Ο Ερντογάν «σέρνεται» και του φταίνε όλα - Έξαλλος με τα Rafale και την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Η γκρίνια του Τούρκου προέδρου σε Μπάιντεν και Μακρόν την ώρα που η τουρκική λίρα «βουλιάζει» - «Δεν θα σου πληρώσουν τα Rafale», είπε στον Μακρόν - Απών από τη Γλασκώβη και τη διάσκεψη για το κλίμα COP26

Και ποιος δεν λατρεύει την «αιώνια πόλη»; Του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, δεν φαίνεται να του κάθισε καλά η τελευταία επίσκεψή του στη Ρώμη, αν κρίνει κανείς από τον εκνευρισμό του. Και τί δεν τον έχει ενοχλήσει! Πρώτη και καλύτερη η πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα. «Ο Μακρόν μου είπε πως "εκείνοι έχουν χρήματα". Του απάντησα: "Σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ"».

Τάδε έφη Ερντογάν, λες και ο Μακρόν δεν ξέρει με το νι και με το σίγμα τι χρωστάει η Ελλάδα! Κι αυτά τα είπε ο «σουλτάνος» τη στιγμή που η τουρκική λίρα βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Μετά τη γκρίνια αλά γαλλικά, είχαμε και τη γκρίνια αλά αμερικανικά. Εξέφρασε την ενόχλησή του στον πρόεδρο Μπάιντεν για την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Μετά το σήμα εκκίνησης του Τούρκου προέδρου, ακολούθησε και η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT με βίντεο στο οποίο παρουσίαζε την αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.



Τη σκυτάλη στη συνέχει πήρε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, ζητώντας εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και θέτοντας στο στόχαστρο τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ. «Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ διαμέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή του χρόνου «σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από την Ελλάδα», καταλήγοντας με τη γνωστή επωδό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Η ρητορική της Άγκυρας δεν την εμπόδισε, βέβαια, να παραβιάσει για μια ακόμα φορά το Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας φρεγάτα για να παρενοχλήσει το Nautical Geo ανοιχτά της Λεμεσού. Η τουρκική φρεγάτα πλησίασε το ερευνητικό σκάφος σε απόσταση επτά ναυτικών μιλίων.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο ραντάρ του Ερντογάν, ειδικά μετά την απόφαση της να επιδείξει διπλωματική εξωστρέφεια και να θωρακιστεί αμυντικά με τις προμήθειες σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η δυσαρέσκειά του διαχέεται και προς άλλες κατευθύνσεις.

Αντί να ταξιδέψει στη Γλασκώβη και να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το κλίμα COP26, επέστρεψε στην Τουρκία.

Μάλιστα σε χθεσινά πλάνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, φαίνεται να σέρνει τα βήματά του με δυσκολία, αποχωρώντας από τελετή στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας.



Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος τα έχει βάλει και με το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή λέει «δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με τις προϋποθέσεις ασφαλείας». Αυτό μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Επειδή τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην μεταβούμε στη Γλασκώβη», φέρεται να είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή από τη Ρώμη.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι μάλλον διαφορετική από το πρόσχημα που επικαλείται. Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Παρσίων για το Κλίμα, αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Προκειμένου, λοιπόν, να πρέπει να απολογείται, ο Ερντογάν προτίμησε να μην πάει, επικαλούμενος το προαναφερθέν πρόσχημα. Ο σκοπός του, άλλωστε, η συνάντηση με τον Μπάιντεν επετεύχθη στη Ρώμη, έστω κι αν δεν απέδωσε όσα ήλπιζε ο Τούρκος πρόεδρος. Επιπλέον, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του επέβαλε την άμεση επιστροφή του, με την οικονομία να παραπαίει.

Επιστροφή, όμως, δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα, λοιπόν. Πράγματι, η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα στις προβληματικές διμερείς σχέσεις. Ούτε καν σε επίπεδο κλίματος. Ενδεικτικό και το νέο «χαστούκι» από πλευράς Λευκού Οίκου. «Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, τονίζοντας ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ότι «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν». Από την πλευρά του, Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ο ίδιος σημείωσε ότι «μια τέτοια συνδιαλλαγή δεν πρέπει ούτε καν να εξεταστεί με δεδομένο ότι θα συνιστά παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)».

Συμπερασματικά, η συμμετοχή του Ερντογάν στη σύνοδο του G20 δεν γέμισε πολιτικά το καλάθι του σε κανένα επίπεδο. Δεν επούλωσε τις ανοικτές πληγές στις σχέσεις του με τη Δύση, ούτε καν βελτίωσε το κλίμα. Και όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, σε καμία περίπτωση δεν έφτιαξε τα κέφια του!

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια μέτρα «φέρνει» ο συναγερμός για τα κρούσματα - Φόβοι ακόμη και για 10.000 την ημέρα

Ο Ερντογάν «σέρνεται» και του φταίνε όλα - Έξαλλος με τα Rafale και την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Βιντεοκλήσεις και αλκοόλ στις φυλακές Αλικαρνασσού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr