11η Σεπτεμβρίου: Η ηρωίδα αεροσυνοδός Μπέτι Ονγκ που ειδοποίησε για τους αεροπειρατές

Η ηρωίδα αεροσυνοδός της πτήσης 11 της American Airlines ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες εντόπισαν τους πέντε τρομοκράτες  – 25 αεροσυνοδοί δολοφονήθηκαν και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη ημέρα για την παγκόσμια ιστορία, που άλλαξε τον κόσμο

«Το πιλοτήριο δεν απαντά. Κάποιος μαχαιρώθηκε στην πρώτη θέση. Δεν ξέρω, νομίζω ότι γίνεται αεροπειρατεία». Με αυτά τα λόγια η ηρωίδα αεροσυνοδός Μπέτι Ονγκ, προσπάθησε να ειδοποιήσει το κέντρο ελέγχου της American Airlines που βρίσκονταν στο έδαφος για την προσπάθεια κατάληψης του αεροσκάφους της πτήσης 11 της American Airlines.

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Σεπτεμβρίου 2001 και η ώρα ήταν 8:20 το πρωί (τοπική ώρα). Η Μπέτι Ονγκ μιλούσε χαμηλόφωνα από το πίσω μέρος του αεροσκάφους, διατηρώντας την ηρεμία και τον επαγγελματισμό της. Λίγη ώρα αργότερα, στις 8:46 το αεροσκάφος, ένα Boeing 767, θα έπεφτε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ήταν η αρχή της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο.

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Βοστόνη με προορισμό το Λος Άντζελες, με 92 επιβαίνοντες. Ανάμεσά τους και πέντε αεροπειρατές. Η Μπέτι Ονγκ, 45 ετών, είχε ζητήσει να εργαστεί μια επιπλέον βάρδια στην πτήση 11. Στο Λος Άντζελες θα έβρισκε την αδερφή της Κάθι και θα πήγαιναν διακοπές στη Χαβάη. Ωστόσο, 14 λεπτά μετά τον απογείωση, το αεροσκάφος έκανε αναστροφή και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη.



Τι συνέβη στο εσωτερικό της πτήσης 11

Η Μπέτι είναι ένας από τους λόγους που γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό του αεροπλάνου πριν καταλήξει στους Δίδυμους Πύργους. Οι τρομοκράτες τραυμάτισαν σοβαρά τους αεροσυνοδούς Κάρεν Μάρτιν και Μπόμπι Αρεστέγκουι, μαχαίρωσαν τον λαιμό του επιβάτη Ντάνιελ Λέγουιν, που καθόταν στην επιχειρηματική θέση και μπήκαν στο πιλοτήριο, όπου πιθανότατα σκότωσαν τους συγκυβερνήτες Τζον Ογκονόφσκι και Τόμας ΜακΓκίνες Τζούνιορ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αναισθητικό σπρέι, που έκτοτε απαγορεύεται σε πτήσεις και ότι οι επιβάτες είχαν στριμωχτεί στις θέσεις τους για να ξεφύγουν από τις τοξικές αναθυμιάσεις, ενώ το αεροπλάνο πετούσε προς τον ορίζοντα τιης Νέας Υόρκης.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα τους πέντε αεροπειρατές επειδή η Μπέτι και η συνοδός Μαντλίν Σουίνεϊ τους πληροφόρησαν για τον αριθμό των θέσεων που κάθονταν.

«Προσευχηθείτε για εμάς. Προσευχηθείτε για εμάς» ήταν τα τελευταία λόγια της Μπέτι Ονγκ. Λίγο αργότερα, έχασε και η ίδια τη ζωή της. Την 11η Σεπτεμβρίου οι περισσότεροι από τους 25 αεροσυνοδούς που δολοφονήθηκαν έδειξαν εξαιρετικό κουράγιο. Ωστόσο, η αυταπάρνηση της Μπέτι, με Αμερικανίδας από την Κίνα, δείχνει να ξεχωρίζει 20 χρόνια αργότερα, κι ενώ στις ΗΠΑ διαπράττονται εγκλήματα μίσους με στόχο τους Ασιάτες Αμερικανούς.



«Έδωσε τη ζωή της για τη χώρα της»

«Η αδελφή μου έδωσε τη ζωή της για τη χώρα της την 11η Σεπτεμβρίου. Πονάει όταν σκέφτεσαι τι συμβαίνει σήμερα» δήλωσε στην Post η Κάθι Ονγκ-Χερέρα, μία από τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της Μπέτι. Η Μπέτι γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από μητέρα που μετανάστευσε από την Κίνα. Ήταν η μικρότερη από τα τέσσερα παιδιά.

Λεπτή με όμορφο πρόσωπο, η Μπέτι κάποτε είχε δεχθεί κρούση να ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Η έκφραση της μητέρας της στο άκουσμα της πρότασης την αποθάρρυνε. Σε ηλικία 22 ετών, μπήκε στην επιχείριση της οικογένειάς της. Η Κάθι θυμάται το θάρρος και την ψυχραιμία της αδελφής της από τότε. Μια μέρα που το μαγαζί ήταν κλειστό, κάποιοι τη σημάδευαν με όπλο στο κεφάλι. «Η μητέρα μου είπε ότι δεν πανικοβλήθηκε ποτέ. Το μόνο που είπε ήταν: “Μπαμπά, μας κλέβουν”», Οι ληστές γύρισαν τα χρήματα και έφυγαν.

Ωστόσο αγαπούσε τα ταξίδια. Από μικρή της άρεσε να βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο μόνο για να βλέπει τα αεροπλάνα. Ως αεροσυνοδός, κατάφερε να ταξιδέψει με τις αδελφές της σε μακρινά μέρη, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Χαβάη, ο Καναδάς και η Αγγλία.

Συνάδελφος της Μπέτι αναφέρει ότι η ηρωίδα αεροσυνοδός συχνά έκανε ταξίδια χωρίς στάση στο Σαν Φρανσίσκο, μόνο και μόνο για να δει την οικογένειά της. Όλοι θα έκαναν σχέδια για μετά το ταξίδι, η ίδια ωστόσο τους αποχαιρετούσε για να πάει στο σπίτι της.




«Πρέπει να είσαι υπερήφανη για την αδελφή σου»

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν το νέο της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον βόρειο πύργο άρχισαν να διαδίδονται, οι συγγενείς της Μπέτι προσπάθησαν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν μαζί της. Στην αρχή, το προσωπικό της αεροπορικής τους καθησύχασε, λέγοντάς τους ότι δεν βρισκόταν στην πτήση 11.

Ωστόσο όταν η οικογένεια άκουσε για μια γενναία αεροσυνοδό που παρείχε πληροφορίες στις αρχές, κατάλαβε. «Είπα στον εαυτό μου: αυτή πρέπει να ήταν η Μπέτι» θυμάται η Κάθι. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην τελετή μνήμης, έμαθαν περισσότερα για τις ηρωικές της πράξεις.

Μια γυναίκα προσέγγισε την Κάθι, συστήθηκε ως Νάιντια Γκονζάλες, εργαζόμενη στην American Airlines. «Σ' εμένα μίλησε η αδελφή σου. Πρέπει να είσαι πολύ υπερήφανη γι' αυτήν. Μας έδωσε πολλές πληροφορίες πολύ ήρεμα» είπε στην Κάθι.




Τι άκουσαν οι συγγενείς από την ηχογραφημένη συζήτηση

Η οικογένεια της Μπέτι Ονγκ έμαθε ότι υπήρχε ηχογραφημένη συζήτηση της αεροσυνοδού με το κέντρο ελέγχου της American Airlines. Όταν ζήτησαν να το ακούσουν, διηγείται η Κάθι, η αεροπορική είπε ότι το FBI δεν θα το επέτρεπε. «Ήμουν θυμωμένη. Θέλαμε να ξέρουμε την αλήθεια για το τι συνέβη στην αδελφή μας», λέει. Τότε, η οικογένεια απευθύνθηκε στον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, πρωτοβουλία που είχε αποτέλεσμα. «Την επόμενη ημέρα, μου τηλεφώνησαν από την American Airlines και με ρώτησαν “πότε και πού ήθελα να ακούσω την κασέτα της Μπέτι”».


Με απογοήτευση, η οικογένεια κατάλαβε από την ηχογράφηση ότι το κέντρο ελέγχου δεν κατάλαβε αμέσως τη σοβαρότητα της κλήσης της Μπέτι και συνέχισε να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Ωστόσο οι συγγενείς χαίρονται που υπάρχει η συγκεκριμένη ηχογράφηση. «Είμαι ευγνώμων που μπορούμε να ξέρουμε τα τελευταία λεπτά της ζωής της Μπέτι» λέει η αδελφή της Γκλόρια.

Το 2004, η οικογένεια Ονγκ δημιούργησε ένα ίδρυμα προς τιμήν της, χρηματοδοτώντας καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά και κοινωνικά προγράμματα για ηλικιωμένους στο Betty Ann Ong Chinese Recreation Center στο Σαν Φρανσίσκο. Η αδερφή της σημειώνει ότι στόχος τους είναι να διατηρήσουν ζωντανή την κληρονομιά της αδελφής τους και να δείξουν ποια ήταν. μιά της αδελφής τους και να δείξουν ποια ήταν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr