Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν

Η εξόντωση του ηγέτη της αλ Κάιντα θέτει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Πακιστάν.

Το Πακιστάν καταδίκασε τελικά χθες την αμερικανική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο έδαφός της για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ενώ η Ουάσιγκτον ομολόγησε ότι κράτησε τον σύμμαχό της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο περιθώριο της επιχείρησης, φοβούμενη μήπως ειδοποιηθεί ο στόχος της επιχείρησης.

"Το Πακιστάν εκφράζει την έντονη ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έφερε εις πέρας αυτήν την επιχείρηση χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει ούτε να ζητήσει την άδεια της πακιστανικής κυβέρνησης", σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.

Τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν πρέπει να γίνουν κανόνας και αυτό ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με κύκλους της πακιστανικής διπλωματίας. Τέτοιες επιδρομές "τορπιλίζουν τη συνεργασία και ορισμένες φορές συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

Η εξόντωση του ηγέτη της αλ Κάιντα θέτει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Πακιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενημέρωσαν το Πακιστάν για την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν, διότι η χώρα αυτή θα μπορούσε να ειδοποιήσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα ότι επίκειται η επιδρομή, δήλωσε ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME.

Το Πακιστάν κατηγορείται για διπλό παιχνίδι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εντοπίσθηκε τελικά έπειτα από παρακολούθηση μηνών στο Αμποταμπάντ, σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων από το Ισλαμαμπάντ.

Το Λονδίνο έχει ερωτήματα να θέσει στο Πακιστάν μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. "Το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι σε αστική περιοχή δείχνει ότι διέθετε δίκτυο υποστήριξης στο Πακιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η στάση του Πακιστάν "δεν είναι ξεκάθαρη", τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να φαντασθεί ότι η παρουσία ενός ανθρώπου σαν τον Μπιν Λάντεν... μπορεί να πέρασε τελείως απαρατήρητη".

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι απέρριψε τις υποψίες αυτές με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Washington Post , στο οποίο δηλώνει ότι η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι το αποτέλεσμα μίας δεκαετούς συνεργασίας και σύμπραξης ανάμεσα στο Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον δείχνει ότι επιδιώκει να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, τη στιγμή μάλιστα που το αμερικανικό Κονγκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης της μαζικής αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι η βοήθεια προς το Πακιστάν "αφορά μακροπρόθεσμα τόσο το συμφέρον του Πακιστάν όσο και το συμφέρον των ΗΠΑ".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr