Οι χώρες της Δύσης να σχηματίσουν μέτωπο εναντίον της Κίνας, προτείνει ο πρωθυπουργός του Καναδά

Οι χώρες της Δύσης να σχηματίσουν μέτωπο εναντίον της Κίνας, προτείνει ο πρωθυπουργός του Καναδά

«Ανταγωνιζόμαστε και η Κίνα, κατά καιρούς, μας στρέφει έξυπνα τον έναν εναντίον του άλλου» τόνισε ο Τζάστιν Τριντό και υποστήριξε: «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να εργαστούμε από κοινού και να τηρούμε σθεναρή στάση ώστε η Κίνα να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ανταγωνισμό μας και να μας διχάζει, να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου»

Οι χώρες της Δύσης να σχηματίσουν μέτωπο εναντίον της Κίνας, προτείνει ο πρωθυπουργός του Καναδά
Οι δυτικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος να τις χειραγωγεί και να στρέφει τη μια εναντίον της άλλης, αξιοποιώντας τα εμπορικά τους συμφέροντα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Σάββατο.

Για τον επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, το Πεκίνο δολοπλοκεί, «στρέφει» τη μια χώρα εναντίον της άλλης, καθώς ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στην κινεζική αγορά.

«Ανταγωνιζόμαστε και η Κίνα, κατά καιρούς, μας στρέφει έξυπνα τον έναν εναντίον του άλλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Global.

«Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να εργαστούμε από κοινού και να τηρούμε σθεναρή στάση ώστε η Κίνα να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ανταγωνισμό μας και να μας διχάζει, να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου», επέμεινε ο κ. Τριντό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και στην Κίνα έφθασαν στο χειρότερο σημείο δεκαετιών μετά τη σύλληψη, το 2018, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Χουάγουεϊ, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που ζητούσαν την έκδοσή της. Το Πεκίνο προχώρησε λίγο καιρό αργότερα στη σύλληψη δύο Καναδών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, αρνούμενο ότι επιδιδόταν σε διπλωματία των ομήρων, όπως έριζε η Οτάβα.

Η κυρία Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο, που έβαλε τέλος στο δικαστικό σίριαλ. Οι δύο Καναδοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μερικές ώρες αργότερα.

Ακόμη όμως και πριν από την υπόθεση της κυρίας Μενγκ, οι καναδικές επικρίσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούσαν οργή στην Κίνα και οι διμερείς σχέσεις ήταν μάλλον ψυχρές. Η αίσια έκβαση της υπόθεσης της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ και των δύο Καναδών δεν έσπασε τον πάγο.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Καναδά ξεκαθάρισε πως, όπως και άλλοι σύμμαχοί της, δεν θα στείλει διπλωμάτες στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, ώστε να επιδώσει έτσι το μήνυμα στην ηγεσία της Κίνας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που της προσάπτει η Δύση δεν είναι ανεκτές.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης