«Οι ΗΠΑ εμπόδισαν μία σφαγή στη Λιβύη»

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «Οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους»...

«Οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, αιτιολογώντας ουσιαστικά την απόφασή του για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Στη συνέχεια τόνισε με νόημα πως «οι ΗΠΑ εμπόδισαν μια σφαγή στη Λιβύη»

Στην ζωντανή τηλεοπτική του ομιλία χθες το βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα "δύσκολο εγχείρημα" και προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα "σφάλματα" που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Περισσότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη και κατά τη δέκατη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού στην οποία οι ΗΠΑ διέθεσαν τη δύναμη πυρός τους, ο πρόεδρος επεδίωξε να υπερασπισθεί τη νομιμοποίηση της νέας αυτής στρατιωτικής επέμβασης.

"Έχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσινγκτον που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

"Αυτό συνέβη στη Λιβύη", είπε προσθέτοντας ότι "εδώ και πολλές γενιές, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν έναν μοναδικό ρόλο ως προς την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και την υπεράσπιση της ελευθερίας. Μέσα σε έναν μόλις μήνα, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς τους εταίροι έθεσαν σε λειτουργία έναν ευρύ συνασπισμό, έλαβαν διεθνή εντολή για την προστασία των πολιτών, σταμάτησαν την προέλαση ενός στρατού, εμπόδισαν μία σφαγή, εφάρμοσαν μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού", προσέθεσε.

"Ορισμένες χώρες μπορούν να κωφεύουν στις ωμότητες που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικό. Ως πρόεδρος, αρνήθηκα να δω εικόνες σφαγών και ομαδικών τάφων πριν αναλάβω δράση".

Στην περίπτωση της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα αναγκάσθηκε να αναλάβει δράση αφού ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει έλεος για τον λαό του". "Τούς συνέκρινε με ποντίκια και απείλησε ότι θα τους αναζητήσει πόρτα-πόρτα για να τούς τιμωρήσει...αρνήθηκα να συμβεί αυτό", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

"Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία...Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος θα ήταν σφάλμα", είπε υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. "Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη", είπε.

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Λονδίνο, και αφού είχε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα "δύσκολο εγχείρημα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr