Ανακούφιση στη Βρετανία: Καταγράφει τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σε τροχιά κανονικότητας έχει εισέλθει η Βρετανία - Λειτουργουν από τη Δευτέρα οι παμπ - Πλήθος κόσμου στους δρόμους - Πάνω από 70% με ανοσία

Πρώτη έκοψε το νήμα η Βρετανία στην εφαρμογή σχεδίου χαλάρωσης, με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εκστρατείας εμβολιασμών να ανατρέπουν τη ζοφερή εικόνα της υγειονομικής κρίσης.

Η ανατροπή στο «παιχνίδι» έγινε με τις ταχείες εγκρίσεις εμβολίων και από εκεί που η Γηραιά Αλβιώνα βρισκόταν δέσμια της πανδημίας, με περισσότερα από 50.000 ημερήσια κρούσματα, τον χειμώνα, έφτασε να καταγράφει αξιοπρόσεχτη διαδρομή, κατακτώντας τον χαμηλότερο αριθμό λοιμώξεων σε καθημερινή βάση, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Βρετανία κατέχει τον μικρότερο αριθμό μολύνσεων σε όλη την Ευρώπη.

Η επιτυχία γίνεται αντιληπτή, εάν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα στην Αγγλία καταγράφηκαν 173 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στη Γαλλία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.892, στη Γερμανία 1.720 και στην Ισπανία 1.253.



Σε ημερήσια βάση η Βρετανία μετρά περίπου 23 θανάτους και 2.751 κρούσματα.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, που ταλανίζονται σε ανησυχητικό βαθμό από το τρίτο κύμα πανδημίας, με ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση του Λονδίνου αποφάσισε να ανοίξει σταδιακά την οικονομία και να αρχίσει την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο βαθμός ανοσίας, που ξεπερνά το 70%, λόγω εμβολιασμών και προηγούμενης νόσησης από τον ιό, άναψε το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν οι αγγλικές παμπ και να αρθεί έτσι το αυστηρό locdown, που ίσχυε για περίπου τέσσερις μήνες.

Οι δρόμοι στη Βρετανία θυμίζουν, πλέον, πάρτι. Η διασκέδαση και το ξέφρενο γλέντι σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον εγκλεισμό στην ελευθερία. Στον αντίποδα, η πλειονότητα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου δεν παίρνει ανάσες ελευθερίας, με την άνοδο των λοιμώξεων να επιτάσσει την παράταση της πολιτικής των περιορισμών και τις καθυστερήσεις των εμβολίων να θέτουν νέους όρους στη δύσκολη εξίσωση εξόδου από την πανδημία.

Η πολυφωνία που ηχεί εντός της ΕΕ για την πολιτική των εμβολιασμών θυμίζει εμφύλιο, καθώς δεν είναι λίγοι οι αρχηγοί κρατών που έχουν στραφεί κατά των θεσμών για ολιγωρία στην παράδοση των δόσεων.

Αντικείμενο στηλίτευσης αποτελεί, την ίδια στιγμή, και το περιεχόμενο των συμφωνιών ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες και Βρυξέλλες.

Πρώτες στην ταχύτητα με την οποία διενεργούνται οι εμβολιασμοί βρίσκονται, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Ουγγαρία, ενώ συνολικά στην Ευρώπη έχει εμβολιαστεί περίπου το 16,4% του πληθυσμού.

Ο δρόμος, όμως, προς την ελευθερία, όπως διατείνονται και οι ειδικοί, είναι μακριά δεδομένων και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τις εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca.

Το κλίμα ανησυχίας με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, οι διαφορετικές προσεγγίσεις όσoν αφορά στη χορήγηση των δύο αυτων σκευασμάτων, τα «παιχνίδια« εξουσίας, όλα αυτά τροφοδοτούν το κλίμα αγωνίας, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πανδημία.

Ειδήσεις σήμερα 

Συνάντηση με τον Ερντογάν θα έχει την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας 

Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα μετά τα εμβόλια και τα self test 

Πέταξαν σε οικόπεδο τη βάρκα του Σήφη Βαλυράκη και μαζί τα όποια αποδεικτικά στοιχεία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr