Επικοινωνία Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν μετά την AUKUS: Καταγράψαμε πρόοδο σε βασικά γεωπολιτικά ζητήματα

Επικοινωνία Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν μετά την AUKUS: Καταγράψαμε πρόοδο σε βασικά γεωπολιτικά ζητήματα

Τι συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

biden-fonderlaien
Μετά την αμυντική συμφωνία  AUKUS, που προκάλεσε αμηχανία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την «κοινή δέσμευση» της ΕΕ και των ΗΠΑ να «προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν απόψε. ΕΕ-ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Τονίσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε μαζί σε όλα τα κοινά ζητήματα. Καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, το κλίμα, το Συμβούλιο για το Εμπόριο και την Τεχνολογία, την άμυνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα».

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε καταγγείλει την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε, μάλιστα, «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον ώστε «να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ» πίσω από την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

«Οι στοιχειώδεις αρχές μεταξύ συμμάχων είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αυτά πάνε μαζί. Και εδώ, τι βλέπουμε; Μια σαφή έλλειψη διαφάνειας, εμπιστοσύνης», είχε τονίσει ο Μισέλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν για Pandora Papers: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γέμισε η ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου» - Διακομιδή δασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης