Πάσχα Καθολικών: Εορτασμοί στη «σκιά» της πανδημίας - Δείτε φωτογραφίες, βίντεο

Σε μια άδεια από πιστούς πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έγινε η αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς το Γολγοθά

Δεύτερη φορά οι Καθολικοί ανά τον πλανήτη γιορτάζουν το Πάσχα, υπό καθεστώς πανδημίας και περιορισμών. Σύμφωνα με την παράδοση, το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Έτσι, ενώ για τους Καθολικούς το Πάσχα έρχεται από τις 22 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου κάθε χρόνο και για τους Ορθόδοξους έρχεται αργότερα. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των πιστών στην Καθολική Εκκλησία ξεπερνά το 1,5 δισ.

Στο «κάστρο των Καθολικών», τη Λατινική Αμερική, θερίζει ο κορωνοϊός. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες σε κρούσματα και νεκρούς είναι η Βραζιλία και το Μεξικό.

Βίντεο: Live εικόνα από την χθεσινή προσευχή




Στη Χιλή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει τεθεί σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Η Βολιβία έκλεισε επίσης τα σύνορά της με τη Βραζιλία για τουλάχιστον μία εβδομάδα.




Στο Περού το λοκντάουν είναι σε ισχύ και γι αυτό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Η Ευρώπη επίσης σαρώνεται από το τρίτο κύμα της Covid-19. Σύσσωμες όλες οι πόλεις της Ιταλίας έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες. Έτσι, και το φετινό Πάσχα τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και η γιορτή σκιάζεται από την πανδημία.



Προχθές Μεγάλη Παρασκευή, ακολουθήθηκε το τελετουργικό της ημέρας, κατά το οποίο αναπαρίστανται τα Πάθη του Ιησού. Ήταν ημέρα αυστηρής νηστείας. Αποτελεί μέρος της τριήμερης γιορτής του Πάσχα, η οποία κορυφώνεται το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου. Στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον δεύτερο Δρόμο του Σταυρού χωρίς τη συμμετοχή κοινού, παρά μόνο με την παρουσία μερικών παιδιών. Καθισμένος κάτω από ένα θόλο που ανεγέρθη έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προσευχήθηκε για την ανθρωπότητα. Ευχές να μην χάσει το δρόμο της μέσα στην πανδημία.



Οι Ιταλοί θα μπορέσουν πάντως να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σήμερα, αλλά μόνο στην εκκλησία που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους. Είναι υποχρεωμένοι να κρατούν ένα μέτρο απόσταση ο ένας πιστός από τον άλλον και να μην συνωστίζονται έξω από τον ναό. Τα εστιατόρια, όμως, και τα καφέ λειτουργούν μόνο με take away και παράδοση κατ’ οίκον. Απαγορεύεται και η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων σε φιλικά σπίτια.

Θα διενεργούνται έλεγχοι, ώστε να μην παραβιαστεί το έκτατο μέτρο του ενός επισκέπτη ανά σπίτι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί παραμένει σε ισχύ. Αντιλαμβανόμενος την κόπωση, ο Μάριο Ντράγκι ναι μεν διατηρεί τις απαγορεύσεις, αλλά άνοιξε και το πράσινο φως για μετάβαση στα εξοχικά σπίτια, ακόμη κι αν βρίσκονται σε άλλη περιφέρεια. Οι περισσότεροι, όμως, παραμένουν απομονωμένοι στα σπίτια τους. Επιχειρούν να διατηρήσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, βάφοντας αυγά. Οι γονείς ετοιμάζονται να κρύψουν τα αυγά την Κυριακή του Πάσχα, όχι στην εξοχή, αλλά στα σπίτια τους. Οι πιστοί θα ανάψουν σήμερα το βράδυ τις λαμπάδες και τα κεριά τους στα μπαλκόνια του σπιτιού τους. Όσοι τολμήσουν να βγουν έξω θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.




Οι καμπάνες την Κυριακή του Πάσχα θα αντηχήσουν, ανακοινώνοντας τα χαρμόσυνα νέα της Ανάστασης, δίχως την παρουσία κόσμου.

Στη Γαλλία το λοκντάουν παραμένει σε ισχύ και το Πάσχα. Παρ’ όλα αυτά, επετράπη στον κόσμο να ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Από την Τρίτη θα απαγορευτούν ξανά οι μετακινήσεις για ένα μήνα. Στην Ισπανία δεν θα πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές λιτανείες, ενώ ελάχιστος αριθμός πιστών επιτρέπεται να εισέλθει στους ναούς. Πολλές ενορίες μεταδίδουν διαδικτυακά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στο Λίβανο, οι Καθολικοί δεν έχουν και πολλά περιθώρια εορτασμών. Ισχύει αυστηρό λοκντάουν μέχρι και την Τρίτη, ώστε να αποφευχθεί η παραιτέρω διασπορά. Αντιθέτως, στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες πιστοί επέστρεψαν στην Οδό του Μαρτυρίου. Πρόκειται για τη διαδρομή που πραγματοποιείται, κάθε χρόνο και σύμφωνα με την παράδοση είναι η διαδρομή που ακολούθησε ο Ιησούς μεταφέροντας τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς το σημείο της Σταύρωσής του. Ο κόσμος δήλωνε ανακουφισμένος που μπόρεσε να συμετάσχει στις τελετές. Και ιδού η επιτυχημένη μάχη εναντίον του κορωνοιού, το Ισραήλ μετά από μία πολύ επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού άνοιξε εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους λατρείας.




Ειδήσεις σήμερα: 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα self test - Ποιοι το δικαιούνται, για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτικό

Μια ανάσα πριν το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Πώς θα λειτουργήσει τη Δευτέρα

O πόλεμος των λοιμωξιολόγων: To παρασκήνιο από τις συνεδριάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr