Βόρεια Κορέα: Ελάχιστη η ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα που κρατά κλειστά τα σύνορά της λόγω της πανδημίας

Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα έχει επισημάνει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες κινδυνεύουν από τον λιμό

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που είναι κλειστά τα σύνορά της προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να εισέρχεται στη Βόρεια Κορέα, αν και οι παραδόσεις βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των τροφίμων, παραμένουν μπλοκαρισμένες, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η Unicef ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον δύο από τα φορτία της τα οποία περιείχαν θεραπείες για τον υποσιτισμό και τη φυματίωση πέρασαν στη Βόρεια Κορέα έπειτα από έως και τρεις μήνες που παρέμεναν σε καραντίνα.

“Η πρώτη από αυτές τις αποστολές με προμήθειες της Unicef έχει λάβει έγκριση από τις υπηρεσίες απολύμανσης στο λιμάνι Ναμπό και παραδόθηκε στο κρατικό κέντρο διανομής, έτοιμη να μεταφερθεί στις ιατρικές κλινικές και τα κέντρα επισιτισμού”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Καρολίνε ντε Ντουλκ.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα covid-19 στο έδαφός της και έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων της και περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα έχει επισημάνει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες κινδυνεύουν από τον λιμό, καθώς η χώρα αποκόπηκε ακόμη περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο μετά το ξέσπασμα της covid-19.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει “συκοφαντία” την έκθεση του ειδικού εισηγητή, αλλά ο επικεφαλής της χώρας Κιμ Γιονγκ- ουν έχει παραδεχθεί ότι η επισιτιστική κατάσταση είναι “τεταμένη”.

Από τον Αύγουστο του 2021 “πολύ λίγα τεμάχια βοήθειας” έχουν εισέλθει στη Βόρεια Κορέα καθώς πρώτα τίθενται σε καραντίνα για περισσότερους από τρεις μήνες και στη συνέχεια υποβάλλονται σε διαδικασίες απολύμανσης, είχε ανακοινώσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σε έκθεσή του για τη χώρα τον Δεκέμβριο.

Το WFP είχε προσθέσει ότι συνέχισε να διανέμει τρόφιμα μετά το κλείσιμο των συνόρων της Βόρειας Κορέας στις αρχές του 2020, όμως τα τελευταία αποθέματα διανεμήθηκαν τον Μάρτιο του 2021.
“Το κλείσιμο των συνόρων και η περιορισμένη κινητικότητα των ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας παραμένουν οι βασικές προκλήσεις”, είχε επισημάνει στην έκθεσή του. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των συνόρων”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι υλικά για την covid-19 που είχαν φτάσει στη Βόρεια Κορέα παρέμεναν σε καραντίνα στο Ναμπό. Εκπρόσωποι του ΠΟΥ δεν απάντησαν σε ερώτημα για την κατάσταση αυτών των υλικών.




Ειδήσεις σήμερα:

Τελειώνουν τα ψέματα για τον Τζόκοβιτς, από στιγμή σε στιγμή η απέλασή του από την Αυστραλία

Μέτρα μέχρι τις 23 Γενάρη, πρόστιμα από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους 60αρηδες

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ικαρίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr