Facebook: Πώς από «παγκόσμιο αγαθό» έγινε «οικουμενικός κίνδυνος»
Στη χθεσινή της κατάθεση στο Καπιτώλιο, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσες Χάουγκεν άφησε υπόνοιες για το κατά πόσον ήταν τυχαίο ή όχι το μεγάλο crash της περασμένης Δευτέρας - Έβαλε κατά του Ζούκερμπεργκ κατηγορώντας τον για ένα «μοναρχικό» πρότυπο διοίκησης
Ακόμη και κατά το πλείστον νηφάλια, μετριοπαθή διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC τιτλοφορούν τα ρεπορτάζ γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις με εκφράσεις του τύπου «το Facebook κάνει κακό στα παιδιά και αποδυναμώνει τη δημοκρατία (ισχυρίζεται μια πρώην εργαζόμενη)».
Η αναφορά, προφανώς, απηχεί τον τόνο όσων κατέθεσε η 37χρονη Φράνσες Χάουγκεν κατά τη διάρκεια της ακροάσεώς της στο Καπιτώλιο. Εκτός πολλών άλλων κατηγοριών τις οποίες προσήψε στην ανώτατη διοίκηση του Facebook -και προσωπικά στον ιδρυτή του, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ - η Χάουγκεν άφησε υπόνοιες για το κατά πόσον ήταν τυχαίο ή όχι το μεγάλο crash της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου.
‘I’m very scared about the upcoming generation’ — Frances Haugen explains why she believes that online platforms lead to young users being ‘incredibly cruel’ to each other pic.twitter.com/T8RXIiGQQQ
— NowThis (@nowthisnews) October 5, 2021
Συγκεκριμένα, η Χάουγκεν είπε ότι «είδαμε το πώς το Facebook τέθηκε εκτός διαδικτύου. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό, γνωρίζω όμως ότι για 5 ώρες, το Facebook δεν χρησιμοποιήθηκε για να οξύνει το διχασμό, να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες, να κάνει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να νιώθουν άσχημα για το κορμί τους».
Σύμφωνα με τη Φράνσες Χάουγκεν «η ηγεσία του ομίλου γνωρίζει πώς να κάνει ασφαλέστερα το Facebook και το Instagram, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ στην υιοθέτηση των απαραίτητων αλλαγών, διότι θέτει τα αστρονομικά της κέρδη πάνω από τους ανθρώπους». Επιπλέον, η Χάουγκεν βάλλει κατά του Ζούκερμπεργκ κατηγορώντας τον για ένα «μοναρχικό» πρότυπο διοίκησης, το οποίο προβλέπει εν ολίγοις ότι «όλοι δίνουν αναφορά σε αυτόν, αλλά αυτός δεν δίνει αναφορά σε κανέναν».
Την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή μία ημέρα πριν από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, η Χάουγκεν είχε παραχωρήσει εκτενή συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Εστιάζοντας στο πώς το Facebook και τα αδελφά social media μπορούν να επηρεάσουν την ψυχοπνευματική εξέλιξη παιδιών και εφήβων, η Χάουγκεν αποκάλυψε ότι, όταν εκείνη αποχώρησε από την εταιρεία, πήρε μαζί της αντίγραφα απόρρητων ερευνών οι οποίες έδειχναν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική ισορροπία των πιο νεαρών κοριτσιών.
Former Facebook employee turned whistleblower Frances Haugen told a Senate Commerce subcommittee hearing that the social media giant knowingly amplifies divisive and harmful content, choosing profit over safety https://t.co/dSRDq4gGk7 pic.twitter.com/qZ6g4WMR2t
— Reuters (@Reuters) October 6, 2021
Αλλά, φυσικά, τα ανώτατα κλιμάκια του ομίλου προτίμησαν να παρασιωπήσουν την έρευνα παρά να λάβουν μέτρα προστασίας για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες χρηστών. Πάντως, στην ακρόαση της Χάουγκεν στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον ήταν σαφές ότι γύρω της υπήρχαν μόνο ευήκοα ώτα. Κι αυτό διότι σε μια πολύ σπάνια στιγμή ομόνοιας ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, η επικρατούσα άποψη μεταξύ όλων των γερουσιαστών ήταν ότι το Facebook «το έχει παρακάνει και πρέπει να συμμορφωθεί πάραυτα».
Χαρακτηριστικά, ο Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, τόνισε ότι «η βλάβη στην αυτοεκτίμηση την οποίαν προκαλεί το Facebook θα στοιχειώσει μια ολόκληρη γενιά». Συναφώς, ο Ρεπουμπλικάνος Νταν Σάλιβαν επισήμανε ότι «κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα κοιτάξει προς τα πίσω και θα πει για μας 'τι περιμέναμε και δεν αναλάβαμε δράση' ύστερα από τις αποκαλύψεις γύρω από το πώς το Facebook ασκεί αρνητική επιρροή στα παιδιά».
Here is the full text of my opening statement to the Senate Committee on Commerce, Science & Transportation: https://t.co/2UZGsUw5nl https://t.co/0gCoS9WGiU
— Frances Haugen (@FrancesHaugen) October 5, 2021
Εκ μέρους του Facebook, αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίασης στο Καπιτώλιο, εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία απαξιώνει τους ισχυρισμούς της Χάουγκεν. Με το βασικό επιχείρημα ότι εκείνη, για όσο διάστημα εργάστηκε στο Facebook, τα ζητήματα προστασίας ανηλίκων στα social media ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, η ηγεσία του Facebook διατείνεται ότι η Χάουγκεν απλώς δεν ξέρει τι λέει.
Παρόλ' αυτά, όπως κάνει σχεδόν παγίως, το Facebook δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα του αμερικανικού κράτους, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με τις αναγκαίες προσαρμογές στα σύγχρονα δεδομένα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδήσεις σήμερα:
Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
«Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη και η παρουσία του 40χρονου στο ακροατήριο
Το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου: Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr