Πέθανε ο επιφανής βιολόγος και φυσιοδίφης Εντουαρντ Ο. Γουίλσον

Μαζί με τον Bρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough) ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της φυσικής ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος

Ο βιολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Εντουαρντ Ο. Γουίλσον (Edward O. Wilson), ο επονομαζόμενος «σύγχρονος Δαρβίνος» πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών στην Μασαχουσέτη, ανακοίνωσε το ίδρυμά του.

Μαζί με τον Bρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough) ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της φυσικής ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Half-Earth Project του Εντουαρντ Ο. Γουίλσον προτείνει την προστασία του ημίσεος των εδαφών και των υδάτων του πλανήτη ώστε να υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένα και αλληλοσυνδεόμενα οικοσυστήματα για να ανατραπεί ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών, που σήμερα εξελίσσεται με πρωτόγνωρο εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια ρυθμό.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλέσει τις χώρες να δεσμευθούν για την διατήρηση του 30% των εδαφών και των υδάτων του - διπλασιάζοντας έτσι τις ζώνες που βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής προστασία -μέχρι το 2030, στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το 30» και είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον Εντουαρντ Ο. Γουίλσον.

Γεννήθηκε στη πολιτεία της Αλαμπάμα και η διαδρομή του ως εντομολόγου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών, όταν περνούσε ώρες στα δάση συλλέγοντας ζωύφια και πεταλούδες.

Συνέχισε επί 70 χρόνια ως επιστήμονας και καθηγητής στο Harvard University. Σε όλη του την καριέρα, ο Γουίλσον ανακάλυψε περισσότερα από 400 είδη μυρμηγκιών. Εχει πει ότι ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους τον κίνδυνο και τις διαδρομές της τροφής, για παράδειγμα εκκρίνοντας χημικές ουσίες.

Ο Εντουαρντ Ο. Γουίλσον προκάλεσε πολεμική το 1975 όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Sociobiology: the New Synthesis». Τότε, ορισμένοι επιστήμονες τού προσήψαν ότι υποστηρίζει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός και η εχθρότητα υπαγορεύονται μάλλον από τα γονίδια, ή από την «φύση», παρά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την ανατροφή. Επικριτές του τότε είχαν πει ότι η θεωρία του έχει ίχνη της ευγονικής.

Ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πρόσφατα είχε εκδώσει το τελευταίο της μακράς σειράς των βιβλίων του για την βιοποικιλότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή Omicron: Διαδοχικές συσκέψεις και αλλαγές σε διασκέδαση, τηλεργασία και γήπεδα

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σηκώνεται στις μύτες των ποδιών στην οικογενειακή φωτογραφία για τα Χριστούγεννα

Καιρός: Πολλές βροχές μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr