Μετά την AUKUS, ο «Πόλεμος των Άστρων» για ΗΠΑ και Κίνα

«Κούρσα» για την επικράτηση στο διάστημα - Οι Διαστημικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στρατολογούν τον αφρό των Αμερικανών αξιωματικών, αλλά και νέων ερευνητών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας

Ανάσχεση της Κίνας στο διαστημικό χώρο δρομολογούν οι ΗΠΑ με όχημα τις «Διαστημικές Δυνάμεις», τον νέο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεών τους

Με ταχύτητες… φωτός τρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την υπεροχή τους στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, καθώς η Κίνα ανέπτυξε ιδιαίτερα ταχύ βηματισμό-φλερτάροντας ανοιχτά με τον τίτλο του «υπερπόντιου ηγεμόνα»- τα τελευταία δέκα χρόνια, έχοντας αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και νέες τεχνολογίες.

Μπορεί το τριμερές σύμφωνο ασφάλειας (AUKUS) μετά ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μ. Βρετανίας να συντάραξε τη γαλήνη της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων ως ηχηρή κίνηση εξισορρόπησης της ισχύος μπροστά στην αναδυόμενη «κινεζική απειλή» (πυροδοτώντας ταυτόχρονα αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη), το κυνήγι, ωστόσο, της «ουράνιας αυτοκρατορίας» με έδρα το Πεκίνο εξελίσσεται για την Ουάσιγκτον στο διάστημα.

Τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση της αγγλοσαξωνικής συμμαχίας AUKUS και ενώ οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη ανέλυαν τα πρώτα γεωπολιτικά της απόνερα (με τη Γαλλία να μετρά τις μεγαλύτερες άμεσες απώλειες), στο National Harbor, στο Μέριλαντ ο Γενικός Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), Φράνκ Κένταλ παρουσίασε το ένα «απλό και ασύγκριτο σχέδιο» για την αντιμετώπιση της Κίνας και άλλων απειλών, με φορείς υλοποίησης τις Αεροπορικές και πρωτίστως τις Διαστημικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες αποτελούν τον νεότερο (με έτος ίδρυσης το 2019), αλλά τον πλέον δυναμικό κλάδο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και στελεχώνεται εντατικά το τελευταίο διάστημα με έμψυχο δυναμικό, ενώ πρόσφατα απέκτησε επίσημη στολή και διακριτικά. Με σύνθημα δανεισμένο από τα Λατινικά, «semper supra», δηλαδή «πάντα πιο πάνω», οι Διαστημικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στρατολογούν τον αφρό των Αμερικανών αξιωματικών, αλλά και νέων ερευνητών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ώστε να δημιουργήσουν άμεσα προϋποθέσεις κυριαρχίας για τον έλεγχο και την ανάπτυξη στο διαστημικό χώρο.



«Ενώ η Αμερική εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη σήμερα, μας αμφισβητούν πιο αποτελεσματικά στρατιωτικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας» ανέφερε ο Φράνκ Κένταλ και επανέλαβε 27 φορές τη λέξη «Κίνα» στην ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας μοιράστηκε με το ακροατήριο μια ανάμνηση από ένα πρωινό στο Capitol Hill, λίγο μετά την ορκωμοσία του, στα νέα του καθήκοντα. Με ρώτησε ο γερουσιαστής Jon Tester ποιες ήταν οι προτεραιότητές μου. Η απάντησή μου ήταν ότι είχα τρείς: Κίνα, Κίνα και Κίνα, περιέγραψε, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών των προθέσεών του.

Ανώτατος αξιωματούχος Άμυνας στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Κένταλ υποστήριξε ότι επέστρεψε στην ενεργό, στρατιωτική δράση, όταν διαπίστωσε ότι η Κίνα έχει επιταχύνει τον ρυθμό εκσυγχρονισμού της και οδηγείται σε κάποιες «ανησυχητικές κατευθύνσεις», ενώ συμπύκνωσε τη στρατηγική του στη φράση «μία ομάδα, ένας αγώνας», θέλοντας να αποτυπώσει την αλληλεπίδραση όλων των διαθέσιμων μέσων (ανάμεσα στα οποία 700.000 άνδρες και προϋπολογισμός 168 δισ. δολάρια), με στόχο την αμερικανική υπεροχή.

Σχολιάζοντας ακόμη την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Καμπούλ, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μάθημα» την πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν, παρατηρώντας εκ των υστέρων ότι η αφγανική κυβέρνηση και ο στρατός δεν ήταν «μία ομάδα» που συμμετείχε σε «έναν αγώνα». «Ακόμη και όταν αντιμετώπισαν έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την ελευθερία τους, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους εσωτερικούς διχασμούς τους και να ενωθούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό» συμπέρανε ο Κένταλ, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα να διαγράψουν βήματα αλλαγής, εκτιμώντας πως οι «στρατηγικοί ανταγωνιστές» τους έχουν μελετήσει το πώς πολεμούν και έχουν κάνει ασύμμετρα βήματα, για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των ΗΠΑ.



Το αίσθημα του επείγοντος που εξέπεμψε το «μανιφέστο Κένταλ» για την ταχεία ανασυγκρότηση των Αεροπορικών και Διαστημικών δυνάμεων των ΗΠΑ αποτυπώνεται και σε άλλες εκθέσεις άμυνας των Αμερικανικών επιτελείων, θέτοντας σε εγρήγορση την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Ειδικότερα, στην «Ετήσια Εκτίμηση Απειλών» της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία εκδόθηκε στις 9 Απριλίου 2021, αναφέρεται πως η Κίνα εργάζεται για να αντιστοιχίσει ή να υπερβεί τις δυνατότητες των ΗΠΑ στο διάστημα, ώστε να αποκτήσει στρατιωτικά, οικονομικά και οφέλη κύρους, που η Ουάσιγκτον έχει συγκεντρώσει από τη διαστημική ηγεσία. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως ανάμεσα στα προσεχή σχέδια του Πεκίνου εντοπίζονται η λειτουργία ενός κινεζικού διαστημικού σταθμού σε χαμηλή τροχιά μεταξύ 2022 και 2024, όπως και νέες αποστολές σεληνιακής εξερεύνησης, ώστε η Κίνα να δημιουργήσει ένα ρομποτικό ερευνητικό σταθμό στη Σελήνη και σε δεύτερο χρόνο μια βάση στην επιφάνειά της.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο κινεζικός στρατός θα συνεχίσει να ενσωματώνει και να αναπτύσσει «τεχνολογίες άρνησης» του διαστήματος στους εχθρούς του, με καταστροφικά και μη καταστροφικά όπλα εναντίον δορυφόρων, τα οποία θα ενεργοποιούνται από πλατφόρμες τόσο στην ξηρά, όσο και στο διάστημα.



Στο ενδιάμεσο, το Πεκίνο έχει ήδη επιχειρήσει δοκιμές πυραύλων με αντιδορυφορικές ικανότητες (DONG NENG-2,-3), αλλά και όπλα laser, διερευνώντας το εάν και κατά πόσο αυτά μπορούν αυτά να καταστρέψουν βαλλιστικούς πυραύλους εκτός ατμόσφαιρας, αλλά και να «τυφλώσουν» τους οπτικούς αισθητήρες των δορυφόρων. Τις υποψίες των ΗΠΑ για πιθανή μεταφορά του ψυχροπολεμικού κλίματος στο διάστημα ενισχύει και το ίδιο το «δόγμα» της Κίνας, διατυπωμένο το 2015 στη «Στρατιωτική Στρατηγική» της (white paper), στην οποία το Πεκίνο θεωρεί το διάστημα κρίσιμο τομέα της άμυνάς της από κοινού με τον κυβερνοχώρο, τα πυρηνικά και την επιτήρηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά αντιτίθεται στην «στρατιωτικοποίησή του», αποβλέποντας στην «ειρηνική χρήση» του.

Πέρα από τις κινηματογραφικές του εκδοχές, ο «Πόλεμος των Άστρων» μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας μαίνεται ήδη, καθώς κυρίως κατάφερε να υπερπηδήσει ανερχόμενα -μέχρι πρότινος- πεδία του μεταξύ τους ανταγωνισμού, ο κυβερνοπόλεμος και η Τεχνητή Νοημοσύνη, μεταπηδώντας με φόρα στο διάστημα. Το τελευταίο, άλλωστε, αποτελεί, «ζωτικό χώρο» για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, αφού σε αυτό λειτουργούν από καιρό δορυφορικά συστήματα με στόχους: την έγκαιρη προειδοποίηση, την πλοήγηση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, την καθοδήγηση οπλικών συστημάτων, τη συλλογή πληροφοριών και τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών. Πολλά και κρίσιμα διακυβεύματα, δηλαδή, για να αφεθεί το διάστημα στα έργα επιστημονικής ή κινεζικής φαντασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αισθητή βελτίωση από σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Δείτε τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Γερμανικές εκλογές: Μάχη για την ψήφο των αναποφάσιστων στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Η Κίνα αποφυλάκισε δυο Καναδούς πολίτες αμέσως μετά την συμφωνία απελευθέρωσης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr