Νόμπελ Ειρήνης: Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov

Νόμπελ Ειρήνης: Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov

Απονεμήθηκε στους δύο δημοσιογράφους για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η  Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας

Νόμπελ Ειρήνης: Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov
Στον Maria Ressa και Dmitry Muratov απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η  Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας.



Η Maria Ressa  είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler και ο  Dmitry Muratov είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta



Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ επισημαίνει ότι, οι δύο δημοσιογράφοι βραβεύονται για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, εκπροσωπούν, όπως αναφέρει, όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν αυτά τα ιδανικά σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

Κλείσιμο
Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να καταπολεμήσει την κατάχρηση της εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες.

Το 2012, ίδρυσε την «Rappler», μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, στο τιμόνι της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα.
Ως δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Rappler», έχει αποδείξει ότι είναι μία ατρόμητη μαχήτρια για την ελευθερία της έκφρασης.

Η εταιρεία που διευθύνει έχει επικεντρώσει την κριτική της στην αμφιλεγόμενη, όπως επισημαίνει, εκστρατεία κατά των ναρκωτικών.
Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που η εκστρατεία μοιάζει με πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας.
Η κυρία Ρέσσα και η εταιρεία της Rappler αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.

«Έχω πάθει σοκ», τόνισε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.

Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaja Gazeta» ενώ από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
Η «Novaja Gazeta» θεωρείται η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία με κριτική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1993, η «Novaja Gazeta» έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική απάτη μέχρι τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας.

Από το 1993, έξι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Άννα Πολιτόφσκαγια που έγραψε αποκαλυπτικά άρθρα για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο αρχισυντάκτης Μουράτοφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.
Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ότι θέλουν αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ είναι πεπεισμένη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της πληροφόρησης βοηθούν στη διασφάλιση ενός ενημερωμένου κοινού. Αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμα προαπαιτούμενα για τη δημοκρατία και προστατεύουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Χωρίς την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, θα είναι δύσκολο να προωθήσουμε με επιτυχία την αδελφότητα μεταξύ των εθνών, τον αφοπλισμό και μια καλύτερη παγκόσμια τάξη για να επιτύχουμε στην εποχή μας.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.




Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Διπλασιάζεται η επιδότηση - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πέρασε από Θεσσαλονίκη – Πού θα χτυπήσει σήμερα

Επίθεση με βιτριόλι: Η Έφη Κακαράντζουλα αντιμέτωπη με δικαστές και ενόρκους - Τι θα πει στην απολογία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης