«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Δέλτα», τονίζει ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας για το γεγονός εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην περίπτωση της παραλλαγής Omicron.
«Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος omicron σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοϊού» πρόσθεσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ.
«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» σημείωσε ο κ.Πρασσάς λέγοντας πως το στέλεχος Omicron δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.
Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε σε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη σε μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο».
Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος omicron είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.
«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το omicron να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22/3, την Παγκόσμια Ημέρα Δασών στις 21/3, και την Ημέρα της Αρκούδας στις 23/3 φροντίζουμε για κάθε πολύτιμη σταγόνα νερού και διαφυλάσσουμε την αγνότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση (brand, οργανισμό) βρίσκονται άνθρωποι που όχι μόνον ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους, αλλά και για τον πλανήτη, την κοινωνία, τον διπλανό τους και νιώθουν υπερηφάνεια που προσφέρουν εθελοντικά ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αυτοί είναι οι efooders!