Rolls-Royce: Ξεκινά την κατασκευή μίνι πυρηνικών εργοστασίων

Το έργο χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό φορέα

Κοινοπραξία με επικεφαλής την Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή μίνι πυρηνικών εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο αυτό θα δημιουργήσει 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, και 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως το 2050, όπως αναφέρει το BBC.

To φιλόδοξο έργο της Rolls -Royce υποστηρίζει μία κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή καθαρότερης ενέργειας. Η δημιουργία της επιχείρησης «Rolls-Royce Small Modular Reactor» (SMR) ανακοινώθηκε αφότου μπήκαν στον «κουμπαρά» της 195 εκατομμύρια λίρες από ιδιωτικές εταιρείες και 210 εκατομμύρια λίρες από την βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι επικριτές του εγχειρήματος υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι ειδικοί να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στα πυρηνικά.

Επί του παρόντος, περίπου το 21% της παραγωγής ηλεκτρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια.

Ο Γουόρεν Ιστ, διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce, δήλωσε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία, προσφέρει μια «λύση καθαρής ενέργειας» που βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός οικολογικού σχεδίου με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως επισημαίνει το BBC.

Από την πλευρά της, η Rolls-Royce εκτιμά, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να γίνει και βιομηχανία εξαγωγών.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι τα νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον στόχο του: να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Τι είναι τα μίνι πυρηνικά εργοστάσια;

Η Rolls-Royce και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι, αντί να κατασκευαστούν τεράστια πυρηνικά εργοστάσια στους αγρούς, θα μπορούν να κατασκευαστούν μικρότερα σε εργοστασιακές μονάδες.

Στόχος, όπως εξηγούν, είναι να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πυρηνική ενέργεια: το υπερβολικό κόστος.
Ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι ότι τα έργα είναι τεράστια και περίπλοκα και πρέπει να πληρούν πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας.




Ειδήσεις σήμερα:

Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας των κακώσεών του, κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Βίντεο σοκ από τη βίαιη σύλληψη Έλληνα στη Γερμανία - Πέθανε λίγες ώρες μετά στα κρατητήρια

Τα πέντε όχι της Αντζελίνα Τζολί στον Μπραντ Πιτ για την αγορά του Chateau Miraval
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr