Καταγγελίες κατά του στρατού του Καντάφι για χρήση Βιάγκρα

Νέος βομβαρδισμός της Μιζουράτα με εννέα αμάχους νεκρούς...

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, ότι στρατεύματα πιστά στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όλο και περισσότερο εμπλέκονται σε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας, μερικοί δε κατόπιν χρήσης του φαρμάκου κατά της ανδρικής ανικανότητας Βιάγκρα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν διπλωμάτες του Οργανισμού στους δημοσιογράφους στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κρίση στη Λιβύη, η Αμερικανίδα πρέσβης, έθεσε το θέμα παρουσιάζοντας τις αυξανόμενες καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής παραβατικότητας από τα στρατεύματα του Καντάφι.

"Η Ράις έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε", ανέφερε διπλωματική πηγή, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη.

Το ζήτημα είχε δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σε βρετανική εφημερίδα.

Με δεδομένο ότι το Βιάγκρα αποτελεί το ευρύτερα διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι αν οι καταγγελίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε η χορήγηση του σκευάσματος στους στρατιώτες σημαίνει ότι ενθαρρύνονται από την ηγεσία τους, να τρομοκρατούν κακοποιώντας σεξουαλικά τον πληθυσμό, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η αυξανόμενη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος προχώρησε στον ορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Οργανισμού για τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων, τη Μαργκό Ουώλστρομ.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα η Ουώλστρομ, επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί απέτυχε σε δύο πρόσφατα ψηφίσματα που υιοθέτησε για τη Λιβύη, να συμπεριλάβει το ζήτημα παρά το γεγονός ότι το είχε θέσει σε προτεραιότητα.

Η Ουώλστρομ ανέφερε ότι προς το παρόν, οι καταγγελίες για βιασμούς, από στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αλλά αναφέρθηκε στη περίπτωση της Εμάν αλ-Ομπάιντί, που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ.

Η γυναίκα από τη Λιβύη, τον περασμένο μήνα είχε ορμίσει ξαφνικά στο ξενοδοχείο των δημοσιογράφων στην Τρίπολη, ισχυριζόμενη ότι είχε βιαστεί από παραστρατιωτικούς υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμπεριφορά του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της επανάστασης του λαού της Λιβύης.

Αεροπορικές επιδρομές στο μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα


Την ίδια ώρα οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πήραν υπό τον έλεγχό τους το απόγευμα της Πέμπτης το μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν "και στις δύο πλευρές των συνόρων", όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί αυτόπτες μάρτυρες και μία δυτική στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντεχίμπα, οι δυνάμεις του Καντάφι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεθοριακό αυτό πέρασμα, το οποίο είχαν καταλάβει την Πέμπτη οι εξεγερμένοι. Τότε, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις κατέφυγαν στο έδαφος της Τυνησίας.

Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με ένα μάρτυρα στα σύνορα, οι εξεγερμένοι ήταν αυτοί που πέρασαν στο έδαφος της Τυνησίας, ενώ τους κυνήγησε ο λιβυκός στρατός «περίπου ένα χιλιόμετρο» στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, κάποιοι εξεγερμένοι κατάφεραν να ξαναπεράσουν στη Λιβύη, όμως κάποιοι άλλοι, καθώς και λίβυοι στρατιώτες, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Τυνησίας.

"Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη, ενώ σημειώνονται μάχες και στις δύο πλευρές των συνόρων" δήλωσε από την πλευρά της μία δυτική στρατιωτική πηγή, επισημαίνοντας ότι στις μάχες "εμπλέκονται" και Τυνήσιοι στρατιώτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νέος βομβαρδισμός της Μιζουράτα

Σε μάχες το βράδυ της Πέμπτης  τουλάχιστον 9 άμαχοι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών της πολιορκημένης πόλης Μιζουράτα από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των λίβυων αντικαθεστωτικών.
Η πρώτη λιβυκή πόλη μετά την Ντεχίμπα, η Ουεζέν, έχει επίσης ανακαταληφθεί από τους Λίβυους στρατιώτες.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν το απόγευμα και στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπως  μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές. Άγνωστη ωστόσο ήταν η προέλευση των πυροβολισμών και των εκρήξεων αυτών.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Κούφρα της νοτιοανατολικής Λιβύης το πρωί της Πέμπτης, ισχυρή έκρηξη έπληξε, λίγες ώρες μετά, την Τρίπολη, έπειτα από πτήση αεροσκαφών του NATO πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 μαχητές των εξεγερμένων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον τοπικό εισαγγελέα,  πάνω από 500 πολίτες απήχθησαν στην Μιζουράτα από δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, όταν κατέλαβαν την πόλη και τα προάστιά.

"Πάνω από 500 πολίτες απήχθησαν και θεωρούνται αγνοούμενοι έως τώρα, ενώ φαίνεται πως ο αριθμός τους αυξάνει καθημερινά" δήλωσε ο εισαγγελέας Ταρίκ Αλουάς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ότι αγνοούνται γιατί οι δικοί τους δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας" πρόσθεσε ο εισαγγελέας.


Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr