Λιθουανία: Κατασκευάζει φράχτη για να σταματήσει τα κύματα των μεταναστών

Λιθουανία: Κατασκευάζει φράχτη για να σταματήσει τα κύματα των μεταναστών

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία ότι «εισάγει» μετανάστες για να τους στείλει στην ΕΕ

Λιθουανία: Κατασκευάζει φράχτη για να σταματήσει τα κύματα των μεταναστών
Η Λιθουανία κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία ότι εισάγει αεροπορικώς μετανάστες από το εξωτερικό με σκοπό να τους στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη στα σύνορα και θα αναπτύξει στρατιώτες για να εμποδίσει τις παράνομες εισόδους στο έδαφός της.

Η Λευκορωσία αποφάσισε να επιτρέπει στους μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη χώρα, με αφορμή την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα μπλόγκερ που επέβαινε σε αυτό.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν διασχίσει τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε είπε ότι η Λευκορωσία προσφέρει στους επίδοξους μετανάστες πτήσεις με προορισμό το Μινσκ, επικαλούμενη αποδείξεις που βρέθηκαν σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο ο οποίος στη συνέχεια έφτασε στη Λιθουανία. «Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία, απευθείας πτήσεις που συνδέουν το Μινσκ με τη Βαγδάτη, για παράδειγμα, και υπάρχουν πρακτορεία τόσο στη Λευκορωσία όσο και άλλες χώρες που προσελκύουν ‘τουρίστες’ στο Μινσκ», είπε η Σιμονίτε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, το αεροδρόμιο απ’ όπου αναχωρούν κυρίως οι μετανάστες είναι αυτό της Βαγδάτης. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να φτάνουν αεροπορικώς και από την Κωνσταντινούπολη.

Τα έγγραφα που επικαλέστηκε ως αποδείξεις, αντίγραφα των οποίων εστάλησαν στο πρακτορείο Reuters από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, περιλαμβάνουν αιτήματα από πρακτορεία που εδρεύουν στο Μινσκ (τα UmnoTury και Tsentrkurort) με ημερομηνίες 27 Μαΐου και 7 Ιουνίου, με τα οποία ζητείται από το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει βίζες για τρεις Ιρακινούς πολίτες. Ο ίδιος αξιωματούχος έστειλε αντίγραφα τεσσάρων καρτών επιβίβασης, από μια πτήση του κρατικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ, με ημερομηνία 27 Μαΐου. Τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν πάνω σε έναν μετανάστη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σχολίασε προς το παρόν τους ισχυρισμούς της Λιθουανίας.

Στις 26 Μαΐου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες να περνούν τα δυτικά σύνορά της για να φτάσουν στην ΕΕ.

Η Λιθουανία προσπαθεί να οργανώσει ένα ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις την επόμενη εβδομάδα στη Βαγδάτη, για να συζητήσει το θέμα της μετανάστευσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Σιμονίτε τόνισε ότι η χώρα της θα αναλάβει δράση για να σταματήσει τους μετανάστες, αυξάνοντας τις περιπολίες στα σύνορα και κατασκευάζοντας έναν φράχτη. Θα αρχίσει επίσης να κατασκευάζει έναν καταυλισμό για να στεγαστούν όσοι έχουν ήδη περάσει στο έδαφός της. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επιβάλει μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να εμποδίσει τους μετανάστες να ταξιδεύουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείσιμο
Νωρίτερα σήμερα, τρεις Λιθουανοί συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν, με μεγάλη δυσκολία, με τέσσερις εμφανώς κουρασμένους ανθρώπους, που φορούσαν φόρμες και είχαν καταφύγει σε μια στάση λεωφορείου, σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα. Κανείς τους δεν μιλούσε αγγλικά. Ταυτοποιήθηκαν ως Ιρακινοί, αλλά δεν είχαν διαβατήρια και οδηγήθηκαν για ανάκριση στην είσοδο της έδρας της τοπικής συνοριοφυλακής.

«Εμείς συνήθως ασχολούμαστε με τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων από τη Λευκορωσία. Όλα αυτά είναι εντελώς καινούρια», είπε ένας συνοριοφύλακας, ο Ποβίλας Βίτκους.

Λιγότεροι από 12 συνοριοφύλακες από το φυλάκιο όπου υπηρετεί ο Βίκτους περιπολούν σε μια δασώδη και ελώδη έκταση μήκους 64 χιλιομέτρων. Βασίζονται κυρίως στους ντόπιους χωρικούς για να τους αναφέρουν τις παράνομες διελεύσεις.

Από τις αρχές Ιουλίου 779 παράτυποι μετανάστες πέρασαν τα σύνορα. Συγκριτικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πέρασαν μόνο 636 άνθρωποι. Την περίοδο 2018-2020 η χώρα υποδεχόταν λιγότερους από 104 παράτυπους μετανάστες σε ετήσια βάση.

«Αν συνεχίσουν να έρχονται σε τέτοιους αριθμούς, εκατοντάδες σε καθημερινή βάση, σίγουρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Θα είναι δύσκολο να βρούμε κατάλληλα καταλύματα, να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες και να παράσχουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες», είπε η Εγκλε Σαμουτσοβάιτε, του Λιθουανικού Ερυθρού Σταυρού.

Στο χωριό Καλβιάι, πάνω στα σύνορα, οι ομάδες των μεταναστών που περνούν από τα χωράφια ή τους δρόμους της κοινότητας έχουν καταστεί καθημερινό θέαμα. «Τους έδωσα νερό καθώς περνούσαν», είπε ένας κάτοικος, ο Βαλεντίνας Μαργκεβίτσιους, 54 ετών. «Σίγουρα θα πρέπει να ήταν απεγνωσμένοι, αφού αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να ταξιδέψουν σε μια άγνωστη χώρα», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα

Από 19 Ιουλίου τέλος η καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που γυρνούν από Ελλάδα και άλλες «πορτοκαλί» χώρες

Δουλεύουμε 179 ημέρες το χρόνο για... φόρους και εισφορές!

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στην Ινδία: Κατέληξαν 930 ασθενείς - Σχεδόν 44.000 κρούσματα σε μία μέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης