Εδώ είναι Ιαπωνία!

Μέσα σε έξι μέρες αποκαταστάθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία αυτοκινητόδρομος στην πόλη Naka

Την ώρα που οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι Ιάπωνες στην προσπάθειά τους να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς φτιάχνουν τους δρόμους που καταστράφηκαν από το σεισμό μέσα σε έξι μέρες. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Ο αυτοκινητόδρομος Great Kanto στη Naka διαλύθηκε εντελώς. Το έδαφος υποχώρησε και το οδόστρωμα κόπηκε σε πολλά κομμάτια με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των αυτοκινήτων από το συγκεκριμένο σημείο.

Στις 17 Μαρτίου όμως ξεκίνησαν οι επισκευές και μόλις έξι μέρες αργότερα ο αυτοκινητόδρομος στη Naka έμοιαζε καλύτερος από ποτέ. Από χθες το βράδυ μάλιστα δόθηκε και πάλι κανονικά στην κυκλοφορία κάνοντας όλους να χειροκροτήσουν τους ήρωες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου για την ταχύτητα και τη ποιότητα της δουλειάς τους. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που γύρισαν στις δουλειές τους την επόμενη κιόλας ημέρα από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ κάποιες εταιρείες παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν στα κτήρια, αλλά πιο σημαντικό στο ανθρώπινο δυναμικό, άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους.

Την ίδια ώρα μετασεισμοί πολλών ρίχτερ ταρακουνούν ξανά και ξανά την πληγείσα χώρα κάνοντας τα πράγματα συνεχώς και δυσκολότερα.

Τι γίνεται στο μέτωπο της ραδιενέργειας

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορά υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο βρέθηκε σε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο. Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην πυρηνική μονάδα που υπέστη σοβαρές ζημιές στις 11 Μαρτίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χιλιόμετρα, νότια της μονάδας.

Πάντως, επίπεδα ιωδίου πάνω από τους κανόνες ασφαλείας, για βρέφη, ανιχνεύθηκαν στο σύστημα καθαρισμού του πόσιμου ύδατος στην πόλη Καβαγκούτσι της επαρχίας Σαϊτάμα, που γειτονεύει με το Τόκιο. Στο Καβαγκούτσι μετρήθηκαν 120 μπεκερέλ, ραδιενεργού ιωδίου, λίγο υψηλότερα από τα συνιστώμενα ανώτατα όρια. Την προηγούμενη ημέρα το Τόκιο είχε ανακοινώσει μετρήσεις της τάξης των 210 μπεκερέλ, σε εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου ύδατος και είχε εκδώσει σύσταση για μη χορήγηση νερού από τη βρύση σε ανήλικους και βρέφη.

Ως γνωστόν η παρουσία αυξημένων ποσοστών ραδιενεργού ιωδίου στον οργανισμό βρεφών και ανηλίκων, ενοχοποιείται για πιθανές βλάβες αλλά και πρόκληση κακοήθειας, στο θυρεοειδή αδένα. Σήμερα πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό της βρύσης στο Τόκιο έπεσαν κάτω από το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο. Συγκεκριμένα το επίπεδο ραδιενέργειας, σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα) μετρήθηκε στα 79 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο έχει οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό. Οι συνεχείς μετρήσεις πάντως δεν είναι αρκετές για να ηρεμήσουν τους πολίτες, που έχουν πανικοβληθεί με τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Οσον αφορά τις εργασίες στη Φουκουσίμα, από σήμερα το πρωί επαναλαμβάνονται στον αντιδραστήρα 3, μετά από διακοπή μίας ημέρας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, είχαν αναστείλει τις εργασίες, όταν άρχισε να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός από τον αντιδραστήρα 3, το απόγευμα της Τετάρτης.

Τρεις εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 3 νοσηλεύονται έπειτα από την έκθεσή τους σε ραδιενεργό ακτινοβολία, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας. Το τσουνάμι είχε ύψος 23,6 μέτρα!

Σοκ εξακολουθούν να προκαλούν οι ειδήσεις που αφορούν τη μοιραία εκείνη ημέρα της 11ης Μαρτίου με το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και το τσουνάμι-τέρας που ακολούθησε. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι 23,6 μέτρων σε περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας. Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ιαπωνική αστυνομία, ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν προκαλέσει συνολικά περισσότερους από 27.000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Η αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι νεκροί είναι 9.811 και οι αγνοούμενοι περισσότεροι από 17.541. Άλλα  2.779 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι.

Οι εργασίες για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων έχουν ξεκινήσει στις πόλεις Καμαΐτσι, Οφουνάτο και Μιγιάκο, ενώ αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Tohoku Expressway που συνδέει το Τόκιο με τις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι.






.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr