Τετ α τετ Μπάιντεν - Πούτιν: Τα συμπεράσματα της συνάντησης, το δώρο και ο «καβγάς» των δημοσιογράφων

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη - Η θέση του Κρεμλίνου - Τα γυαλιά ηλίου και ο βίσωνας

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των ηγετών των δυο υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν εποικοδομητική, χωρίς να προκαλέσει η μια χώρα την άλλη παρά το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, να συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την κυβερνοασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε χθες ότι κατέστησε σαφές στον Ρώσο ομόλογό του, οτι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν εναντίον της Μόσχας εάν συνεχίσει με συμπεριφορά που βλάπτει τα συμφέροντα της Αμερικής -ακόμη και αν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να βρει περιοχές κοινού εδάφους.

Ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «θετικό» τόνο, αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί αν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς όπως σημείωσε ο Πούτιν δεν φαίνεται να παραχωρεί κανένα έδαφος στα βασικά ζητήματα των κυβερνοεπιθέσεων, της επιθετικότητας στην Ουκρανία ή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο στις συνομιλίες δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, αντίστοιχα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έναν εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο συνομιλητή και δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές μετά τις συνεντεύξεις Τύπου, ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή έδειξε πως είναι σε θέση να κάνουν πρόοδο στους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη παράταση της ισχύος της Συνθήκης New START.

Η συνάντηση Μπαιντεν-Πούτιν στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης χθες το μεσημέρι, για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας. Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετά από περίπου μια ώρα.



Η θέση του Κρεμλίνου για τη συνάντηση

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο η συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμέναμε», όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί από ρωσικής πλευράς της αντιπροσωπείας που θα διεξάγει συνομιλίες για τη «στρατηγική σταθερότητα» με τις ΗΠΑ, όπως αποφάσισαν οι δύο ηγέτες και ενημέρωσαν με κοινή τους διακήρυξη.

Κατά τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, οι δύο χώρες αναμένεται να ορίσουν τις ημερομηνίες της πρώτης συνάντησης των αντιπροσωπειών και αυτό «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ζήτημα εβδομάδων, όχι μηνών». Όπως εξήγησε ο κ. Ριαμπκόφ στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, η Μόσχα είναι ικανοποιημένη επειδή «κατορθώσαμε να καταγραφεί στο χαρτί η πρόθεση να αρχίσουμε επικεντρωμένο και ενεργητικό διάλογο στο πεδίο αυτό». Όσο για το σχήμα και την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, η ρωσική πλευρά ευελπιστεί αρκετά γρήγορα «να διαμορφωθεί μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους», σημείωσε ο κ. Ριαμπκόφ, εκτιμώντας ότι «η σύγκλιση των προσεγγίσεων Ρωσίας και ΗΠΑ στον τομέα αυτό δεν θα είναι απλή υπόθεση, θα χρειαστούν ανώτερα διπλωματικά μαθηματικά, αλλά είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα».

Η πρώτη πρακτική συμφωνία των δύο προέδρων ήταν η απόφαση να επιστρέψουν άμεσα στις δύο πρωτεύουσες οι πρέσβεις. Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ «κάθεται πάνω στις βαλίτσες του από τη στιγμή, που ήρθε η εντολή (σ.σ.: να επιστρέψει) από τον πρόεδρο», κάτι που θα συμβεί οπωσδήποτε εντός του μήνα, δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.

Ο κ. Αντόνοφ ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα την 21η Μαρτίου μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν περί «τιμήματος» που πρέπει να πληρώσει η Ρωσία για «την εμπλοκή της στις εκλογές στις ΗΠΑ», αλλά και την καταφατική απάντησή του στον χαρακτηρισμό «δολοφόνος» για τον πρόεδρο Πούτιν. Το Κρεμλίνο είχε τότε «υποδείξει», ουσιαστικά εξαναγκάσει, τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα να επιστρέψει επίσης στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, πράγμα, που συνέβη την 22η Απριλίου.

Παρά τα θετικά βήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι να διαγραφούν οι ΗΠΑ από τον κατάλογο των «μη φιλικών κρατών» που ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση τη 14η Μαΐου, επιβάλλοντας περιορισμούς στις προσλήψεις ντόπιου προσωπικού στις πρεσβείες των κρατών αυτών στη Μόσχα και δυσχεραίνοντας την πρακτική λειτουργία των διπλωματικών τους αντιπροσωπειών. Μέχρι στιγμής, η λίστα συμπεριλαμβάνει μόνο ΗΠΑ και Τσεχία.

Το «ενθαρρυντικό» γεγονός

Σε ανάλυση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επισημαίνεται ότι ως προς τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι ξεκινά διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα, ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητική διάθεση, με Ρωσία και ΗΠΑ να επαναφέρουν τους πρεσβευτές τους στις έδρες τους στις πρωτεύουσες, ωστόσο προκαλεί «επιφύλαξη», το ότι δεν υπήρξε ουδεμία ευρύτερη συμφωνία και παραμένουν οι διαφωνίες των μερών για το πώς αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές στον Ρώσο ομόλογό του ότι «ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή», καθώς και ότι το θέμα αυτό είναι για τις ΗΠΑ «εξαιρετικά σημαντικό»• ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και τις «τετρακόσιες και πλέον συλλήψεις Αμερικανών πολιτών» για τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο, σημειώνοντας ότι «εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, αλλά δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να συμβούν τα ίδια και σε εμάς».

Το δώρο του Μπάιντεν στον Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του στην Γενέβη του έκανε δώρο ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Τα γυαλιά ήταν κατασκευασμένα από την Randolph USA στη Μασαχουσέτη και η συγκεκριμένη εταιρεία προμηθεύει τον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο αυτό δεν ήταν και το μοναδικό δώρο του Μπαίντεν στον Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε σε αυτόν της Ρωσίας και ένα κρυστάλλινο γλυπτό ενός αμερικανικού βίσωνα της Steuben Glass στη Νέα Υόρκη.





Ο «καυγάς» Αμερικανών και Ρώσων δημοσιογράφων

Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε με… καυγά . Όχι μεταξύ των δυο ηγετών, αλλά μεταξύ των εκπροσώπων του Τύπου, που βρίσκονταν στον χώρο για τις πρώτες δηλώσεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι ρεπόρτερ που κάλυπταν τη συνάντηση φάνηκαν να μπλοκάρουν κάμερες, ενώ άλλοι φώναζαν, με συνέπεια τα όσα έλεγαν Μπάιντεν και Πούτιν να ακούγονται μετά βίας.



Η Anita Kumar του Politico, που ήταν παρούσα στο συμβάν, περιέγραψε «την πιο χαοτική διαμάχη ΜΜΕ που έχει δει σε προεδρική συνάντηση εδώ και εννέα χρόνια».

«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε» πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Politico.

Μερικά λεπτά μετά, η Kumar έγραψε ότι η ρωσική ασφάλεια τράβηξε το κόκκινο σχοινί που χώριζε Τύπο και προέδρους, με την κατάσταση να ξεφεύγει.

«Η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει», ανέφερε η Kumar, προσθέτοντας: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».

Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε.

Ειδήσεις σήμερα

Τετ-α-τετ Μπάιντεν - Πούτιν: Κράτησε λιγότερο από το αναμενόμενο - Γιατί δεν δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου 

Καρέ - καρέ η σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή: Η πολυκατοικία, ο διαχειριστής, οι «σαχλαμάρες του Πολάκη» και ο Ανδρέας 

Survivor: Ο Γιώργος Κόρομι είναι ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση από τους Amigos
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr