Πιέσεις Νετανιάχου να μην αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο και το Παρίσι να πείσει τους συνομιλητές του να μην αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο και το Παρίσι να πείσει τους συνομιλητές του να μην αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το Ισραήλ.

Στις επαφές του ο Νετανιάχου θα επικαλεστεί σε βάθος τη συμφωνία συμφιλίωσης που υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ του κινήματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και της οργάνωσης Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

"Η συμφωνία μεταξύ της Χαμάς, που ζητεί την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, και της Φάταχ πρέπει να ανησυχεί όλους τους Ισραηλινούς αλλά και όσους προσδοκούν την ειρήνη μεταξύ ημών και των παλαιστινίων γειτόνων μας", τόνισε την Κυριακή ο Νετανιάχου.

"Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω στις πρωτεύουσες του κόσμου και ειδικά στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τις επισκέψεις μου στο Λονδίνο και το Παρίσι αυτή την εβδομάδα", πρόσθεσε.

Αναμφίβολα ο Νετανιάχου θα εκμεταλλευτεί την καταδίκη από τη Χαμάς της αμερικανικής εφόδου κατά του αρχηγού της Αλ Κάιντα τον οποίο χαρακτηρίζει "μουτζαχίντ" (μαχητή του Ισλάμ).

Η αποστολή του Νετανιάχου διαφαίνεται δύσκολη. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε ικανοποίηση τη Δευτέρα στο Κάιρο για τη συμφωνία συμφιλίωσης.

Η Γαλλία από την πλευρά της, δεν έχει αποκλείσει εκ των προτέρων τη συνεργασία "με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα δεσμευτεί υπέρ της μη βίας και μιας ειρηνευτικής συμφωνίας".

Οι ευρωπαϊκές χώρες "είναι ήδη πολύ απορροφημένες απ' όσα συμβαίνουν στη Λιβύη και τη Συρία" υπογραμμίζει ο ερευνητής Τζόναθαν Σπάιερ του Interdisciplinary Center Herzliya, ενός διεπιστημονικού κέντρου έρευνας διεθνών υποθέσεων στη Χερτζίλια, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι θα προτείνει μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία την οποία θα παρουσιάσει στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώπιον των οποίων θα εκφωνήσει ομιλία στο τέλος του μήνα στην Ουάσινγκτον.

Μετά την αποτυχία της επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης υιοθέτησε μια στρατηγική που αποσκοπεί στη διεθνή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι θα επιδιώξουν την αναγνώριση του κράτους τους τον προσεχή Σεπτέμβριο με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ισραήλ και ΗΠΑ αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό εξηγώντας ότι η μόνη λύση περνά μέσα από διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα αντιπροσωπείες της Γαλλίας και της Βρετανίας έκαναν γνωστό ότι οι κυβερνήσεις τους προτίθενται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 προκειμένου να ευνοήσουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο Σπάιερ δεν προβλέπει οι επισκέψεις του Νετανιάχου να στεφθούν από διπλωματική νίκη.

Ωστόσο σύμφωνα με τον αναλυτή, τα ισραηλινά επιχειρήματα κατά της νομιμοποίησης της Χαμάς που περιλαμβάνεται στη λίστα της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν κάποια βαρύτητα.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο Χερμπ Κεϊνόν, διπλωματικός αναλυτής της εφημερίδας Jerusalem Post. "Εδώ και μήνες υπάρχουν φωνές στους κόλπους της ΕΕ που κηρύσσουν ότι η ειρήνη συνάπτεται μεταξύ των εχθρών, ότι η Χαμάς μπορεί να ημερώσει, ότι καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς το ισλαμιστικό αυτό κίνημα", επισημαίνει.

"Αντί να απορρίψουν το εν λόγω επιχείρημα, όπως θα έκανε η πλειοψηφία των Ισραηλινών, πολλοί στην Ευρώπη θα εκτιμήσουν ότι η Χαμάς μετά τη συμφωνία αυτή έγινε πρακτική και πιο μετριοπαθής", αναλύει ο Κεϊνόν.

Η συμφωνία Φάταχ-Χαμάς προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης από ανεξάρτητα πρόσωπα για την προετοιμασία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr