοπλο αγώνα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων, τις οποίες κατηγορεί για «εγκλήματα πολέμου».
Στην επαρχία Κάρεν, αεροπορικές επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να αναφερθούν αρκετοί τραυματισμοί αμάχων και περίπου 3.000 άνθρωποι να προσπαθήσουν να καταφύγουν στην Ταϊλάνδη. Περίπου 2.400 εξ αυτών επέστρεψαν «εθελοντικά» στην πατρίδα τους και άλλοι περίπου 200 έχουν δεχθεί να επιστρέψουν, κατά τις ταϊλανδικές αρχές.
Ωστόσο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Κάρεν κατηγόρησαν το βασίλειο ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα και εμποδίζει ανθρωπιστικές οργανώσεις να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Myanmar students in Taipei 🤝 Taiwanese people in solidarity. Saw them today on my way to work.
— Kolas Yotaka (@Kolas_Yotaka) March 28, 2021
Democracy isn't western imperialism as authoritarians say, it's what people across Asia want. pic.twitter.com/icD2qu109A
«Νέα πολιτική κυβέρνηση»
Η αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ συνεχίζεται, με δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Διαδηλωτές έκαναν πορεία με δίτροχα στη Μανταλέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Σώστε τη Μιανμάρ», ή «Σταματήστε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ωστόσο εν μέσω αιματηρής καταστολής και λόγω του φόβου αντιποίνων ο αριθμός των πολιτών που κατεβαίνουν στους δρόμους μειώνεται, σε σχέση με τους εκατοντάδες χιλιάδες των πρώτων εβδομάδων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς.
Μια ομάδα κοινοβουλευτικών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Τσι που έδιωξαν από το κοινοβούλιο οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσε χθες ότι θα σχηματίσει στις αρχές του τρέχοντος μήνα «νέα πολιτική κυβέρνηση».
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Marfin: Στο μικροσκόπιο των αρχών ομάδα επτά ατόμων - Πήγαν οργανωμένοι να κάψουν
Κορωνοϊός: Πώς θα ψωνίζουμε από Δευτέρα - Με ραντεβού και sms στα μαγαζιά
Survivor: Η υποπλοίαρχος Μαριανθή Κάσδαγλη στο τιμόνι της βάρκας της επιστροφής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr