Εξάγουν πετρέλαιο οι αντικαθεστωτικοί!

Βομβαρδισμοί στην Μπρέγκα, την ώρα που εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για διπλωματική-πολιτική λύση στην κρίση

Στην εξαγωγή πετρελαίου από τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους αναμένεται να προχωρήσουν για πρώτη φορά οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί.

Το δεξαμενόπλοιο αναμένεται εντός της ημέρας σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου κοντά στο Τομπρούκ, το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Είναι η πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, μετά την επιβολή των κυρώσεων, που οι εξεγερμένοι προχωρούν σε εξαγωγή πετρελαίου, με προφανή στόχο να ενισχύσουν τον αγώνα τους.

Η εταιρεία Lloyd’s List, που προσφέρει στοιχεία για τη ναυτιλία, αναφέρει ότι στο τάνκερ αναμένεται να φορτωθούν 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου, και με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατ. δολάρια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Equator», υπό λιβεριανή σημαία,και πιθανώς έχει κατεύθυνση το Κατάρ, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο των Εξεγερμένων.

Βομβαρδισμοί στην Μπρέγκα

Αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο κυβερνητικά στρατιωτικά οχήματα στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, όπου οι εξεγερμένοι συγκρούονται εδώ και πέντε ημέρες με τις δυνάμεις του Καντάφι, όπως έγινε γνωστό από μαχητές των αντικαθεστωτικών.

«Δύο από τα οχήματα των εχθρών επλήγησαν από αεροπορική επιδρομή» δήλωσε αξιωματικός του στρατού των εξεγερμένων.

Διπλωματικός «πυρετός»

Η λιβυκή κυβέρνηση επιμένει επισήμως ότι μόνο ο Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Λιβύης, ωστόσο τα σενάρια διαδοχής πληθαίνουν.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη πως το καθεστώς λέει «ναι» σε πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά υπό την καθοδήγηση του Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να έχει την τύχη του Ιράκ, του Αφγανιστάν ή της Σομαλίας.

Ωστόσο, το καθεστώς φέρεται να βολιδοσκοπεί τη Δύση για το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από το γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Την προοπτική αυτή ωστόσο απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί.

Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης μετέβη στην Τουρκία, η οποία του διεμήνυσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία. Επόμενος σταθμός του Αμπντουλατί Ομπεϊντί είναι η Μάλτα.

Το protothema.gr στο κέντρο επιχειρήσεων των εξεγερμένων

Οι δυνάμεις του Καντάφι τις τελευταίες πέντε ημέρες προελαύνουν αργά αλλά σταθερά και η πιο κοντινή πόλη στην Μπρέγκα, Αζνταμπίγια έχει αδειάσει από τους κατοίκους της, οι δρόμοι είναι έρημοι και πλέον οι τραυματίες από το μέτωπο δεν προσκομίζονται στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά μεταφέρονται ως τη Βεγγάζη για ασφάλεια. Το μόνο σημείο της πόλης που παραμένει «ζωντανό» είναι το σχολείο και αυτό γιατί έχει καταληφθεί από στρατιώτες και έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων των επαναστατών.





Εθελοντές από τα γύρω χωριά, εξεγερμένοι της Βεγγάζης και στρατός του Εθνικού Συμβουλίου συντονίζονται στον συγκεκριμένο χώρο πριν μεταβούν δυτικά στο πεδίο των μαχών στην Μπρέγκα. Η απογοήτευση όλων είναι έκδηλη. Από τη στιγμή που ανέλαβε το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις ο αποτελεσματικός βομβαρδισμός κατά των δυνάμεων του Καντάφι σχεδόν μηδενίστηκε και οι επαναστάτες οπισθοχωρούν κάθε μέρα και περισσότερο. Κατά την επίσκεψή μας στο σχολείο δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την απουσία βοήθειας. Το σενάριο που θέλει τον Καντάφι να καταφέρει να επιστρέψει στην Βεγγάζη αν οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθήσουν να είναι απούσες, είναι ορατό.





Μέσα σε μια αιθουσα μαθημάτων του σχολείου μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος στρατιωτικός της συγκεκριμένης βάρδιας Αμπντουλμοναϊμ Αλ Σαριέφ. Η πρώτη του ερώτηση ήταν από ποια χώρα προερχόμαστε και έδειξε απογοητευμένος όταν άκουσε τη χώρα μας και θα ένιωθε την ίδια απογοήτευση για οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην της Αμερικής. «Πες στους Αμερικάνους συναδέλφους σου να επιστρέψουν. Γιατί μας έχει εγκαταλείψει η Αμερική; Που είναι το ΝΑΤΟ;». Ο Αμπντουλμοναϊμ προέρχεται από εκείνη την περιοχή. Ήταν από αυτούς που εμπόδισε τον Καντάφι να περάσει μέσα από την πόλη όταν προέλαυνε πριν από τρεις εβδομάδες προς Βεγγάζη. «Δεν τον αφήσαμε να μπει μέσα. Η πόλη έχει τέσσερις εισόδους και δεν κατάφερε να μπει από καμία. Για να πάει στην Βεγγάζη έκανε τον κύκλο», λέει με περηφάνια.



Στις διπλανές αίθουσες φαντάροι και εθελοντές που έχουν μείνει πίσω για επιφυλακή εκφράζουν τον ίδιο προβληματισμό. Η μη συμμετοχή στον πόλεμο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ξέρουν ότι τους καθυστερεί. Εν τούτοις θεωρούν τον συνταγματάρχη «θέμα χρόνου». Αν και θέλουν να δείχνουν σίγουροι για την τελική νίκη η απαισιοδοξία που δεν ομολογούν ακούγεται μια δυνατότερη φωνή από τον ενθουσιασμό που θα ήθελαν ακόμα να έχουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr