Το θρίλερ στη Φουκουσίμα συνεχίζεται!

Η Tepco δεσμεύθηκε ότι θα αποζημιώσει όσους έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας

Δεν έχει τέλος η πυρηνική τραγωδία στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα με τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 τα οποία ανεβρέθηκαν στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από τον σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, να είναι 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε από την ώρα της έναρξης της πυρηνικής κρίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα.
Προσέθεσε δε ότι το γεγονός αυτό δεν αντιπροσωπεύει ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου.
καθώς οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν εκκενώσει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πίσω από το εργοστάσιο, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.
Πάντως η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου-131 την Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί από την ίδια κυβερνητική υπηρεσία, ήταν 3.355 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια.
Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση 1000 περίπου φορές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, πράγμα που επιτείνει τις υποψίες για γενικευμένη πλέον διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια.

"Αυτή είναι μία πιθανότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή. Τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.


Χθες συναγερμός σήμανε ξανά στη Φουκουσίμα, όταν εντοπίστηκε καπνός στο κτίριο όπου στεγάζεται η τουρμπίνα του αντιδραστήρα Νο1, αν και μια ώρα μετά ο καπνός έπαψε να είναι ορατός. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, έναντι έξι του Νταϊτσί.

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε χθες ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.

Ο πρόεδρος της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.
Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων, πρόσθεσε. "Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης", είπε.
Ο Κατσουμάτα ετέθη επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όταν ο προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Λίγες ώρες αργότερα μίλησε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους.

Επίσης η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια ημέρα τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου. Σχετική επιστολή απέστειλε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, δήλωσε: «Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής».



Την ίδια ώρα, οι αρχές εξετάζουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Μια επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.

Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων

Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ' αυτό το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να κρυώσουν τις ράβδους καυσίμου τους που είχαν υπερθερμανθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Ασάχι Σιμπούν, ο Εντάνο απάντησε ότι η κυβέρνηση και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν "όλες τις λύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στον Τύπο".




Συμφωνία Ομπάμα-Καν  

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν την Τρίτη να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr