AUKUS: Η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση - Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

AUKUS: Η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση - Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το Παρίσι σκοπεύει να μετατρέψει τo πρόβλημα σε ευρωαμερικανικό - Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Οι χειρισμοί Μπάιντεν για απομόνωση της Κίνας γυρίζουν μπούμερανγκ

AUKUS: Η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση - Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Όπως αναμενόταν, η συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο) έρχεται ως θέμα συζήτησης στην ΕΕ, σ’ αυτή τη φάση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Για την ακρίβεια θα συνεδριάσουν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και δηλώθηκε ότι «δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά για καθιερωμένη συνάντηση» είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Γαλλία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευρωαμερικανικό και για τον σκοπό αυτό ήδη κινείται διπλωματικά στους κόλπους της ΕΕ για να προετοιμάσει το έδαφος. Την ευνοεί, εξάλλου, το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι τόσο από αυτό καθ’ αυτό το σύμφωνο AUKUS, όσο από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον παρέκαμψε πλήρως και με προσβλητικό τρόπο τους Ευρωπαίους.

Στην επιφάνεια η προβληματική σχέση ανάμεσα σε Παρίσι - Λονδίνο

Μεταξύ άλλων, το AUKUS έφερε στην επιφάνεια και τη διαχρονικά προβληματική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας. Αντί το Λονδίνο να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, όπως έπραξε η Καμπέρα, αλλά και η Ουάσινγκτον, έχει περάσει στην αντεπίθεση. Την αφορμή έδωσε η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την Βρετανία «τελευταίο τροχό της αμάξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση Τζόνσον για καιροσκοπισμό και προσπάθεια να δείξει ότι υφίσταται στο διεθνές σύστημα μετά το Brexit.

Η Βρετανίδα ομόλογός του σήκωσε το γάντι. Με επιστολή της στην εφημερίδα Telegraph, η Λιζ Τρας απάντησε ότι η χώρα της είναι «παγκόσμιος ηγέτης και έχει την ετοιμότητα να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή». Μπορεί, βέβαια, οι Βρετανοί να θέλουν να βλέπουν τη χώρα τους μέσα από το αυτοκρατορικό παρελθόν της, αλλά είναι κοινός τόπος ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν σχέση με τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα.

Στο Παρίσι κατηγορούν τους τρεις ότι όχι μόνο απέκλεισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι ότι το έπραξαν κατά τρόπο που θίγει το κύρος της. Πράγματι, έγινε γνωστό ότι η συμφωνία AUKUS «κλείδωσε» πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων τον περασμένο Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που είχε γίνει στην Κορνουάλη με οικοδέσποινα τη Βρετανία.

«Μπούμερανγκ» για τον Μπάιντεν οι ενέργειες για την απομόνωση της Κίνας


Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του αναφορικά με το ποια είναι η κύρια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι’ αυτό και επιδιώκει πρωτίστως τη γεωπολιτική και όσο είναι δυνατόν και την οικονομική απομόνωση του Πεκίνου. Αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι το κάνει με λάθος τρόπο που μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.

Αντί να συσπειρώσει ολόκληρη τη Δύσης γύρω από αυτή τη στρατηγική, έτσι ώστε να αντιπαρατάξει ένα μεγάλο γεωπολιτικό και οικονομικό μέγεθος απέναντι στην ανερχόμενη Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίμησε να παίξει με τα «ξαδέλφια», τους Αγγλοσάξονες. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Γαλλία είναι στα κάγκελα, αλλά και η Κίνα δείχνει ότι υπερβαίνει την παραδοσιακή επιφυλακτικότητά τους και ανοίγει περπατησιά.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το AUKUS δεν συγκροτήθηκε με κριτήριο τη ρεαλιστική ανάγνωση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, αλλά με την ψευδαίσθηση πλέον της αμερικανικής παντοκρατορίας. Αυτή είναι και η εκτίμηση που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και στο Πεκίνο και στη Μόσχα και στο Νέο Δελχί. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε «τρικλοποδιά» στον εαυτό του, προφανώς και από το άγχος του να μετατοπίσει την παγκόσμια προσοχή από το φιάσκο του Αφγανιστάν.

Ακόμα κι αν με τα χίλια ζόρια η Ουάσινγκτον αποκαταστήσει κάποια στιγμή τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους δεν θα αποτρέψει το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς. Η επιβεβαίωση για μία ακόμα φορά της διάχυτης αυτής εντύπωσης εξωθεί τη Ρωσία στο πλευρό της Κίνας και αντιστρόφως.

Ερώτημα αν η AUKUS θα συγκρατήσει την Κίνα


Κλείσιμο
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί συμβάλουν με την πολιτική τους στη συγκρότηση μίας υπερ-υπερδύναμης στην Ευρασία, την «παγκόσμια νήσο» των θεωρητικών της γεωπολιτικής. Η υπερ-υπερδύναμη προκύπτει από το πάντρεμα των πανίσχυρων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά του πυρηνικού οπλοστασίου, με την οικονομική ισχύ και τον πληθυσμιακό όγκο της Κίνας. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί η ένταξη του Ιράν στην κινέζικη σφαίρα επιρροής, όπως και η διαφαινόμενη διείσδυση της Κίνας στο Αφγανιστάν. Κοντολογίς, διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο και σημαντικότερο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά ποσό, παρά τον θόρυβο που προκάλεσε, η AUKUS θα έχει ουσιαστική σημασία στην προσπάθεια ανάσχεσης της Κίνας. Μπορεί να έχει στο επίπεδο της πολιτικής επικοινωνίας, επειδή απέσπασε την προσοχή από την ταπεινωτική ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, αλλά στο επιχειρησιακό επίπεδο τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, που θα προμηθευτεί η Αυστραλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να αλλάξουν ποιοτικά τον συσχετισμό δυνάμεων.



Ειδήσεις σήμερα:

Σε επίπεδα Αυγούστου η θερμοκρασία τη Δευτέρα - Πού ξεπέρασε τους 39 βαθμούς


Οίκοι ανοχής: Μόλις το 20% των ιερόδουλων έχει εμβολιαστεί


Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης