G7: «Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν»

G7: «Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν»

Σχέδιο επαφών με τους Ταλιμπάν καταρτίζουν οι G7 - Στόχος η κοινή προσέγγιση για ασφαλή μεταφορά πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου κυριαρχεί το χάος - Φον ντερ Λάιεν: «Πάνω από 200 εκατ. για ανθρωπιστική βοήθεια» - Μισέλ: «Σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου»

G7: «Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν»
Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν καταρτίζει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου G7. 

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.  

«Αυτό που επεξεργαζόμαστε κυρίως αυτη τη στιγμή είναι να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν για την ασφάλεια των πολιτών που θα ταξιδέψουν μέχρι της 31 Αυγούστου και μετά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», τόνισε ο Τζόνσον. 

Eπεσήμανε ότι οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία. 

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, φέρουμε τεράστια ευθύνη. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια της προηγούμενης αυταρχικής διακυβέρνησης, από το 1996 έως το 2001, και οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθούν να μορφώνονται χωρίς περιορισμούς.

Φον ντερ Λάιεν: Πάνω από 200 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια 

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση είναι πράγματι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό και μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.

Σαρλ Μισέλ:  Σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7.

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Μέρκελ: Δεν αποφασίστηκε παράταση της προθεσμίας για εκκένωση

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», προσέθεσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Συμπλήρωσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Γαλλία: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η G7 έθεσε ως προτεραιότητα οι Ταλιμπάν, νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, να σπάσουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G7 με θέμα το Αφγανιστάν, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι νέοι κυβερνώντες στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των ξένων από τη χώρα έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου και ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μια παράτασή της.

Η παρέμβαση Ντράγκι

Κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο του G7 με αντικείμενο το Αφγανιστάν, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας όσο γίνεται ευρύτερης αντιμετώπισης των εξελίξεων.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι με την νέα κατάσταση που προέκυψε στο Αφγανιστάν πρέπει να ασχοληθεί μια έκτακτη σύνοδος του G20, και ότι στην όλη διαδικασία είναι χρήσιμο να πάρουν μέρος χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, η Ιταλία τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων αποχώρησης των δυτικών χωρών από το Αφγανιστάν εντός της 31ης Αυγούστου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να εισέρχεται με ασφάλεια στην χώρα και ότι θα παραμείνουν στην Καμπούλ, όπως και στις υπόλοιπες αφγανικές πόλεις, οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ποσά με τα οποία είχε προβλεφθεί να στηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις επί προεδρίας του Άσραφ Γάνι, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, «με την χρήση κάθε διπλωματικού και οικονομικού μέσου που διαθέτουμε».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέτρεψε ακόμη την Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και την Ευρώπη να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν, την ώρα που σπεύσουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τη χώρα αυτή πριν λήξει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν θα πρέπει να εμπλακεί και η G20, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία.

«Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7, με τη συμμετοχή άλλων χωρών που είναι πολύ σημαντικές γιατί έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Ινδία», εξήγησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι η Ρώμη θέλει να οργανώσει μια σύνοδο της G20 για την κρίση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να βρούμε συμμαχίες και να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες, ιδίως εκείνους της περιοχής (…) και επιπλέον, την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Το Αφγανιστάν θα βρεθεί εξάλλου στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο ντι Μάιο με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να διατηρήσει την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση αυτή μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 4.608 κρούσματα - 326 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

«Lockdown» για ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου: Ολα τα μέτρα για μάσκες, rapid test, εργασία και εστίαση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης