Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Συρία

Την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 400 Βρετανία και ΗΠΑ ζητούν να σταματήσει η βία

Συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν χθές Τρίτη στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την πόλη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση για την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

"Άντρες με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν  στους λόφους. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν από τη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στη Μπανιάς τη νύχτα" είπε ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Άνας αλ Σάγρι, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters από την Μπανιάς.

"Αναμένουμε επίθεση... Θα τους υποδεχθούμε στις εισόδους (της πόλης) με γυμνά στήθη" συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονταν στην πόλη Ντεράα, μία ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων.

"Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων", δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατοικία του μουφτή της Ντεράα, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, "έχει περικυκλωθεί, αλλά ο ίδιος ο μουφτής δεν βρίσκεται μέσα". 


Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης. Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν πως ο στρατός εισέβαλε στην πόλη μετά την "έκκληση των κατοίκων" για να εξουδετερώσει τις "εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις", ωστόσο σκοπός είναι να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.



Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

Όπως ανακοίνωσε η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Sawasiah, οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Συρία είναι τουλάχιστον 400.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.



Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι " τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου ".

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στο Γερμανικό πρακτορείο, ο ακτιβιστής για την εκδημοκρατικοποίηση της Συρίας, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινούνταν.

Την ίδια ώρα   ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ζήτησε σήμερα μεταρρυθμίσεις στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες για να σταματήσουν τη βία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα συνεχώς και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να κάνουν οι χώρες μας", δήλωσε ο Φοξ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, γιατί η Δύση δεν επεμβαίνει στη Συρία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr