Τουρκία: Βγήκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Τουρκία: Βγήκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Υγειονομικοί από το σύνολο των 81 επαρχιών της Τουρκίας συμμετείχαν στη σημερινή απεργία - Εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Βγήκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας
Πέντε τουρκικά συνδικάτα υγειονομικών που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας, γιατρούς και άλλο υγειονομικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα μονοήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας εν μέσω κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Εκατοντάδες υγειονομικοί, περιλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών, ιατρικού προσωπικού και βοηθών εργαστηρίων, συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Υγειονομικοί από το σύνολο των 81 επαρχιών της Τουρκίας συμμετείχαν στην απεργία, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο του τομέα, την Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB).

Εργατική διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη


Η Τουρκία καταγράφει τον τελευταίο καιρό περίπου 20.000 νέες μολύνσεις COVID-19 και 180 θανάτους καθημερινά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο πως έξι μολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον έχουν καταγραφεί στην Τουρκία.

"Θέλουμε να ζήσουμε και να βοηθήσουμε και τους άλλους να ζήσουν", 'Δωρεάν και ίση υγειονομική περίθαλψη για όλους" και "Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα", ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υγειονομικοί λένε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουν πέρα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, με τη λίρα να χάνει το μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

"Το υπουργείο Υγείας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ζητούμε αύξηση μισθού αντίστοιχη του πληθωρισμού, τουλάχιστον. Ζητούμε ο κορωνοϊός να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια", δήλωσε ένας εργαζόμενος σε εργαστήριο, ο Αϊντίν Ερόλ που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Το TTB υποστηρίζει πως οι υγειονομικοί είναι σε απόγνωση λόγω της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση, της έλλειψης διαφάνειας στα στοιχεία για τις μολύνσεις και τους θανάτους που οφείλονται στην COVID-19 και των μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας θέλησαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των χαμηλών μισθών, των πολλών ωρών εργασίας και του κινδύνου βίας, ανέφερε το συνδικάτο. Περισσότεροι από 100.000 γιατροί υπήρξαν θύματα φυσικής και λεκτικής βίας τα τελευταία 11 χρόνια και τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί από ασθενείς, ανέφερε.

"Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη βία εναντίον των υγειονομικών. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς στα νοσοκομεία", δήλωσε ένας γιατρός που συμμετείχε στη διαδήλωση, λέγοντας πως οι συνάδελφοί του αναζητούν τρόπους να φύγουν στο εξωτερικό.

"Οι απεργίες θα συνεχιστούν, οι παραιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξηθούν", είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτόχειρες, ούτε στην κηδεία δεν πηγαίνω, λέει ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Με αρνητικό PCR τεστ οι ταξιδιώτες από Βρετανία και Δανία στην Ελλάδα, ακόμη και οι εμβολιασμένοι

Τσιόδρας - Λύτρας: Περισσότεροι θάνατοι στις εκτός Αττικής ΜΕΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης