Σελαχαντίν Γκιουλέν: Ο μυστικός «επαναπατρισμός» του στην Τουρκία από την ΜΙΤ -Οι σχέσεις με το δίκτυο του θείου του

Αν και δεν είναι επίσημο ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν εντοπίστηκε στην Κένυα - Στήθηκε ειδική επιχείρηση για να «επαναπατριστεί» στην Τουρκία - Το Anadolu δημοσίευσε φωτογραφία του  στην οποία φοράει χειροπέδες - Πως λειτουργούν ως κέντρα κατασκοπείας οι τουρκικές πρεσβείες

Τούρκοι κατάσκοποι φαίνεται να απήγαγαν και να επαναπάτρισαν βίαια τον ανιψιό του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για τον Σελαχαντίν Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκε από πράκτορες της ΜΙΤ στο Ναϊρόμπι της Κένυα - αν και η χώρα δεν κατανομάστηκε επισήμως - και μετά από ειδική επιχείρηση βρίσκεται στην Τουρκία. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον νεαρό άνδρα και τις σχέσεις του με το δίκτυο Γκιουλέν, πέρα από το επώνυμο που μοιράζεται με τον θείο του. Ασαφές παραμένει ακόμα, εάν η επιχείρηση της MIT πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρχές της Κένυα ή όχι.

Το πρακτορείο Anadou δημοσίευσε και μια φωτογραφία του συγκεκριμένου άνδρα με χειροπέδες, ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες. Θυμίζουμε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πλέον ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιμάμης, ηγέτης μίας αδελφότητας που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Αμερική. Είχε καταφέρει να διεισδύσει στους κρατικούς μηχανισμούς της Τουρκίας, ελέγχοντας παράλληλα τράπεζες, επιχειρήσεις, ΜΜΕ, πανεπιστήμια και ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Αν και αρχικά, μέσω αυτού του δικτύου, ο Ερντογάν απέκτησε συμμάχους σε κρίσιμους μηχανισμούς και οι δύο άνδρες υπήρξαν στενοί σύμμαχοι, ήρθαν σε ρήξη. Έκτοτε, ο Ερντογάν τον κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έκδοσή του. Από την πλευρά του, ο Γκιουλέν δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν


Ο ανιψιός του Γκιουλέν δεν είναι ο μοναδικός που «επαναπατρίζεται» μετά το πραξικόπημα. Δεκάδες άτομα έχουν πέσει θύματα απαγωγής, κυρίως από βαλκανικές χώρες και την Αφρική. Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στην Πρίστινα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Σάλος είχε, μάλιστα, προκληθεί με την αποκάλυψη ότι τουρκικές πρεσβείες και προξενεία σε διάφορες χώρες λειτουργούν ως κέντρα κατασκοπείας.

Συγκεκριμένα, η δράση της τουρκικής πρεσβείας στην Πολωνία σαν μακρύ χέρι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πυροδότησε ποινική έρευνα. Απόρρητο έγραφο που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας είχε αποκαλύψει ότι ένας Τούρκος υπήκοος που ζούσε στην Πολωνία, είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από την εκεί τουρκική πρεσβεία, η οποία και είχε στείλει πληροφορίες γι’ αυτόν στην Άγκυρα. Το ίδιο συμβαίνει σε γενικές γραμμές συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι με τη βοήθεια των εκάστοτε πρεσβειών πέφτουν θύματα απαγωγής και επιστρέφονται δια της βίας πίσω στην Τουρκία. Και σ’ αυτές τις επιχειρήσεις πρωτοστατούν Τούρκοι πράκτορες και διπλωμάτες.

Οι πιο τυχεροί αντιφρονούντες στερούνται προξενικών υπηρεσιών, ενώ ανακαλούνται και τα διαβατήριά τους. Οι τακτικές αυτές που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έγιναν αντιληπτές από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Φελίπε Μοράλες ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών έστειλε μια επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση για να εκφράσει την ανησυχία του για τη «συστηματική πρακτική απαγωγών εκτός Τουρκικού εδάφους που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό κράτος και τη βίαια επιστροφή τούρκων υπηκόων από πολλά κράτη στην Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Παρομοίως, η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση διαπίστωσε στην 87η σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 Απριλίου και 1 Μαΐου 2020 ότι η στέρηση της ελευθερίας τριών ατόμων από την τουρκική κυβέρνηση ήταν αυθαίρετη, δεν διέθετε νομική βάση και παραβίαζε τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το διεθνές σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Οι υποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή αποκάλυψαν την παράνομη εμπλοκή διπλωματών στην απέλαση ατόμων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Σε πολλές περιπτώσεις, Τούρκοι πρεσβευτές συνεργάστηκαν με τη ΜΙΤ, ώστε να απαγάγουν σε ξένο έδαφος Τούρκους υπηκόους. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρεσβεία της Τουρκίας στην Πρίστινα.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, αυτή αποτέλεσε τη βάση για τον εφοδιασμό και τον σχεδιασμό της απαγωγής και χρησίμευσε ως κέντρο κράτησης. Απειλές, απαγωγές, αλλά και ύποπτοι θανάτοι Κούρδων ακτιβιστών, μελών της αδελφότητας Γκιουλέν και άλλων αντιφρονούντων έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χάγη έχει έδρα ένα μυστικό κλιμάκιο της ΜΙΤ, η οποία έχει συντάξει και «λίστες θανάτου», στις οποίες έχουν καταχωρηθεί Κούρδοι, Τούρκοι, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, οι Τούρκοι πράκτορες που δεν έχουν διπλωματική ιδιότητα απασχολούνται συνήθως σε ταξιδιωτικά γραφεία, σε τράπεζες, σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και βέβαια σε μουσουλμανικά τεμένη. Το κυνηγητό των οπαδών του Γκιουλέν συνεχίζεται και στην ίδια την Τουρκία, όπου πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι διώξεις δεν σταματούν. Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταξύ τους και χιλιάδες στρατιωτικοί.

Ένας άλλος ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν επέλεξε ή εξαναγκάστηκε σε τελείως διαφορετικό δρόμο, όταν αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσε πολύτιμο πληροφοριοδότη των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. Παρείχε πληροφορίες που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων ατόμων. Σύμφωνα, με τα έγγραφα ο Ταβούς Μπιν Κεϊσαν Γκιουλέν που ζει στις Αμερική συνεργάστηκε με την ΜΙΤ από τις αρχές του 2016 και μετά.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών



Δολοφονία στη Βάρη: Στο παρελθόν του Τάσου Μπερδέση ψάχνουν οι αστυνομικοί τους δολοφόνους του


Στα 1.007 τα νέα κρούσματα - 481 οι διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr