Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

«Σήμερα θεραπεύεται μια μεγάλη πληγή»

Toν γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η Ελλάδα ανέκτησε διάσημους πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 από έναν ελαιοχρωματιστή-οικοδόμο.

Ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει ότι η κλοπή των έργων τέχνης σημειώθηκε στο κορύφωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι το ανεπαρκές σύστημα ασφαλείας και η έλλειψη φυλάκων στην Εθνική Πινακοθήκη αποδόθηκαν στα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η Αθήνα για να λάβει διεθνή δάνεια προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.

Βρετανικό δίκτυο BBC

Το βρετανικό δίκτυο εστιάζει στην παραδοχή του 49χρονου ελαιοχρωματιστή σε κατάθεσή του στις ελληνικές αρχές ότι σχεδίαζε την κλοπή των πινάκων ζωγραφικής έξι μήνες νωρίτερα.

«Σχεδόν κάθε μέρα παρακολουθούσε τις κινήσεις των φρουρών ασφαλείας και του προσωπικού», γράφει το άρθρο προσθέτοντας ότι ο ελαιοχρωματιστής παρακολουθούσε τους φύλακες κι όταν έκαναν διαλείμματα για τσιγάρο».

«Στις 9 Ιανουαρίου του 2012, ο δράστης ενεργοποίησε έναν ψεύτικο συναγερμό σε άλλο μέρος του κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης για να αποσπάσει την προσοχή των φρουρών και να κλέψει τους πίνακες ζωγραφικής», προσθέτει το BBC.

Πρακτορείο Reuters

«Διάσημους πίνακες ζωγραφικής ανέκτησε η Ελλάδα», γράφει το Reuters και προσθέτει: «Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «Το γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Μοντριάν του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη».

«Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια το οποίο όμως επειδή όπως είπε ο ίδιος ο δράστης στην αστυνομίας, είχε υποστεί ζημιά κατά την μεταφορά του και γι΄αυτό τον λόγο τον έριξε στον υπόνομο».

Βρετανική εφημερίδα Guardian

«Οι ελληνικές αρχές βρήκαν πίνακες ζωγραφικής των Πικάσο και Μοντριάν ύστερα από τη σύλληψη ενός οικοδόμου για κλοπή σε γκαλερί των Αθηνών», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Τα έργα του 20ου αιώνα εντοπίστηκαν σχεδόν μια δεκαετία μετά από επεισοδιακή διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο τρίτος πίνακας που εκλάπη, είχε υποστεί ζημιά κατά τη μεταφορά του, και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε στην αστυνομία ο ελαιοχρωματιστής-οικοδόμος, αποφάσισε να τον ρίξει σε υπόνομο.

Η κλοπή των έργων τέχνης έγινε το 2012 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης της χώρας», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το ελλιπές σύστημα ασφάλειας της εθνικής Πινακοθήκης όπως και η έλλειψη φυλάκων αποδόθηκαν στα μέτρα λιτότητας που υποχρεώθηκε να εφαρμόσει η Αθήνα σε αντάλλαγμα διεθνή δάνεια για να αποφύγει την πτώχευση», προσθέτει.

Γαλλική εφημερίδα «Ouest france»

«Η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη το 2012 διήρκεσε περίπου επτά λεπτά», επισημαίνει η γαλλική ημερήσια εφημερίδα προσθέτοντας ότι η κλοπή πινάκων ζωγραφικής των Πικάσο και Μοντριάν είχε αρχικά αποδοθεί σε δύο άντρες, αλλά η ΕΛΑΣ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ελαιοχρωματιστής πιθανότατα δεν είχε συνεργούς.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, μία έκθεση των ελληνικών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το σύστημα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης το οποίο εγκαταστάθηκε το 1992, δεν είχε βελτιωθεί από το 2000.

Γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»

Υπό τον τίτλο: «Σήμερα θεραπεύεται μια μεγάλη πληγή», το κλεμμένο έργο τέχνης ή του Πικάσο «Το γυναικείο Κεφάλι» βρέθηκε ύστερα από εννέα χρόνια, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
«Η ελληνική αστυνομία εντόπισε τον πίνακα ζωγραφικής αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και τον φερόμενο δράστη».

Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

«Βρέθηκε το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο», γράφει η εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει:

«Η ελληνική αστυνομία εντόπισε τον πίνακα ζωγραφικής που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012. Βρέθηκε επίσης ένας πίνακας του Μοντριάν».

Το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazeera»

«Η Ελλάδα ανακτά κλεμμένους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν», γράφει το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazzera».

«Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε λόγο για μία ημέρα «μεγάλης χαράς» καθώς τα διάσημα έργα τέχνης εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012».



Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερο κύμα καύσωνα: Τους 41 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος - «Καμίνι» και η Αττική

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το σχέδιο του 49χρονου για την «τέλεια αρπαγή» και πώς τελικά... ναυάγησε

Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Πώς θα λειτουργήσουν εστίαση, θέατρα, αθλητισμός από 1η Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr