Έπεσε ο κινεζικός πύραυλος - Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα - Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα
Μετά τις 06:00, ώρα Ελλάδος, ύστερα από την Κίνα, την είδηση της πτώσης του πυραύλου, Long March 5b, που εκτοξεύχθηκε στις 29 Απριλίου, έκανε γνωστή και η αμερικανική υπηρεσία Aerospace Corporation.
Confirmation from @SpaceTrackOrg. #LongMarch5B is down. https://t.co/6Q022uscFi
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 9, 2021
Απομεινάρια του πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής.
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.
Everyone else following the #LongMarch5B re-entry can relax. The rocket is down. You can see all relevant information and updates here on Twitter/Facebook, so there is no need to keep visiting the space-track dot org website.
— Space-Track (@SpaceTrackOrg) May 9, 2021
Spoke with the team. We have indications the 🚀 is down. Once they get radar confirmation of nothing in orbit (after 0300UTC) they will release the final message with time. Y’all can stop hiding in your bunkers. @SpaceTrackOrg
— MotherOfAllLaunches (@Skitt0608) May 9, 2021
«Φωτιά» πήρε το Twitter, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με την είδηση πτώσης του πυραύλου.
Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Ελλάδος.
Η διαδρομή του πυραύλου κρίθηκε ιδιαίτερα απρόβλεπτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί αστροφυσικοί προέβλεψαν όμως ότι ο πύραυλος θα έπεφτε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Όπως έγραψε, πάντως, λίγο μετά τις 04:00, στο Twitter, o αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακντάουελ, ο πύραυλος ίσως είχε ήδη εισέλθει στη Γη και καταστραφεί. Oι τελευταίες προβλέψεις για τις τοποθεσίες συντριβής εστίαζαν από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Φωτογραφία από τηλεσκόπιο καθώς ο πύραυλος διασχίζει τα άστρα
Αγωνία επικρατούσε για το εάν τα θραύσματα του πυραύλου θα έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα ήταν αντίστοιχες με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους.
Χάρτης που δημοσιεύτηκε νωρίτερα με τα πιθανά σημεία επανεισόδου
New update by @SpaceTrackOrg:
— Meithan West (@meithan42) May 9, 2021
Reentry: 9 may 02:11 UTC ± 1 hour
Reentry is inminent.
Very similar to last prediction, but with center of reentry window further west.
90% of this track is over ocean. pic.twitter.com/ZZYgq9gDU5
Πολλά σενάρια είχαν διατυπωθεί για τη θέση επανεισόδου του πυραύλου, με ταχύτητα 30 χιλιάδων χλμ/ώρα. Υπήρχε και μια μεγάλη πιθανότητα το επίμαχο σημείο να μην γινόταν ποτέ γνωστό και αυτό γιατί ο πύραυλος πιθανόν, εξαιτίας της τριβής, να καιγόταν κατά την επανεισδοχή.
«Φωτιά» στο Twitter
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν άγρυπνοι παρακολουθώντας την πορεία του κινεζικού πυραύλου. Τα σενάρια που διακινούνταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τελευταίες ώρες, ήταν πολλά: από την επανεισδοχή του πυραύλου στη Γη, το πέρασμά του πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι την καταστροφή του.
Υπήρχαν, πάντως, και τα σχόλια χρηστών στο Twitter, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος είχε περάσει πάνω από τη Μέση Ανατολή.
Claimed observation from Oman which if genuine would imply the reentry was underway with impact over the Indian Ocean https://t.co/Ix6nqUv20d
— Jonathan McDowell (@planet4589) May 9, 2021
#الصاروخ_الصيني يمر بسلام فوق عمان قبل قليل pic.twitter.com/EWOQ7DTlnN
— د. محمد العابد (@Aboosh) May 9, 2021
I JUST SAW IT OVER ISRAEL!!
— 👨🏻🚀 Nad∆vision (@nadavision) May 9, 2021
HARD TO SEE ON VIDEO BUT IT WAS HUGE AND VERY VERY LOW
VISIBLE FIRE 🔥 pic.twitter.com/0WTUJ1sa3A
Chinese Rocket seen over Jordan
— Walid (@walidbarahmeh) May 9, 2021
5:11am | May 9, 2021#LongMarch5 #ChineseRocket pic.twitter.com/qjLNERm08q
Σε μερική επιφυλακή βρέθηκαν τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είχαν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε πως οι πιθανότητες για να πέσουν θραύσματα του πυραύλου στη χώρα μας είναι «απειροελάχιστες».
Η Κίνα σχεδιάζει συνολικά 11 αποστολές μέσα στο 2021 και 2022 για να ολοκληρώσει το διαστημικό σταθμό της, μεταξύ των οποίων τέσσερις επανδρωμένες. Ο νέος κινεζικός Διαστημικός Σταθμός, στην πλήρη μορφή του, θα έχει περίπου το 20% του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ζυγίζει γύρω στους 460 τόνους και θα μπορεί να φιλοξενεί τριμελή κινεζικά πληρώματα για τρεις μήνες κάθε φορά (πρόσκαιρα έως έξι κατά την εναλλαγή των πληρωμάτων), έναντι έως και 13 αστροναυτών στον ISS.
Στον κινεζικό σταθμό θα υπάρχουν υποδομές για πολλά ταυτόχρονα επιστημονικά πειράματα. Ήδη έχουν σχεδιασθεί τουλάχιστον 100 από τους Κινέζους επιστήμονες για να γίνουν στο διάστημα και μερικά θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα τους εντός του 2022.
Η Κίνα στοχεύει να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030 για να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, και να δημιουργήσει τον πιο προηγμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η ISS, που βρίσκεται σε τροχιά, χρειάστηκε 10 χρόνια και περισσότερες από 30 αποστολές για να συγκεντρωθούν από την έναρξη της πρώτης ενότητας το 1998.
Το ISS υποστηρίζεται από πέντε συμμετέχουσες διαστημικές υπηρεσίες - τη NASA (ΗΠΑ), τη Roscosmos (Ρωσία), την JAXA (Ιαπωνία), την ESA (Ευρώπη) και την CSA (Καναδάς) - αλλά στην η Κίνα αρχικά απαγορεύτηκε να συμμετάσχει , με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η επιστροφή του πυραύλου στη Γη, ειδικά εάν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορούσε να χαλάσει τον εορτασμό της Κίνας. Οι ανιχνευτές διαστημικών συντριμμιών παρατήρησαν ότι κινείται αργά και απρόβλεπτα προς τη Γη τις τελευταίες ημέρες και η επιστροφή του θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες μη ελεγχόμενες προσγειώσεις που καταγράφηκαν.
Η Κίνα εκτόξευσέ δοκιμαστικά το Long March 5b τον Μάιο του 2020, αλλά και εκείνη η αποστολή τελείωσε επίσης με μια ανεξέλεγκτη πτώση με τον πύραυλο να πέφτει λίγο έξω από την ακτή της Δυτικής Αφρικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr