AUKUS - Τζόνσον σε Μακρόν: «Ξεκόλλα και σύνελθε»

AUKUS - Τζόνσον σε Μακρόν: «Ξεκόλλα και σύνελθε»

Η πρώτη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού για τη στάση της Γαλλίας εν μέσω διαμάχης για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια

AUKUS - Τζόνσον σε Μακρόν: «Ξεκόλλα και σύνελθε»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στη Γαλλία να «συνέλθει» και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία, στη διαμάχη με επίκεντρο την τριμερή συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα χωριστό συμβόλαιο με τη Γαλλία.

Η Γαλλία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι τη μαχαίρωσε πισώπλατα και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να ''prenez un grip'' σχετικά με όλο αυτό, ''donnez-moi un break'', διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια». Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις 'get a grip' (στα ελληνικά, "ξεκόλλα, σύνελθε") και 'give me a break' ("κάνε μου τη χάρη").

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας».

Αναταράξεις έφερε στη διεθνή σκακιέρα η 
συμμαχία AUKUS, με τη Γαλλία να φανερώνει καθημερινά τη δυσαρέσκειά της μετά τον αποκλεισμό και την απώλεια δισεκατομμυρίων. Η Αμερική, από την άλλη, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι επικεντρωμένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην επικείμενη συνομιλία Μπάιντεν-Μακρόν, με την ΕΕ να έχει πάρει σαφή θέση μιλώντας για αδιαφάνεια από μέρους της Ουάσινγκτον. Η γαλλοαμερικανική κρίση δεν έμεινε ασχολίαστη και από το Βερολίνο που επίσης αντέδρασε στην τριμερή συνεργασία για τα υποβρύχια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναμένεται σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Μακρόν.

Μιλώντας εν πτήσει στους δημοσιογράφους στο προεδρικό Air Force One που συνόδευαν τον Μπάιντεν στο ταξίδι του, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Νέα Υόρκη, η Ψάκι είπε ότι τα μέλη του προσωπικού οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες για να κανονίσουν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε, νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα για τη συμμαχία AUKUS.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.

Πυρά ΕΕ κατά ΗΠΑ - «Σαφής η έλλειψη διαφάνειας και εμπιστοσύνης»

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατήγγειλε, νωρίτερα, την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων που τις έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον ώστε «να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ» πίσω από την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, «επειδή είναι ακατανόητο», είπε ο Μισέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι στοιχειώδεις αρχές μεταξύ συμμάχων είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αυτά πάνε μαζί. Και εδώ, τι βλέπουμε; Μια σαφή έλλειψη διαφάνειας, εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου εξόργισε τη Γαλλία, η οποία απώλεσε μια τεράστιας οικονομικής αξίας σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Καμπέρα. Οι Ευρωπαίοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους αγνόησε, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό τον Τραμπ «ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η κατάσταση αυτή συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης των ικανοτήτων δράσης και άμυνας της Ευρώπης, συνέχισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα δράσης μας, όχι σε βάρος των συμμάχων μας αλλά επειδή αν είμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, και οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές», εξήγησε. Αν η Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, τότε η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να επιλέξει «να ενισχύσει τη διατλαντική σχέση» και όχι να την αποδυναμώσει, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι δύο αναρτήσεις του Ιμάμογλου στο Twitter για την επίσκεψή του στην Αθήνα

Με την τραγουδίστρια Κριστίνα Μίλιαν απάτησε την Κιμ Καρντάσιαν ο Κάνιε Γουέστ

Ελλάδα και ΗΠΑ ισχυροί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης