Βρετανία: Κόλαφος η κατάθεση Κάμινγκς για τον Μπόρις Τζόνσον και τον Βρετανό υπουργό Υγείας
Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας - Προσάπτει στον Τζόνσον απερίγραπτη κωλυσιεργία που στοίχισε ανθρώπινες ζωές - «Υπήρξαν 15 με 20 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είχε απολυθεί» λέει για τον Χάνκοκ
Ο αλλοτινός στενός συνεργάτης του, είναι ο άνθρωπος που για ακόμα μία φορά βγάζει στη σέντρα τη βρετανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Η χθεσινή μαραθώνια κατάθεσή του ενώπιον δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για την πανδημία και εάν αυτές οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους.
Did Boris Johnson say "Covid was only killing 80-year-olds" when delaying the autumn circuit breaker? asks Keir Starmer
— BBC Politics (@BBCPolitics) May 26, 2021
PM says: "[The decisions made] will be a matter for the inquiry... we took [them] in the best interests of the British people"https://t.co/YQRBlW2Zko #PMQs pic.twitter.com/NdBKleQudD
Ο Κάμινγκς έριξε περαιτέρω λάδι στην φωτιά. Περισσότεροι από 20 βουλευτές από τις Επιτροπές Επιστήμης και Τεχνολογίας και Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης, στο πλαίσιο της έρευνας «Κορωνοϊός: Διδάγματα» (Coronavirus: lessons learnt), ζήτησαν εξηγήσεις και αποδείξεις από τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο αναφορικά με τέσσερις τομείς: τις πρώτες μέρες διαχείρισης της πανδημίας, το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace), το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα δυο λοκντάουν, φθινοπώρου και χειμώνα. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να αποτρέψει την ολοκληρωτική πολιτική αποδόμησή του, λαμβάνοντας έστω και καθυστερημένα μέτρα και επενδύοντας στον γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό, οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω του. Σχεδόν 128.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό νεκρών παγκοσμίως.
Ο Κάμινγκς εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τζονσον, αποκαλύπτοντας μία απερίγραπτη κωλυσιεργία, αλλά και αδυναμία του ίδιου του πρωθυπουργού να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι ακόμα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε πάρει στα σοβαρά το επερχόμενο κύμα πανδημίας. Ο Τζόνσον, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του, αρνιόταν να ανάψει το πράσινο φως για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης. Δεν πείστηκε ούτε καν όταν η Ιταλία γονάτισε. Ο Τζόνσον απέκλειε πεισματικά ένα γενικευμένο λοκντάουν, ακόμα και όταν ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών είχε ανέβει αισθητά.
“We had a circus act when we needed a serious government”, says SNP's Ian Blackford on pandemic response
— BBC Politics (@BBCPolitics) May 26, 2021
Boris Johnson says his government acted "with the intention of saving life" and oversaw "the fastest vaccine rollout in Europe"https://t.co/k8HVrmA3Ev #PMQs pic.twitter.com/GC4ueOcuox
Στο στόχαστρο του Κάμινγκς μπήκε και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν 15 με 20 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είχε απολυθεί». Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε ότι έδινε ψεύτικα στοιχεία στις συνεδριάσεις για τον κορωνοϊό, αλλά και ότι καθυστερούσε επίτηδες την ανάπτυξη του Test and Trace για να εξυπηρετήσει προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα.
Ο Κάμινγκς φέρεται να είχε ενημερώσει τον Τζόνσον για τις πρακτικές του υπουργού του, προειδοποιώντας τον ότι «αν δεν απολυθεί ο Χάνκοκ θα θρηνήσουμε πολύ κόσμο». Δεν τον έπεισε, καθώς περιέγραφε τον κορωνοϊό «ως τη νέα γρίπη των χοίρων», ενώ είχε αναφέρει πως θα ζητούσε από τον αρχίατρο να του κάνει ένεση με κορωνοϊό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να δείξει ότι ο κόσμος δεν έπρεπε να φοβάται. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι άκουσε με τα αυτιά του τον Τζόνσον να λέει την επίμαχη φράση «όχι άλλα lockdown… ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες». Παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος υπέπεσε σε λάθη.
“... don't worry about it, I'm going to get Chris Whitty to inject me live on TV with coronavirus so everyone realises it's nothing to be frightened of!” - @BorisJohnson ... February 2020. pic.twitter.com/pJ3oT98Qed
— Ben Cogan (@BeCoMeCast) May 26, 2021
Δεν είναι και τόσο σύνηθες στην πολιτική αρένα, να βλέπει κανείς δύο τόσο στενούς συνεργάτες να κονταροχτυπιούνται δημοσίως. Ο Κάμινγκς κάποτε υπήρξε δεξί χέρι του Τζόνσον. Εξάλλου, τον επέλεξε και για ανώτερο πολιτικό σύμβουλό του. Έχει διατελέσει επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Θεωρείται εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος. Δέχτηκε σφοδρή κριτική όταν αγνόησε την κλήση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνούσε τα θέμα των «fake news» στο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τον έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «ψυχοπαθή καριέρας». Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποφεύγει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και βιτριολικό δημόσιο λόγο.
Είναι επίσης γνωστή η αγάπη του για τη Ρωσία. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε στη Ρωσία και βοήθησε να στηθεί μια αεροπορική εταιρεία την δεκαετία του 1990. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Μετά την βραχυπρόθεσμη εμπλοκή του με το επιχειρείν, έστρεψε την προσοχή του στην πολιτική.
Έγινε διευθυντής στρατηγικής του Συντηρητικού Κόμματος το 2002, αλλά παραιτήθηκε έπειτα από οκτώ μήνες, χαρακτηρίζοντας ανίκανο τον τότε αρχηγό του κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ. Ο ρόλος του στο Brexit είναι που τον ανέδειξε και τον κατέστησε υπολογίσιμη δύναμη δίπλα στον Τζονσον. Οι ιδιαίτερες προσωπικότητες των δύο ανδρών, όμως, δεν επέτρεψαν στη συνεργασία τους να μακροημερεύσει. Πλέον, ο ένας απεχθάνεται τον άλλον. Για την ακρίβεια, ο Κάμινγκς μοιάζει προσηλωμένος στην πολιτική καταστροφή του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ειδήσεις σήμερα:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ο τραγικός θάνατος του Φλόιντ να δώσει το έναυσμα για έργα ειρήνης
Βολιβία: Πρώην υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης συνελήφθη στις ΗΠΑ
Survivor: Η «κόκκινη» νίκη… πόνεσε τους μπλε μέχρι το Μαϊάμι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr