Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου

Ο πρώην τηλεστάρ Γιαΐρ Λαπίντ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στο παρά... ένα με οκτώ κόμματα - Στηρίζει την κυβέρνηση το αραβικό κόμμα του Μανσούρ Αμπάς

Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου
Αλλάζει σελίδα το Ισραήλ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, να δίνει τα χέρια με τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ βάζοντας τέλος στην εποχή Νετανιάχου.

Σε λιγότερο από μισή ώρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης την εντολή της οποίας είχε ο πρώην τηλεστάρ του Ισραήλ, βγήκε «λευκός καπνός» από την ισραηλινή προεδρία. 

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν δήλωσε ότι ο Γιαΐρ Λαπίντ κατάφερε να  σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία απαρτίζεται από οκτώ κόμματα: δεξιά, κεντρώα και αριστερά

Ο Ναφτάλι Μπένετ συμφώνησε με τον Λαπίντ σε εναλλασσόμενη πρωθυπουργία: πρώτα ο Μπένετ και στις 27 Αυγούστου του 2023 θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Λαπίντ. 

Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου


Το άλλοτε «πολιτικό τέκνο» του Μπένζαμιν Νετανιάχου κατάφερε μαζί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να βάλουν στο περιθώριο τον Μπίμπι, όπως είναι το ψευδώνυμο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.   
 
Ο Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης του ακροδεξιού «Yamina» έδωσε τα χέρια με τον Γιαΐρ Λαπίντ,  ηγέτη του κόμματος «Yesh Atid» (Υπάρχει Μέλλον) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σηματοδοτώντας την αντι-Νετανιάχου εποχή.
Κλείσιμο
Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου
O Γιαΐρ Λαπίντ
   

Υπενθυμίζεται ότι, ο Λαπίντ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην τηλεστάρ της ισραηλινής τηλεόρασης, πάτησε... γκάζι στις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου προκειμένου να  σχηματίσει κυβέρνηση δίνοντας το πράσινο φως στην αλλαγή σκυτάλης στην ισραηλινή ηγεσία. 

Ο Ναφτάλι Μπένετ- ηγέτης του ακροδεξιού «Yamina»
Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου


 Η απόφαση του 49χρονου Μπένετ να συνεργαστεί με τον Λαπίντ άνοιξε τον δρόμο στον πρώην υπουργό Άμυνας να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

 Η κυβέρνηση Λαπίντ - Μπένετ, αφού κατάφερε να έχει την υποστήριξη οκτώ εκ των 13 κομμάτων που εισήλθαν στην Κνεσέτ στις  εκλογές της 23ης Μαρτίου, συγκέντρωσε 61 έδρες στο 120μελή βουλή αποκτώντας την πλειοψηφία. 

Από την πλευρά του, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου δεν το βάζει κάτω

Η συνεδρίαση της Κνεσέτ -ισραηλινής βουλής- για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

 Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου «Λικούντ», ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του «Μπίμπι». 

Τόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός όσο και το κόμμα του και οι δικηγόροι του προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να εμποδίσουν την έγκριση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού από την Κνεσέτ.

Εάν ο Λαπίντ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, αναμένεται να τερματίσει περισσότερα από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.
   
Η ομάδα του έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία εμφανίζονται οι επικεφαλής οκτώ κομμάτων (δύο αριστερών, δύο κεντρώων, τριών δεξιών και ενός αραβικού) κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.
 
Αξιοσημείωτο είναι πως, την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή,  ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν. 
   
Αυτή τη φορά το αραβικό κόμμα «Ράαμ» υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.
 
Ισραήλ: Ένας τηλεστάρ και ένας ακροδεξιός «εκθρόνισαν» τον Νετανιάχου
O Μάνσουρ Αμπάς

Τα οκτώ κόμματα κόμματα θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με τους «Τimes οf Israel», είναι:

Το κεντρώο «Yesh Atid» του Γιαΐρ Λαπίντ (17 έδρες) το ακροδεξιό «Yamina» (6 έδρες) του Ναφτάλι Μπένετ , το κεντροδεξιό «Μπλε- Λευκό» (Kakhol lavan») με ηγέτη τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς (8 έδρες), το εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beytenu» (επτά έδρες), το δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Γκιντεόν Σάαρ« Νέα Ελπίδα» (6 έδρες), το Εργατικό Κόμμα «Parti travailliste» το αριστερό κόμμα «Meretz» (έξι έδρες)  και το αραβικό κόμμα «Ράαμ» (Ενωμένη Αραβική Λίστα) υπό τον Μανσουρ Αμπάς (4 έδρες). 

Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, ένας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος εξαίροντας την στήριξη των Αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι, αν και αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ, που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση, τελικά συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εκατομμυριούχος Μπένετ κατάφερε να εκθρονίσει τον μέντορά του.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός του Ισραήλ 

 Ο εκατομμυριούχος Ναφτάλι Μπένετ ηγείται της παράταξης «Yamina» που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα κατέβηκε στην πολιτική το 2013. Έκτοτε ανέλαβε πέντε υπουργεία. Στο τελευταίο, το υπουργείο Άμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, κινητοποίησε τον στρατό για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Την τελευταία στιγμή ο Μπένετ έδωσε την υποστήριξή του στην συμμαχία, που ξεκινά από την αριστερά για να φθάσει μέχρι το κόμμα «Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς για να περιλάβει ίσως και την στήριξη των Αράβων βουλευτών. 

 Ο Μπένετ έδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζητώντας το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στη συνέχεια ο Γιαΐρ ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.

 Ο Ναφτάλι Μπένετ, γιος Αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στη Χάιφα. Υπηρέτησε στην  μονάδα «Sayeret Matkal» των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, όπως και ο Μπένζαμιν Νετανιάχου. Eίναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. 

Στη δεκαετία του 2000 έκανε όνομα στον χώρο των «start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας «Cyotta». Πέντε χρόνια αργότερα, την πούλησε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2006 προσχώρησε στο κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Νετανιάχου.

Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης «Εβραϊκή Εστία», στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα «Yamina».

Ορισμένες ακραίες θέσεις του είναι πως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος».

Αναφερόμενος στους παλαιστίνιους φυλακισμένους , δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Έχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στη Συρία.
   
Εάν ο Λαπίντ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, ενδέχεται να τερματίσει περισσότερα από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.

Η ομάδα του έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία εμφανίζονται οι επικεφαλής οκτώ κομμάτων (δύο αριστερών, δύο κεντρώων, τριών δεξιών και ενός αραβικού) κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση -χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή- ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν. Αυτή τη φορά το αραβικό κόμμα Ράαμ υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σε ό,τι αναφορά την κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι ότι:

- Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ και επικεφαλής του «Yamina» θα είναι σίγουρα ο πρώτος πρωθυπουργός σε μια κυλιόμενη εναλλαγή στην εξουσία και μετά υπουργός Εξωτερικών.

- Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος «Yes Atid» που με 17 έδρες είναι δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ, θα είναι αντίστοιχα στο πρώτο μισό της θητείας υπουργός Εξωτερικών και μετά θα αναλάβει την πρωθυπουργία (στις 27 Αυγούστου του 2023).  

- Ο υπερεθνικιστής Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

- Ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι πρόσφατα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος «Μπλε - Λευκό», θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας.

- Ο Γκίντεον Σααρ, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα» με 6 έδρες στη Βουλή, θα αναλάβει το κρίσιμο και για το μέλλον του Νετανιάχου, υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Η 43χρονη Αγελέτ Σακέντ -ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή, που ίδρυσε μαζί με τον Μπένετ τη «Νέα Δεξιά» και προς το παρόν εκπροσωπεί τον πολιτικό σχηματισμό «Yamina», λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

- H πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Μεράβ Μικαέλι, θα διατελέσει ως υπουργός Μεταφορών.

 Οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν να πάνε για πέμπτη φορά σε εκλογές

«Το ενδεχόμενο μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ήταν κάτι που κανένας λογικός Ισραηλινός δεν επιθυμούσε», υπογραμμίζει στο κεντρικό της άρθρο η Jerusalem Post η οποία προειδοποίησε παράλληλα ότι «με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογίες και φιλοσοφίες των κομμάτων (που συμμετέχουν στον συνασπισμό) το δύσκολο κομμάτι μόλις ξεκίνησε».

«Η νεοσύστατη κυβέρνηση έχει το δυναμικό για να διορθώσει τη δυσπιστία και την εχθρότητα, να κλείσει το χάσμα μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων και να μας οδηγήσει σε ένα λιγότερο χαώδη και πιο σταθερό δρόμο», προσθέτει η εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Γολγοθάς» πληρωμών: Θα πληρώνουμε έναν με δυο φόρους -κάθε μήνα- μέχρι το τέλος του 2022

Δεν διαπραγματευόμαστε με τη Βουλγαρία «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα, λέει ο Ζάεφ

Απόπειρα απαγωγής 16χρονης στη Θεσσαλονίκη: Στο «φως» καταγγελία εις βάρος του καθηγητή από το ΕΠΑΛ «Ευκλείδης» το 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης