Είχε δίκιο η Μέγκαν για τον ρατσισμό της βασιλικής οικογένειας; Η Ελισάβετ δεν ήθελε «έγχρωμους ξένους» στο παλάτι

Είχε δίκιο η Μέγκαν για τον ρατσισμό της βασιλικής οικογένειας; Η Ελισάβετ δεν ήθελε «έγχρωμους ξένους» στο παλάτι

Το Μπάκιγχαμ είχε αποκλείσει να εργάζονται στο παλάτι σε θέσεις υπαλλήλων άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες, «ξένοι» ή «έγχρωμοι», τους έπαιρναν μόνο ως υπηρέτες - Τι αποκαλύπτει η μεγάλη, εν εξελίξει, έρευνα της εφημερίδας Guardian

Είχε δίκιο η Μέγκαν για τον ρατσισμό της βασιλικής οικογένειας; Η Ελισάβετ δεν ήθελε «έγχρωμους ξένους» στο παλάτι
Είχε δίκιο, τελικά, η Μέγκαν Μαρκλ, όταν στις 7 Μαρτίου αποκάλυπτε στη πολύκροτη συνέντευξη - «βόμβα» στην Όπρα Γουίνφρεϊ πως, ενώ ήταν έγκυος στον γιο της, Άρτσι, μέλος της βασιλικής οικογένειας είχε εκφράσει στον Χάρι την ανησυχία του για το χρώμα του μωρού;

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι αξιωματούχοι του παλατιού είχαν αποκλείσει άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες, ήταν «έγχρωμοι» ή «ξένοι», να εργάζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο Μπάκιγχαμ. Τα άτομα αυτά είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται μόνο ως υπηρέτες στο παλάτι.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα του Εθνικού Αρχείου της Βρετανίας τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian, η παραπάνω οδηγία είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του 1960. Οι αποκαλύψεις για ρατσισμό στο παλάτι από τη βρετανική εφημερίδα είναι μόνο ένα μέρος από την εν εξελίξει έρευνα του Guardian, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες με
στόχο να ρίξει φως στην ανάμειξη της φαινομενικά «ουδέτερης» βασίλισσας στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε νομοσχέδια που δεν την ευνοούν να μην παίρνουν το «πράσινο φως» για ψήφιση από το Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία ένα σχέδιο νόμου για να γίνει νόμους του κράτους περνά πρώτα από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων και σε τελευταίο στάδιο λαμβάνει την έγκριση της βασίλισσας. Καθώς στη Βρετανία είθισται η μονάρχης και η βασιλική οικογένεια να μην ψηφίζουν στις εκλογές και να παραμένουν πολιτικά ουδέτεροι, η συγκατάθεση της βασίλισσας στο νομοθετικό έργο υποτίθεται πως έχει τυπικό χαρακτήρα. Από το 1707, όταν η βασίλισσα Άννα δεν έδωσε την έγκρισή της στο νόμο για την δημιουργία της Πολιτοφυλακής της Σκωτίας, υπό τον φόβο πως θα στραφεί εναντίον της μοναρχίας, όλοι οι βασιλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν την έγκριση των νόμων.

Όμως, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μένει απλώς στο τυπικό της έγκρισης των νομοσχεδίων, αλλά μυστικά παρεμβαίνει, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της. Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για να διεξαχθεί έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί
ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.

Πρόκειται για την μυστική μέχρι σήμερα πρακτική, γνωστή ως Queen’s consent (Η συναίνεση της βασίλισσας), σύμφωνα με την οποία η μονάρχης ασκεί κρυφή επιρροή στην κατάρτιση των νόμων στη Βρετανία. Τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Guardian αποκαλύπτουν πως το 1968 ο επικεφαλής Οικονομικών της Ελισάβετ πληροφόρησε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ πως «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι, αν και σε αυτούς επιτρέπεται να εργαστούν ως υπηρέτες». Δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο πότε αυτή η πρακτική σταμάτησε να υφίσταται καθώς το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων και υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Η βασίλισσα εξαιρέθηκε από τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων

Την δεκαετία του 1960 οι κυβερνήσεις στη Βρετανία είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων είναι παράνομο για τους εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Όμως, εδώ και 4 δεκαετίες η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί από την παραπάνω νομοθεσία με αποτέλεσμα, αν στο παλάτι σε κατώτερες θέσεις απασχολούνται άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, να μη μπορούν να το πράξουν.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν αρνήθηκε πως η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, όμως υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κλείσιμο
Οι παραπάνω αποκαλύψεις φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την «καταγγελία» της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα, πως είχε τάσεις αυτοκτονίας, όταν ήταν έγκυος, αφού έμαθε από τον πρίγκιπα Χάρι πως μέλος της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσε αν το μωρό που θα έφερνε στον κόσμο η δούκισσα του Σάσεξ ήταν σκουρόχρωμο. Η Μέγκαν είναι Αμερικανίδα, από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Αφροαμερικανή. Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Βρετανία από την σχετική αποκάλυψη της συζύγου του εγγονού της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε εκνευρισμένος πως «στη βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστές».


Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 1.381 τα νέα κρούσματα - 486 οι διασωληνωμένοι, 23 θάνατοι 

Τραγωδία στα Νέα Μάλγαρα: Νεκρό εντοπίστηκε το 18 μηνών αγοράκι που έπεσε σε βόθρο 

Λατινοπούλου: Έντονες αντιδράσεις από κυβέρνηση, βουλή και social media 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης