«Καμπανάκι» από Βρετανούς επιστήμονες: Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών

«Καμπανάκι» από Βρετανούς επιστήμονες: Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μικρά παιδιά δεν εκτίθενται σε ιούς έτσι ώστε να αναπτύξουν αντισώματα

«Καμπανάκι» από Βρετανούς επιστήμονες: Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών
Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών καθώς δεν εκτίθενται σε ιούς για να αναπτύξουν αντισώματα. Η χρήση μάσκας όπως και η κοινωνική αποστασιοποίηση δημιουργούν ένα τείχος προστασίας απέναντι σε ιούς για μικρούς και μεγάλους.

Τα παιδιά όμως δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να αναπτύξουν αντισώματα αφού το πρόσωπό τους είναι καλυμμένο και αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τους φίλους τους. Όταν τα παιδιά συνυπάρχουν με φίλους τους μοιράζονται μικρόβια που δεν προξενούν ασθένειες, αλλά μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανοσίας, καθώς ενισχύουν το οικοσύστημα μικροβίων του οργανισμού που λέγεται μικροβίωμα.

Η επαφή με παθογόνους οργανισμούς συμβαίνει σε αρκετά τακτική βάση και παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να μην νοσήσουν, η έκθεση σε αυτούς τους οργανισμούς τα βοηθά στην άμυνα του οργανισμού τους ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ιολόγους, κλειδώνοντας όλη μέρα τα παιδιά μας στο σπίτι για να τα προστατεύσουμε από έναν ιό- στην προκειμένη περίπτωση από τον κορωνοϊό- τα καθιστούμε ευεπίφορα σε άλλους κοινούς ιούς.

Οι ιολόγοι ανησυχούν κυρίως για τον RSV, έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες και προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά. Για τον ιό αυτόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο. «Η γρίπη με ανησυχεί, αλλά υπάρχει ένα εμβόλιο - και έτσι οι πιο ευάλωτες ομάδες θα έχουν πρόσβαση στα αντιγριπικά εμβόλια», δήλωσε η καθηγήτρια Κάθριν Μουρ, κλινική σύμβουλος για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι, εάν η ζωή αρχίσει να επιστρέφει στην προ-Covid κανονικότητα, οι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό και κυκλοφορούν συνήθως κάθε χειμώνα, θα επιστρέψουν παράλληλα με τον κορωνοϊό. Μέχρι τα τέλη του 2019, τα περισσότερα παιδιά περνούσαν τον χρόνο τους έχοντας συνεχή αλληλεπίδραση με τους φίλους, τους δασκάλους, την οικογένεια και τους γείτονές τους. Ύστερα, που ήρθε η πανδημία, απομονώθηκαν.

Για τον Ουίλιαμ Ίρβινγκ, καθηγητή Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, «είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς τι θα συμβεί το χειμώνα με τον ιό RSV και άλλους παθογόνους οργανισμούς». «Δεν είδαμε τον ιό της γρίπης τον περασμένο χειμώνα, οπότε, αν επανέλθει τον ερχόμενο χειμώνα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη η κατάσταση», προσθέτει ο Βρετανός επιστήμονας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».


Ειδήσεις σήμερα:

Κοινωνικός Τουρισμός: Aνοίγει το μεσημέρι η πλατφόρμα για τα 300.000 voucher

Η συλλεκτική Mercedes του Αλέξανδρου Ωνάση επισκευάστηκε και είναι έτοιμη για νέες περιπέτειες

Έρευνα: Οι Έλληνες και οι Αλβανοί κατανάλωσαν το λιγότερο αλκοόλ στην Ευρώπη κατά το lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης