Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μπιν Λάντεν

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μπιν Λάντεν

Ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και ο Λίβυος Αμπού Γιαχία Αλ-Λίμπι οι επικρατέστεροι

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μπιν Λάντεν
Ο θάνατος του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον πλανήτη τα τελευταία 10 χρόνια, του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται – και είναι – αδιαμφισβήτητη επιτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ένας μίνι προσωπικός θρίαμβος για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στην πιο κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο, αφού η δημοτικότητά του, ενόψει και της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, βρισκόταν στο ναδίρ. Όχι πια …

Παράλληλα η εξάλειψη του πιο μισητού και επικίνδυνου (;) εχθρού της Δύσης και φερόμενου ως «πατέρα» της διεθνούς τρομοκρατίας, σαφώς και απετέλεσε ένα καίριο πλήγμα για την Αλ Κάιντα, που τώρα πια καλείται να ανακάμψει από το θάνατο του ηγέτη της και να βρει μια διάδοχη κατάσταση. Πρωτίστως μια διάδοχη προσωπικότητα. Κι αυτό ίσως να είναι πιο δύσκολο από όσο φαντάζεται κανείς!
Με βάση την διάρθρωση της οργάνωσης, όπως είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με έναν αρχηγό υπό συνεχή διωγμό και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της πολυδιασπασμένα – κι όχι μόνο γεωγραφικά – η επιλογή του νέου ηγέτη της ίσως και να σηματοδοτήσει το ουσιαστικό τέλος της …

Ο πρώην μέντορας του Οσάμα
Το γιατί έγκειται στη λειψανδρία της οργάνωσης. Σήμερα υπάρχει τουλάχιστον ένας διάδοχος του Μπιν Λάντεν που δεν είναι άλλος από τον αιγυπτιακής καταγωγής πρώην παιδίατρο και πρώην μέντορα του Οσάμα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Έναν θεωρητικό της οργάνωσης που δεν διαθέτει ούτε την προσωπικότητα του Μπιν Λάντεν και κυρίως δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ηγέτη όλων των παρακλαδιών της Οργάνωσης. Στην περίπτωση που αυτός αναλάβει τα ηνία η πιθανότητα να κρατήσει ενωμένη και ενιαία την Αλ Κάιντα είναι μικρή.

Κλείσιμο


Ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως η σημερινή αλ Κάιντα διαφέρει πολύ από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν της. Για την ακρίβεια σήμερα, ο βασικός πυρήνας της θεωρείται αυτός του  Πακιστάν, όπου απεδείχθη αδύναμος να «κρατήσει» απέναντι στις αμερικανικές επιθέσεις. Τρανό παράδειγμα η δολοφονία του ηγέτη της! Επίσης έχουν εκλείψει οι πηγές χρηματοδότησης (η Σαουδική Αραβία και οι πρίγκιπές της αρνήθηκαν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ακόμα και να δεχθούν στο έδαφός τους τη σωρό του Οσάμα), ενώ και τα μέλη που προσηλυτίζει είναι κατά πολύ λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο ενεργά εμφανίζονται τα παρακλάδια της στην Υεμένη, το Ιράκ και την Αλγερία. Ολιγομελή όμως και με αμφίβολες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ίσως μόνο το κομμάτι της οργάνωσης στην Υεμένη να έχει ακόμα «ζωή», μιας και κατηγορείται πως οργάνωσε την παρολίγον αεροπειρατεία και ενδεχόμενη επίθεση με το Μπόινγκ με προορισμό το Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα του 2009.

Ο «θεωρητικός» της οργάνωσης
Σύμφωνα με άλλες πηγές ρόλο στην επόμενη ημέρα της Αλ Κάιντα μπορεί να κληθεί να παίξει και ο Λίβυος «θεωρητικός» της οργάνωσης, Αμπού Γιαχία Αλ-Λίμπι, ο οποίος ομοίως δεν έχει το εκτόπισμα του Μπιν Λάντεν και θα λειτουργήσει μάλλον διασπαστικά.

Άλλο κεντρικό πρόσωπο δεν φαίνεται στον ορίζοντα γι’ αυτό πολλοί εκτιμούν πως το πιο καίριο χτύπημα στην Αλ Κάιντα από τις αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν η χθεσινή «εξάλειψη» του Οσάμα, αλλά ο θάνατος του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ (Abu Musab al-Zarqawi) με απευθείας χτύπημα πυραύλου, στο κρησφύγετό του στη Μπακούμπα του Ιράκ, στις 7 Ιουνίου του 2006. Τότε πέθανε ο επιχειρησιακός αρχηγός της Αλ Κάιντα και ίσως ο μοναδικός ηγέτης που θα μπορούσε να «μπει στα παπούτσια» του Οσάμα!



O Λίβυος Αμπού Γιαχία Αλ-Λίμπι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης