Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση του Τζο Μπάιντεν - «Πολιτικοποίηση» από τρίτους καταγγέλλει ο οργισμένος Ερντογάν - Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας
Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάϊντεν, ν’ αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη διάρκεια της νύχτας μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «πολιτικοποίηση από τρίτους», με τον υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύει πως δεν δέχεται «μαθήματα ιστορίας από κανέναν».

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση που στηρίζεται μόνο στον λαϊκισμό».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει καμία αξία. Έντονη είναι η πρώτη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ, στην ιστορική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ν’ αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν από την πλευρά του, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν καλύτερα το δικό τους παρελθόν, υπενθυμίζοντας την απάντηση που είχε δώσει η Τουρκία στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πως ο Ερντογάν είναι δικτάτορας. «Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, οι οποίες απλώς επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες εκείνων που η μόνη τους ατζέντα είναι η εχθρότητα έναντι της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του Καλίν, καταλήγοντας : «Εμείς συμβουλεύουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει το παρελθόν και το παρόν της ίδιας του της χώρας».

«Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος των τελευταίων δεκαετιών» έγραψε στο twitter ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν» σχολίασε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρώτες αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» την απόφαση Μπάιντεν, που θα έχει επιπτώσεις -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν- στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ στέκονται στο τι σημαίνει επί της ουσίας η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και εάν αυτή ανοίγει το δρόμο προσφυγής απογόνων των θυμάτων στα αμερικανικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από την Τουρκία.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από Τούρκους αναλυτές «σκληρή διατυπωμένη», που δεν χρήζει παρερμηνειών. Το γεγονός πως ο Μπάιντεν αναφέρεται σε Κωνσταντινούπολη και όχι σε Ισταμπούλ έχει σχέση με την ονομασία που είχε η πόλη την περίοδο της γενοκτονίας, ενώ δεν περνούν απαρατήρητοι οι χαρακτηρισμοί «Οθωμανική Περίοδος» και «Οθωμανικές Αρχές» στρέφονται και κατά των νέο-οθωμανικών ονειρώξεων του Ταγίπ Ερντογαν.

Θεωρείται δεδομένο πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αμέσως μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35, λόγω των S-400, οδηγεί σ’ αχαρτογράφητα νερά τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, όπου Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, με αυτό των S-400 να κυριαρχεί επιτακτικά από την πλευρά των ΗΠΑ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης