ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν: «Πρέπει να "χτυπήσουμε" τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα»

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν: «Πρέπει να "χτυπήσουμε" τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα»

Η κρίση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συντελούν στην αύξηση των ροών από την Κεντρική Αμερική

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν: «Πρέπει να "χτυπήσουμε" τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα»
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες Τρίτη τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής Αμερικής να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, να αντιμετωπίσουν προβλήματα που βρίσκονται «στη ρίζα» της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, την ώρα που εντάσεις με ορισμένες χώρες της περιοχής περιπλέκουν τα πράγματα για την Ουάσινγκτον.

Στην πρώτη του περιοδεία στη Λατινική Αμερική, ο Άντονι Μπλίνκεν επέλεξε να πάει στο Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που έχουν ενταχθεί στο Κεντροαμερικανικό Σύστημα Ολοκλήρωσης: πρόκειται για την Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ. Παρών είναι επίσης ο μεξικανός ομόλογός του.

Στην καρδιά του διήμερου ταξιδιού του βρίσκεται ο ακανθώδης φάκελος της μετανάστευσης, που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πονοκέφαλο για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό που θέλουμε να ακούσουμε από τους εταίρους μας είναι η κοινή δέσμευση ότι θα επιτεθούν, μαζί μας, στα αίτια που βρίσκονται στη ρίζα» της «παράνομης μετανάστευσης» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κοσταρικανό πρόεδρο Κάρλος Αλβαράδο. «Αυτά που ωθούν τον κόσμο να εγκαταλείπει όλα όσα γνωρίζει, το σπίτι του, την οικογένειά του, την κοινότητά του, την κουλτούρα του, τη γλώσσα του, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή».

Ο Τζο Μπάιντεν, που ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο, βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από την Κεντρική Αμερική. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον σημερινό πρόεδρο, που υποσχέθηκε πιο «ανθρώπινη» πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, ότι γύρισε τη σελίδα των δρακόντειων μέτρων επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ότι προκάλεσε «κρίση» και επιμένει να αρνείται την ύπαρξή της.

Κλείσιμο
Ο Μπάιντεν εμπιστεύτηκε στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις τον φάκελο αυτόν υψηλού ρίσκου· θα κάνει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες επισκέψεις της στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα.

Για να δείξει τη βούλησή του να συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «στη ρίζα», ανήγγειλε τη χορήγηση βοήθειας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη των χωρών του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ).

Όμως η χορήγηση των κεφαλαίων προσκρούει στις ολοένα πιο τεταμένες σχέσεις ιδίως με το Σαλβαδόρ, όπου η Ουάσινγκτον καταγγέλλει επιθέσεις του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε και της παράταξής του εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ευρύτερα στην Κεντρική Αμερική, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στη Νικαράγουα ως προς την δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδυναμώνονται στην περιοχή», στηλίτευσε ο κ. Μπλίνκεν. «Βλέπουμε τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την καταστολή σε βάρος ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απαγορεύσεις σε πολιτικούς αντιπάλους και πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς», πρόσθεσε, υποσχόμενος να επιδώσει αυτό το μήνυμα με απόλυτη «διαφάνεια» στους ομολόγους του που τους αφορά.

«Αυτά είναι μέρος των αιτίων που ωθούν τον κόσμο να φεύγει από το σπίτι του. Δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του», εκτιμούσε πριν από το ταξίδι η Τζούλι Τσανγκ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με όλες τις κυβερνήσεις, είτε ανήκουν στη δεξιά είτε στην αριστερά, διαμηνύοντας όμως πως θεωρεί προϋπόθεση να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Εξήρε απεναντίας το «παράδειγμα» που αντιπροσωπεύει κατ’ αυτόν η Κόστα Ρίκα, η οποία εντάχθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η καλή διακυβέρνηση είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εκμετάλλευση των ευκαιριών αυτής της στιγμής», έκρινε.

Ακόμη, ο κ. Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σχέδια για την παράδοση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 στις χώρες της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κέλι Κλάρκσον: Η νέα «Ντε Τζενέρις» και οι... ελληνικές καμπύλες της

Καιρός: Τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά

Τι θα ανακοινώσει από την Αστυπάλαια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης