Χάος στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι - «Μπάιντεν, χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο» φωνάζουν Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία

Πιέσεις Τζόνσον σε Μπάιντεν για παράταση της επιχείρησης εκκένωσης - Ποια η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας - «Κόκκινη γραμμή η 31η Αυγούστου - Η παράταση θα έχει συνέπειες», δηλώνουν οι Ταλιμπάν απειλώντας ευθέως ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καθυστερήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Την ώρα που η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της αυριανής τηλεδιάσκεψης των G7 θα ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε να σωθούν περισσότεροι πολίτες από τους Ταλιμπάν.

Μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί με αεροσκάφη της RAF σχεδόν 6.000 Βρετανοί, Αφγανοί πολίτες και οικογένειές τους. Ωστόσο υπάρχουν σχέδια που αναφέρουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεραστεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την προθεσμία και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επιπλέον χρόνος». Την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά υπολόγισε πως υπάρχουν 5.000 πολίτες που περιμένουν να φύγουν από την Καμπούλ, ενώ ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «όσο το επιτρέπει η κατάσταση στο έδαφος» τα αεροδρόμια θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Όμως οι Ταλιμπάν κρατούν αδιάλλακτη στάση. Και αυτό διότι τόνισαν πως οποιαδήποτε παράταση θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή», ενώ προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν «συνέπειες». 

Παρά τις εκκλήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραμένει ανένδοτος. Μάλιστα χθες Κυριακή είπε ότι ελπίζει να μην υπάρξει παράταση στην επιχείρηση εκκένωσης. Ακόμη υποσχέθηκε στους Αμερικανούς πως «όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα το κάνει», αλλά δεν έκανε καμία αναφορά τους συμμάχους του.



Από την άλλη πλευρά πηγές του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωναν νωρίτερα πως ο πρωθυπουργός Τζόνσον κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των G7 θα ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να μην αφήσει  μόνους τους συμμάχους του. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ρααμπ όσο και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχαν επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. 

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως τη μέρα που θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν οι στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο βρετανικές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα χρειαστεί  να παραταθεί.

«Θα τους πω ότι θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα πει εάν δεχθεί πιέσεις από τους G7. 

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν έως τώρα στο τραπέζι οι διοικητές του βρετανικού στρατού είχαν ορίσει την 25η Αυγούστου ως την τελευταία ημέρα που μπορούν να  κατανείμουν τους πρόσφυγες - σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και πρώην Βρετανοί διερμηνείς - προτού στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ασφαλή επιστροφή  περίπου 1.000 Βρετανών στρατιωτών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρητικά αυτό θα σήμαινε ότι η τελευταία βρετανική πτήση εκκένωσης θα μπορούσε να χρειαστεί να αναχωρήσει αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη.

Θα δούμε εάν υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ινβερνές, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στη σύνοδο των G7, θα προσπαθήσει να δει εάν οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν την επιχείρηση εκκένωσης. Είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 6.000 πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμά τους για μία ή για δύο μέρες τότε και εμείς θα κερδίσουμε χρόνο για να απομακρύνουμε τους πολίτες».

Πάντως υπήρξαν και πρώην Βρετανοί στρατηγοί οι οποίοι εμφανίστηκαν εξαγριωμένοι και προέτρεψαν τον Μπόρις Τζόνσον να συνεχίσει την επιχείρηση εκκένωσης ακόμα και αν οι ΗΠΑ φύγουν από το Αφγανιστάν με την ελπίδα «να βγει από τη χώρα ακόμα και ο τελευταίος Βρετανός».


Ανησυχούμε για την προθεσμία που έδωσαν οι ΗΠΑ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν μιλώντας σε δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Dafra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου η Γαλλία έχει δημιουργήσει μία αερογέφυρα για όσους έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Καμπούλ, τόνισε πως «ανησυχούμε για την προθεσμία που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 31 Αυγούστου. Χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Κόκκινη γραμμή η 31η Αυγούστου - Η παράταση θα έχει συνέπειες»

Ευθεία απειλή από τους Ταλιμπάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

Το πρωί της Δευτέρας ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεντεύξεων δήλωσε ότι η RAF το τελευταίο 24ωρο μετέφερε με οκτώ πτήσεις 1.821 άτομα από την Καμπούλ. Ακόμη δήλωσε ότι αναμένονται αύριο άλλες εννέα πτήσεις.





Ειδήσεις σήμερα:

Ζάκυνθος: Στο χωριό Μόλλας της Αλβανίας η κηδεία του 9χρονου που πέθανε από ηλεκτροπληξία

Νέα μεγάλη φωτιά στα Βίλια: «Εκκενώστε προς Ψάθα», το μήνυμα από το 112 - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Συνελήφθη στη Γλυφάδα το μοντέλο Αφροδίτη Μπάρμπα για διακίνηση κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr