Ινδία: Ο «μεγάλος ασθενής» του κορωνοϊού - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία στέλνουν βοήθεια

Στέλνουν οξυγόνο και ιατρικό εξοπλισμό

Η αποθήκευση οξυγόνου και ζωτικής σημασίας φαρμάκων στα σπίτια των Ινδών «δημιουργεί πανικό» και προκαλεί ελλείψεις στα νοσοκομεία της Ινδίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ινδούς υγειονομικούς που προειδοποιούν ότι, κάτι τέτοιο, θέτει σε κίνδυνο ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση εν μέσω του πιο σφοδρού κύματος πανδημίας της νόσου Covid που πλήττει τη χώρα.

Το τελευταίο 24ωρο, η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη σημείωσε νέο μακάβριο ρεκόρ καταγράφοντας 352.991 κρούσματα και 2.812 θανάτους.

Πρόκεται για την πέμπτη συνεχή ημέρα που τα κρούσματα της Covid ξεπερνούν τις 300.000.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα συνολικά κρούσματα της Covid από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα έχουν αγγίξει 17 εκατομμύρια.

«Η συσσώρευση σκευασμάτων όπως το remdesivir αλλά και το οξυγόνο στα σπίτια δημιουργεί πανικό και αυτή η συσσώρευση προκαλεί έλλειψη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Ραντίπ Γκουλέρια, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, κάνοντας λόγο για μία «καταιγίδα» μολύνσεων που έχει πλήξει τη χώρα.

«Αισθανόμασταν σίγουροι και αισιόδοξοι αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα το πρώτο κύμα, αλλά αυτή η καταιγίδα έχει τρομάξει το έθνος μας», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ενώ η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή κριτική επειδή χαλάρωσε στις αρχές του έτους επιτρέποντας την πραγματοποίηση θρησκευτικών και πολιτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί εκδίδουν συνεχώς αγωνιώδεις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό ασθενών.

Στο μεταξύ, χθες, ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, ο Αρβίντ Κεζριουάλ, δήλωσε ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά.

«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα το lockdown», ανακοίνωσε ο Κεζριουάλ. «Η καταστροφή του κορωνοϊού συνεχίζεται, δεν υπάρχει ανάπαυλα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας.

Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορωνοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Έξω από νοσοκομεία της περιοχής πολίτες στήνουν ράντζα και φιάλες οξυγόνου, παρακαλώντας παράλληλα τις αρχές να πάρουν όσο περισσότερους ασθενές μέσα στα κτίρια μπορούν.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε πολλές πόλεις έχουν μείνει μεριές δεκάδες κρεβάτια και προσπαθούν να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία και γήπεδα.

Κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, αρκετές κυβερνήσεις κρατών όπως και η Ε.Ε. αναμένεται να στείλουν ενίσχυση σε αναπνευστήρες και οξυγόνο, καθώς το σύστημα της 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων χώρας έχει καταρρεύσει και τα εργοστάσιά της δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν βοήθεια στην Ινδία.

«Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον ινδικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ'οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία».

Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης προέρχεται από το πλεόνασμα των αποθεμάτων της Βρετανίας και η πρώτη αποστολή αναμένεται να φθάσει στο Νέο Δελχί νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλά και η Ουάσιγκτον θα συνδράμει το Νέο Δελχί όπως και αυτό βοήθησε τους Αμερικανούς όταν τα νοσοκομεία των ΗΠΑ υφίσταντο μεγάλη πίεση στις αρχές της πανδημίας.

«Ακριβώς όπως η Ινδία έστειλε βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν τα νοσοκομεία μας υφίσταντο μεγάλη πίεση στην πανδημία, είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ινδία αυτή τη στιγμή που έχει ανάγκη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μήνυμά του στο Twitter.





Ειδήσεις σήμερα:

Σηκώνουμε μανίκια: Ξεκινά ο εμβολιασμός για 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30-49

Σοκαριστική πρόβλεψη Τζανάκη για 400-500 νεκρούς την εβδομάδα έως τις 25 Μαΐου

Απίστευτο περιστατικό στον Βύρωνα: Γυναίκα πέταξε πετρέλαιο σε δυο ανήλικες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr