Φετουλάχ Γκιουλέν: Το χρονικό του βίαιου «επαναπατρισμού» του ανιψιού του από πράκτορες της ΜΙΤ

Φετουλάχ Γκιουλέν: Το χρονικό του βίαιου «επαναπατρισμού» του ανιψιού του από πράκτορες της ΜΙΤ

Οι σχέσεις με το δίκτυο του θείου του - Τι λέει η σύζυγός του σε μήνυμά της

selachadingulen-0
Η λέξη «επαναπατρισμός» μάλλον εξωραϊζει αυτό που συνέβη στον ανηψιό του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος απήχθη στο Ναϊρόμπι της Κένυας και οδηγήθηκε δια της βίας στην Τουρκία. Εκεί κατηγορείται σαν τρομοκράτης και κατά πάσα πιθανότητα μία δίκη παρωδία θα σφραγίσει την ήδη προδιαγεγραμμένη μοίρα του.

Δίχως να είναι γνωστές οι σχέσεις του ανιψιού με τον θείο και το κίνημά του, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να συμπεράνει κανείς ότι αν το επίθετο κάποιου είναι «Γκιουλέν», το μέλλον του θα είναι μάλλον δυσοίωνο στην Τουρκία. Η πραγματικότητα, αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία, αλλά φτάνει τόσο μακριά, όσο απέχει η Κένυα. Εκεί είχε βρει καταφύγιο ο ανηψιός με την οικογένειά του μετά το 2016.

Η σύζυγός του, μάλιστα, ανάρτησε στις 20 Μαΐου ένα βίντεο, στο οποίο δήλωνε την εξαφάνιση του συζύγου της και εξέφραζε την ανησυχία της για τη ζωή και την ασφάλειά του. Η τελευταία φορά που τον είδε, ήταν στις 3 Μαΐου. Και οι δύο εργάζονταν ως δάσκαλοι στο Ναϊρόμπι.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη σύλληψη ενός πολύ σημαντικού μέλους της FETO. Βρίσκεται ήδη στα χέρια μας». Το καθεστώς Ερντογάν αποκαλεί υποτιμητικά FETO το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο και κατηγορεί ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Κλείσιμο
Άγνωστο παραμένει το γεγονός αν η κυβέρνηση της Κένυας συνεργάστηκε με τους Τούρκους πράκτορες που πραγματοποίησαν την απαγωγή, ή η επιχείρηση έλαβε χώρα κάτω από τη μύτη των αρχών. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε δύο περιστατικά: Πρώτον, ότι στην Κένυα οι Τούρκοι απήγαγαν το 1999 (με την έγκριση των Αμερικανικών και των τοπικών αρχών) τον Οτσαλάν. Δεύτερον, ότι η κενυάτικη κυβέρνηση αρνήθηκε το 2016 να κλείσει έξι σχολεία που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Άγκυρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν απαγωγές σε ξένο έδαφος. Επί της διοίκησης του Χακάν Φιντάν, η ΜΙΤ, διαθέτοντας αυξημένες δικαιοδοσίες και πόρους, εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον στελεχών και του PKK και του κινήματος Γκιουλέν.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΜΙΤ ίδρυσε ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη δράση αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Αυτό είχε υποστηρίξει και ο διωκόμενος αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. «Η ΜΙΤ έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα στους σκοτεινούς διαδρόμους της Άγκυρας για το συντονισμό δολοφονιών σημαντικών επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό».

Η Άγκυρα εκτός από την Αφρική και τα Βαλκάνια, δεν δίστασε να απλώσει τα πλοκάμια της και στη Γηραιά Ήπειρο, πραγματοποιώντας και δολοφονίες. Εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι διάφορες τουρκικές υπηρεσίες στο εξωτερικό «φιλοξενούν» πράκτορες της ΜΙΤ, ή είναι υποχρεωμένες να δρουν για λογαριασμό της. Αυτό αφορά τους διπλωματικούς, τους υπαλλήλους της DIYANET (αρμόδια για θρησκευτικές υποθέσεις), της ΤΙΚΑ (αρμόδια για ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό) και τουρκικών ΜΚΟ.

Όλοι οι παραπάνω είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν πληροφορίες για Κούρδους, Τούρκους αντιφρονούντες, γκιουλενιστές και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάποιοι από αυτούς δολοφονούνται, άλλοι εξαφανίζονται και άλλοι πέφτουν θύματα απαγωγής. Στη συνέχεια μεταφέρονται στην Τουρκία όπου καταδικάζονται σε δίκες-παρωδίες και μετά χάνονται στις τουρκικές φυλακές.

Ούσα στο απυρόβλητο, η ΜΙΤ χαλκεύει κατηγορητήρια, τοποθετεί ψευδομάρτυρες, υπαγορεύει αποφάσεις σε δίκες εναντίον όσων ο Ερντογάν θεωρεί εχθρούς του. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το καθεστώς έχει απλώσει για τα καλά το μακρύ χέρι του στην Ευρώπη. Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ που ζουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εργαζόμενοι επισήμως σε ταξιδιωτικά γραφεία, σε μεταφραστικές εργασίες, σε τράπεζες και σε τεμένη έχουν μετατρέψει την Γηραιά Ήπειρο σε προνομιακό πεδίο δράσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel τον Ιανουάριο 2017, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους δικαστές ότι στην χώρα ενδέχεται να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 πράκτορες της MΙT και μη υπολογίσιμος αριθμός συνεργατών τους. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει αποκαλύψει πως η MΙT έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ευρώπη με σκοπό να εξολοθρεύσει εχθρούς του Ερντογάν.

Ακόμα και αν ο ανιψιός του Γκιουλέν δεν είχε στενές σχέσεις με τον ιμάμη θείο του, η συγγενική σχέση αρκεί για να τον μετατρέψει ο Ερντογάν σε λάβαρο του σε αυτόν τον ανηλεή πόλεμο με τον πρώην πνευματικό του πατέρα. Γκιουλέν και Ερντογάν συνεργάστηκαν στενά, μέχρι να έρθει η οριστική ρήξη.

Ο Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ αποκαλεί πλέον δικτάτορα το πρώην πνευματικό τέκνο του. Ο δε Ερντογάν απαιτεί με όλα τα μέσα την έκδοση του ιμάμη στην Τουρκία, ουσιαστικά την κεφαλή του επί πίνακι.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η κηδεία του Μπερδέση - «Πίστευε στον Θεό, επισκεπτόταν το Άγιο Όρος» δηλώνει συνεργάτης του

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε αυτές τις έξι χώρες της ΕΕ μπορούμε να ταξιδέψουμε από σήμερα χωρίς περιορισμούς

Μειωμένα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως και τον Ιούνιο - «Κούρεμα» 40% στο λιανεμπόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης